Foto gemaakt door Vincent Seele  - Nieuw Beijerland - Na de 'verrassing' van gisteravond volgt vanavond opnieuw onweer.
Foto gemaakt door Vincent Seele Nieuw BeijerlandNa de 'verrassing' van gisteravond volgt vanavond opnieuw onweer.
Nu

Spectaculair onweer krijgt vervolg

Vandaag zagen we vanuit meerdere plaatsen spectaculaire foto’s van het onweer van afgelopen avond en nacht voorbijkomen. De onweersbuien hielden het langer vol dan verwacht en deden daardoor vrij onverwachts (vooral) het zuiden en zuidwesten van ons land aan. De komende nacht volgen opnieuw stevige (onweers)buien.

Met een zuidelijke wind werd het vandaag opnieuw erg warm tot ronduit heet. In Arcen (Limburg) steeg de temperatuur zojuist naar een maximum van 31,0 graden. Ook in Hupsel werd de 30 graden weer aangetikt. In het midden van het land is het minder warm, zo steeg de temperatuur in de Bilt naar 27,2 graden. Langs de westkust bleef de temperatuur rond de 24 graden steken.

Foto gemaakt door Freek Tasma
Foto gemaakt door Freek Tasma

Vochtigere en fractie onstabielere lucht

Hoewel de temperatuur een fractie lager ligt dan gisteren, daar is het voor het gevoel op veel plekken juist wat benauwder. Dat komt omdat de lucht vandaag een stuk vochtiger is. Buiten het feit dat de lucht vochtiger is, is de lucht ook net iets onstabieler van opbouw. Ten westen van ons ligt een koufront klaar en wat hoger in de atmosfeer komt de koude lucht iets eerder binnen. Omdat warme lucht minder zwaar is dan koude lucht stijgt deze op. Hoe groter dat verschil, des te onstabieler de lucht.

Omdat het stijgende luchtpakketje afkoelt, condenseert het vocht in de lucht, want koude lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht. Dit betekent dat zich wolken vormen. Hoe onstabieler de lucht, des te sneller en hoger deze wolken kunnen groeien en des te zwaarder de onweersbuien die ontstaan zijn.

Voortekenen onweersbuien al zichtbaar

Dat de atmosfeer onstabiel van opbouw is, was vandaag goed te merken aan de wolkenluchten. Onweersverklikkers waren op meerdere plekken te zien. Deze wolksoort, die officieel altocumulus Castellanus heet, ontstaan namelijk in een onstabiele lucht. Warme luchtpakketjes stijgen snel naar de koudere lucht daarboven en condenseren. Torentjes van wolken ontstaan op deze manier. De luchtpakketjes zijn op dat moment nog niet warm genoeg om uit te groeien tot een volwassen onweerswolk, maar omdat het gedurende de dag opwarmt, kan een luchtpakketje uiteindelijk genoeg energie hebben om uit te groeien tot een onweerswolk.

Foto gemaakt door Jan Horde  - Leerdam - Op veel plekken was de onstabiliteit vanmiddag al zichtbaar. Hier zie je altocumulus castellanus wolken, oftewel 'onweersverklikkers'.
Foto gemaakt door Jan Horde LeerdamOp veel plekken was de onstabiliteit vanmiddag al zichtbaar. Hier zie je altocumulus castellanus wolken, oftewel 'onweersverklikkers'.

Onweersbuien momenteel in de maak

Het koufront, dat komende avond en nacht vanuit het westen over het land trekt, gaat die onstabiele luchtpakketjes van een extra ‘zetje’ voorzien. De lucht heeft vandaag de hele dag de tijd gehad om op te warmen en in de komende uren zal die opgewarmde lucht op en net voor het front uit, uitgroeien tot onweerswolken. De eerste indicatie daarvoor zien we nu op de radar en satellietbeelden vanuit Noord-Frankrijk en België. Bewolking trekt inmiddels het zuidwesten van het land binnen.

Vannacht stevige regen- en onweersbuien van zuidwest naar noordoost over land

In de loop van vanavond zullen die onweersbuien dan, net als gisteren, via het zuidwesten en zuiden het land binnenkomen. De buien zullen als een soort lijn van zuidwest naar noordoost over het land bewegen, maar het duurt tot aan het eind van de nacht voordat de buien het noorden bereiken. Zoals altijd met onweerssituaties geven de modellen niet precies hetzelfde beeld en kunnen de details nog wat afwijken, maar de meeste buien lijken voor de westelijke helft van het land te zijn. Dit neemt echter niet weg dat er ook in het binnenland buien voor gaan komen.

De buien kunnen lokaal gepaard gaan met hagel en windstoten, al is de neerslaghoeveelheid het belangrijkste aandachtspunt. Lokaal kunnen tientallen millimeters aan neerslag gaan vallen en het is niet uitgesloten dat er lokaal tot 40 mm water naar beneden komt. De grootste kans op zulke neerslagsommen is weggelegd voor een strook van zuidwest naar noord over het land, maar ook elders vallen (lokaal) tientallen millimeters aan neerslag niet uit te sluiten.

Vergelijkbaar recept

Morgenochtend trekken de laatste buien dan via het noorden het land uit. Daarachter wordt het droog en volgt een mix van wolkenvelden, stapelwolken en ook zon. De temperatuur komt wat lager uit dan vandaag. In de middag kan lokaal een enkele (onweers)bui ontstaan, maar de kans daarop is niet heel groot. In de nacht naar donderdag trekt opnieuw een buienzone van zuid naar noord over het land. Dit geheel lijkt wat minder actief te zijn dan de buien van komende nacht, maar lokaal kan het nog altijd even doorplenzen en lokaal kan nog wat onweer voorkomen. Meer over het weer de komende dagen lees je hier.

Daan van den BroekMeteoroloog