Update zondagochtend: Regenachtige zondag - Stevige buien en grote neerslagsommen mogelijk
Morgen (zondag) begint de dag in het noorden en oosten van het land nog vrij warm, maar in het zuiden is het onder invloed van een neerslaggebied koeler. Gedurende de dag verplaatst de neerslag zich verder noordwaarts. Van tijd tot tijd regent het mogelijk flink, ook is er kans op onweer. De weermodellen berekenen voor de meeste plekken in het land 10-30 mm aan neerslag, en lokaal kan er zelfs nog een stuk meer vallen. Ter vergelijking: gemiddeld over ons land valt in de hele maand juni zo'n 65 mm neerslag. Dit artikel is origineel geschreven op zaterdag. Een update van zondagochtend is onderaan het artikel te vinden.Update zondagochtend: zie onderaan artikel
Zie hieronder de video van de totale hoeveelheid verwachte neerslag:
Het natte weerbeeld morgen wordt veroorzaakt door een lagedrukgebiedje dat vanuit het zuiden onze kant op komt. Rondom het lagedrukgebied bevinden zich verschillende luchtmassa's. Fronten, de grenzen tussen deze luchtmassa's, veroorzaken neerslag. Daarbij draait een warme en vochtige luchtmassa vanuit het zuiden om het lagedrukgebiedje heen. Vooral in het oosten en noorden van het land wordt het daardoor morgen vrij warm.
Deze warme en vochtige luchtmassa maakt de atmosfeer extra onstabiel. Onstabiele luchtmassa's zorgen voor opwaartse beweging in de atmosfeer en daardoor de vorming van wolken en buien door condensatie.
Morgen: wanneer begint het en waar valt de meeste neerslag?
Momenteel ontstaan in Frankrijk al stevige regen- en onweersbuien, welke geleidelijk naar het noorden trekken. Na middernacht kunnen deze buien Zeeland, het (zuid)westen van de provincie Brabant en het zuiden van Zuid-Holland bereiken, waardoor neerslag en een klap onweer daar dan al mogelijk zijn. In de late nacht en vroege ochtend zijn ook de andere zuidoostelijke provincies aan de beurt. Van tijd tot tijd regent het stevig door.
In de loop van de ochtend trekt de buiige neerslag door naar het midden van het land. Het blijft van tijd tot tijd stevig regenen. Door het buiige karakter kan de uiteindelijke hoeveelheid neerslag op de ene plek meevallen, terwijl er iets verderop juist heel veel water naar beneden kan komen. In de neerslag komt de temperatuur niet hoger uit dan 16-18 graden.
Het is vrijwel overal bewolkt, al kan vooral in het noorden en specifiek noordoosten de zon zich soms nog even laten zien, vooral in de ochtend. In het oosten en noorden loopt de temperatuur aan het eind van de ochtend en begin van de middag dan ook nog op naar dik 20 graden, in het noordoosten kan het lokaal zelfs 24 of 25 graden worden. In de middag moet de zon het ook daar afleggen tegen de bewolking en de buien.
Door de warmere lucht in het noorden en in het binnenland kunnen de buien hier in de middag activeren. Hierdoor worden de grootste neerslagsommen in de noordelijke helft van het land en het oosten berekend. Ook is de kans op onweer in deze gebieden het grootst. In het zuiden wordt het in de middag juist droger en kan in de late middag/avond zelfs de zon zich nog even laten zien. Als gevolg hiervan loopt de temperatuur nog even op en komt in het uiterste zuiden de maximumtemperatuur ook nog boven de 20 graden uit. Het is niet uitgesloten dat hier dan opnieuw nog een lokale bui ontstaat.
Lokaal 70 mm neerslag?
De weermodellen zijn het flink oneens over de neerslagsommen. Niet alleen zitten er grote verschillen tussen de pieken (het ene model komt met maximaal 'slechts' 35 mm, terwijl een ander model lokaal tot 70 mm komt), ook stoeien de modellen met waar precies de meeste neerslag gaat vallen. Zo is er een model die de neerslagpiek in een strook van het noordwesten tot aan de Veluwe geeft, maar berekent een ander weermodel de meeste regen juist alleen langs de oostgrens.
Als we een grove schatting moeten geven, lijkt toch overal wel tenminste 5-10 mm te vallen, met in een groot deel van het land zelfs neerslagsommen van 10-30 mm. Op de plekken waar de actiefste buien vallen, kan de totale hoeveelheid neerslag oplopen naar 40-50 mm, al valt een piek van nog wat meer niet helemaal uit te sluiten. De meeste neerslag verwachten we in het noorden en oosten van het land.
Een enkel model houdt het met neerslaghoeveelheden van maximaal 5-10 mm heel rustig en komt alleen in het uiterste noordoosten met een piekje van nog wat meer. De onzekerheid is dus zelfs op deze termijn nog heel groot en het zou allemaal dus nog mee kunnen vallen, maar wij verwachten op basis van de meteorologische omstandigheden toch die grotere neerslagsommen met regionaal flinke uitschieters.
Wateroverlast?
Voor de lezers is het misschien moeilijk om voor te stellen hoeveel regen 10, 30, of 70 mm nou precies is. Er is hier een handig ezelsbruggetje voor. Tien mm regen staat namelijk gelijk aan 10 liter water per vierkante meter. In een gemiddelde huishoudemmer past zo'n 10 liter water, dus 10 mm regen staat gelijk aan een emmer water per vierkante meter. Dertig mm is op zijn beurt 3 volle emmers per vierkante meter, en 70 mm staat gelijk aan 7 volle emmers.
Dertig millimeter is niet direct genoeg voor wateroverlast, ervan uitgaande dat het verspreid over een paar uur naar beneden komt. Valt dertig millimeter in een zeer korte tijd, bijvoorbeeld een uur of nog minder, dan loopt de boel natuurlijk wel onder water. De neerslagintensiteit is morgen waarschijnlijk af en toe hoog, maar op de meeste plekken niet hoog genoeg om direct alles onder water te zetten. Komt het, zoals enkele weermodellen laten zien, tot neerslagsommen van lokaal 70 mm, dan krijg je natuurlijk sowieso wel met overlast te maken. Het KNMI heeft in ieder geval code geel uitgegeven voor buien met kans op onweer en lokaal wateroverlast.
Volg het allemaal via Weer.nl
De kans op een regenachtige zondag is zeer groot, maar zoals gezegd is de onzekerheid met betrekking tot de totale hoeveelheid neerslag die gaat vallen ook nog groot. We gaan het morgen dan ook allemaal op de voet volgen en we voorzien jullie morgen natuurlijk van de nodige updates! Verder kun je ook de radar in de gaten houden via weer.nl/regenradar
Update zondagochtend: neerslag wat later, duidelijker beeld
Zoals verwacht kwamen vannacht al de eerste (onweers)buien voor in het zuidwesten. In de vroege ochtend volgden daar opnieuw buien, die lokaal nog altijd voor onweer zorgen.
In de rest van het land begint de neerslag wat later dan gisteren in de verwachting stond. In de loop van de ochtend komen in de rest van het zuiden nieuwe (onweers)buien voor en pas in de loop van de middag bereikt de neerslag het midden. In de late middag en avond is het noorden pas aan de beurt. Voor de neerslag uit kan het in het (noord)oosten lokaal nog 24 of zelfs 25 graden worden. Daar schijnt de zon eerst ook nog af en toe.
Hoewel er nog altijd flinke onzekerheid is in de precieze locatie en de totale neerslagsommen, lijkt het beeld wel al een stuk duidelijker dan gisteren. Op de meeste plekken lijkt zeker 10-20 mm te gaan vallen. Verder laten de meeste weermodellen twee neerslagpieken zien: één in het zuidwesten en één in een strook over het oosten van het land. De neerslagpiek die in het oosten verwacht wordt draait in de avond mogelijk door richting het noordwesten van het land, maar hiervoor hangt het ervan af hoe het lagedrukgebiedje zich precies gaat bewegen. Op de natste plekken kan regionaal tot meer dan 50 mm regen vallen en dit zou lokaal tot wateroverlast kunnen leiden. Bij de buien kunnen onweer en hagel voorkomen.