Foto gemaakt door ANP - De zondag overleden weerman Piet Paulusma was altijd met het weer bezig. Tot op het laatst. Hij laat in weerland een grote leegte na.
Foto gemaakt door ANPDe zondag overleden weerman Piet Paulusma was altijd met het weer bezig. Tot op het laatst. Hij laat in weerland een grote leegte na.
Nu

Overleden weerman Piet Paulusma was altijd met het weer bezig

Een golf van ontzetting ging zondag door Nederland heen toen aan het begin van de avond bekend werd dat weerman Piet Paulusma aan de gevolgen van kanker was overleden. Voor veel mensen kwam het bericht als een donderslag bij heldere hemel. Piet had vrijwel geen ruchtbaarheid aan zijn ziekte gegeven en bleef tot op het laatste moment werken. Donderdag was hij nog op tv, vrijdag voor het laatst op de radio.

Piet Paulusma werd op 15 december 1956 geboren in het dorpje Tzum. Een carrière als weerman lag voor hem niet meteen voor de hand. Na de middelbare school begon hij op 18-jarige leeftijd eerst al medewerker op de afdeling calculatie van PTT Telecom, het later KPN. Door het volgen van opleidingen en interne cursussen klom hij op en werd manager facturering. De liefde voor het weer was er al wel en vanaf 1970 werd het een serieuze hobby waar hij zich buiten werktijd helemaal aan overgaf.

Wij en Het Weer

Piet volgde in 1977, net als veel andere Nederlanders, de legendarische TELEAC-cursus Wij en Het Weer, gepresenteerd door Joop den Tonkelaar en waaraan ook door Chriet Titualaer medewerking werd verleend. Een prachtig cursusboek maakte er onderdeel vanuit, evenals een wolkenkaart en een satellietfoto die je kon laten bewegen. Later in zijn carrière heeft Piet Paulusma nog vaak naar deze cursus terugverwezen.

Via zelfstudie, en op basis van adviezen van zijn zwager die colleges meteorologie gaf, bekwaamde hij zich verder in de meteorologie. Zijn eerste weerberichten schreef Piet in de Franeker Courant, waarna in 1985 zijn debuut op de radio bij Omrop Fryslân volgde. Zijn radioweerberichten via de Friese regionale omroep groeiden tot een waar instituut uit. Als hij rond half 8 en half 1 begon te praten, ging de radio steevast een tandje harder.

Contract bij SBS6

In 1994 volgde zijn debuut op tv, ook bij Omrop Fryslân. Niet lang daarna, in de winter van 1996, toen zijn vakbroeders dooi en hij strenge vorst verwachtte die ook kwam, werd hij adviseur van de Vereniging De Friesche Elf Steden. Kwam het dat jaar uiteindelijk niet tot een Elfstedentocht, een jaar later was het wel raak. Het was in die periode dat Piet landelijk bekend werd. Hij kreeg een contract bij SBS6 op tv en groeide in no-time uit tot het landelijke fenomeen dat hij sindsdien altijd is gebleven. In 1999, 2000 en ook in 2006 werd hij door het publiek tot de populairste weerman van Nederland verkozen.

Dat publiek was belangrijk voor Piet. Hij nam zijn verwachtingen voor tv altijd buiten op, in het weer en tussen de mensen. In zijn geheel eigen stijl. Als het regende, sprak hij van onder een grote paraplu, als het waaide met een winddichte jas aan, bij voorkeur aan het water. Als het sneeuwde en vroor, stond hij dik ingepakt voor de camera, in een dikke jas en met een muts op het hoofd. En als de zon scheen, stond hij in de zon. Voor Omrop Fryslân deed hij zijn verwachtingen in het Fries, op SBS6 in het Nederlands met een onmiskenbare Friese tongval.

Altijd met het weer bezig

Piet was continu met het werk en het weer bezig, ook tijdens zijn vakanties. Piets Weerbericht was er altijd, zeven dagen in de week, 52 weken per jaar. Jaar in jaar uit. Het was zo gewoon dat niemand het merkte. We wisten pas hoe hard hij werkte, toen hij enkele jaren geleden ineens wel voor een tijdje verstek moest laten gaan en onder meer door zijn dochter werd vervangen. Daarna deed hij het iets rustiger aan en nam wel af en toe vrij.

Piet bracht het weer voor iedereen, in duidelijke bewoordingen, soms een tikkeltje sensationeel. Hij was de man die het weer een cijfer gaf, de barbecue nooit uit het oog verloor als het lekker was buiten. In de zomer reisde hij op uitnodiging stad en land af om zijn weerbericht vanaf allerlei evenementen en campings te presenteren. Altijd mensen erbij. Eerst een stukje weer, daarna een vraag aan één van de omstanders en vervolgens de rest van het weerbericht. Samen afgesloten door het roepen van oant moarn, tot morgen!

Omroep Max

Toen zijn dienstverband bij SBS eind 2019 plotseling stopte, was hij teleurgesteld, maar zat niet bij de pakken neer. Bij Omroep Max ging het op de publieke omroep naadloos verder, op werkdagen. En ook op Radio 5, twee keer per dag. tot op het laatste moment. Het weer voor zijn sterfdag heeft hij vrijdag nog verwacht. Er is dan, in een verder zonnige periode, wel even wat meer bewolking, zei hij. ‘Maar dat is dan niet anders’. En zo was het.

Zaterdag werd Piet in een ziekenhuis in Leeuwarden opgenomen waar hij zondag overleed. De weerman uit Harlingen is 65 jaar geworden. Hij laat in weerland een grote leegte na.

Reinout van den BornChef Redactie