Foto gemaakt door NOAA - Pacific of Grote Oceaan - Orkaan Howard is momenteel actief boven de Pacific, maar neemt de komende dagen in kracht af.
Foto gemaakt door NOAAPacific of Grote OceaanOrkaan Howard is momenteel actief boven de Pacific, maar neemt de komende dagen in kracht af.
Nu

Orkaanseizoen Pacific op schema?

Op de Atlantische Oceaan is het de afgelopen weken opvallend rustig geweest voor wat betreft tropische stormen en orkanen, maar op de Pacific is alweer de zevende orkaan van het seizoen actief; Howard. Kijken we naar de voorspellingen die voorafgaand aan het seizoen zijn gepubliceerd door verschillende weerinstanties, dan ligt de Pacific juist al redelijk op schema. Het huidige orkaanseizoen duurt nog tot eind november. 

Zowel het Amerikaanse NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) als het Mexicaanse SMN (Servicio Meteorológico Nacional) maken jaarlijks ergens in de maand mei hun seizoensvoorspellingen bekend voor zowel het Pacifische bassin als het Atlantische.

Seizoensvoorspellingen

Het NOAA kwam voor het huidige orkaanseizoen op de Pacific uit op 10 tot 17 genaamde stormen, waarvan 4 tot 8 orkanen. Nul tot drie van die orkanen zou bovendien een zware worden, een zogeheten Major Hurricane. Dit zijn orkanen vanaf categorie 3 op de schaal van Saffir Simpson. De zwaarste categorie is 5, met windsnelheden boven 252 kilometer per uur. Het Mexicaanse SMN kwam in zijn geheel iets hoger uit, met 14 tot 19 genaamde stormen, waarvan 6 tot 9 orkanen. Hiervan zouden er 2 tot 4 uitgroeien tot een Major Hurricane.

Nog enkele maanden

Inmiddels staat de teller op de Pacific op 9 genaamde stormen, maar het seizoen duurt nog enige maanden voort, dus er kunnen er nog gemakkelijk meerdere ontstaan. Vaak zien we juist dat tropische stormen en orkanen later in het seizoen gemakkelijker ontstaan, omdat het zeewater na de zomerperiode op zijn warmst is. Op basis van de verwachtingen van NOAA en SMN mogen we dus nog wel een aantal genaamde stormen verwachten op de Pacific.

Orkanen op schema

Kijken we echter puur naar het aantal orkanen, dan lijken we al aardig op schema te lopen. Van de 9 genaamde stormen die er dit seizoen op de Pacific zijn ontstaan, zijn namelijk al 7 uitgegroeid tot een orkaan, waarvan de laatste momenteel actief is onder de naam Howard. En van die 7 orkanen zijn er inmiddels ook al 2 uitgegroeid tot een Major Hurricane, namelijk orkaan Bonnie (categorie 3) en orkaan Darby (categorie 4). 

Vorig jaar

Op basis van deze verwachtingen mogen we dit orkaanseizoen dus nog wel diverse genaamde stormen verwachten, maar niet meer zoveel orkanen. Of dit ook gaat gebeuren, is natuurlijk de grote vraag. Vergelijken we de deze verwachting met die van vorig jaar, dan zaten zowel het NOAA als het SMN er redelijk goed op voor zowel het aantal genaamde stormen als het aantal uiteindelijk orkanen, respectievelijk 19 en 8. Opvallend was toen echter wel dat het in de maanden mei en juni toen vooral nog tot tropische stormen kwam en pas in juli ook tot orkanen. De meeste activiteit zat in de augustusmaand.

Al vroeg in het seizoen orkanen

Dit jaar zagen we al vrij vroeg in het seizoen meteen de ontwikkeling van orkanen. Eind mei ontstond orkaan Agatha al en halverwege de junimaand ontstond orkaan Blas. De mogelijke reden daarvan, zou het toen al warmere zeewater dan normaal kunnen zijn. Momenteel is het oppervlaktewater van de Pacific net ten zuidwesten van Mexico ruim 30 graden en dat is ook de plek waar tot nu toe de meeste orkanen zijn ontstaan.

Zeewater ten westen van USA minder warm

Het water ten westen van het Mexicaanse schiereiland Baja California en de Amerikaanse westkust is minder warm, met daar circa 20 tot 24 graden. Een tropische storm of orkaan heeft een zeewatertemperatuur van tenminste 26 graden nodig om te kunnen ontstaan of voorbestaan. Komt zo’n storm boven minder warm water, dan zal hij snel in kracht afnemen en uiteindelijk zelfs verdwijnen.

Orkaan Howard

Dat zien we nu ook bij orkaan Howard gebeuren. Deze is nog net in het warme water ten westen van Mexico ontstaan en trekt noordwestwaarts, precies de plek waar het water al een stuk minder warm is. De komende dagen lijkt de orkaan dan ook steeds verder in kracht af te nemen, om vervolgens over te gaan in een reguliere depressie. Boven het ‘koelere’ water houdt hij simpelweg geen stand.

Tropische stormen of toch nog een orkaan?

De nog te verwachten genaamde stormen zullen dus waarschijnlijk bijna allemaal boven het erg warme water ten zuidwesten van Mexico ontstaan en dan is het de vraag hoe snel ze boven het koelere water uitkomen. En of het dan inderdaad ‘slechts’ een tropische storm wordt of toch een orkaan. We houden u hier uiteraard op de hoogte!

Britta van GendtMeteoroloog