Recordopbrengst hernieuwbare energie door ideale weersomstandigheden
De afgelopen week kwam maar liefst 56% van de elektriciteit in Nederland uit hernieuwbare energiebronnen. Zowel de opbrengst van zonne- als windenergie was erg hoog door de bijna optimale weersomstandigheden. Vooral op donderdag, vrijdag en zaterdag werd dankzij het zonnige maar behoorlijk winderige weer bijzonder veel hernieuwbare energie opgewekt.Van 22 tot en met 28 mei scheen op veel plekken de zon ongeveer 15% meer dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar (gemiddelde 1991 t/m 2020). Tegelijkertijd waaide het ook nog eens ongeveer 10% harder dan normaal voor mei. Hoewel dat niet zo'n groot verschil lijkt, maakt het voor de opbrengst van windenergie een groot verschil. Het verband tussen de windsnelheid en productie van stroom door windturbines is namelijk exponentieel.
Overdag veel zonne-energie, dus negatieve prijzen
Afgelopen week werd 23% van de Nederlandse stroomvraag voorzien door zonne-energie en 25% door windenergie. Het overige aandeel de hernieuwbare energie (circa 7 procent) kwam van biomassa, dat door het IPCC ook is aangewezen als hernieuwbare energiebron. De meeste zonne-energie werd vorige week zondag opgewekt (87 GWh) en de meeste windenergie op vrijdag (113 GWh).
De productie van hernieuwbare energie is niet gelijk over de gehele dag. Dat is logisch, want de zon schijnt natuurlijk alleen overdag en dan waait het vaak ook nog eens wat harder. Het gevolg is dat er 's middags soms zelfs te veel aanbod is van hernieuwbare energie, waardoor de energieprijzen op donderdag (4 uur lang), vrijdag (5 uur) en zaterdag (9 uur) tijdelijk negatief waren. Mensen met een "dynamisch" energiecontract krijgen dan geld toe wanneer ze stroom verbruiken.
Flinke groei richting 2030
Nu is het nog bijzonder wanneer er (tijdelijk) meer hernieuwbare energie wordt opgewekt dan kan worden verbruikt, maar dat zal de komende jaren snel gaan veranderen. Voor windturbines op zee zijn er bijvoorbeeld grote plannen. In 2030 moet een totale capaciteit van 21 GW beschikbaar zijn, dat is bijna 10 keer zo veel als nu.
Op een dag als vandaag - dus met een stevige bries - zouden alleen windturbines op zee al zo'n 400 GWh aan stroom leveren. Ter vergelijking: Het gemiddelde stroomverbruik in ons land is tegenwoordig ongeveer 330 GWh per dag. Echter, slechts 20 tot 25 procent van het totale energieverbruik bestaat uit stroom, de rest uit brandstoffen zoals gas en benzine. Als er in de toekomst bijvoorbeeld meer elektrische auto's zullen komen, zal ook het stroomverbruik omhoog gaan. Er is dus nog een lange weg te gaan.