Foto gemaakt door Joost Mooij - Alphen aan den Rijn - De komende nachten gaat het (eerst regionaal) vriezen.
Foto gemaakt door Joost MooijAlphen aan den RijnDe komende nachten gaat het (eerst regionaal) vriezen.
Nu

Temperaturen gaan omlaag

Afgelopen nacht is de temperatuur gedaald tot gemiddeld een graad of 6. De koudste regio was het noordoosten, met in Nieuw Beerta 4,7 graden en de minst koude regio was Zeeland, met in Vlissingen 8,6 graden. Normaalgesproken begint de temperatuur in de loop van de ochtend weer op te lopen en dat is vanochtend ook zo, alleen in het noordoosten van het land niet. Koude lucht sijpelt daar vanuit Duitsland binnen, waardoor het kwik er in de loop van vandaag in plaats van omhoog, omlaag gaat. Vanmiddag is het er maar een graad of 4.

Koude lucht begint vanuit Noord-Duitsland steeds dichterbij te komen. Daar valt soms wat sneeuw, bij temperaturen rond het vriespunt. Met een matige tot op de Wadden af en toe krachtige oostelijke wind komt die koude lucht steeds meer onze kant op en bereikt dan met name de hoek van Groningen en Drenthe. De temperatuur ligt er vanochtend rond 6 graden en dat is meteen het maximum voor dat deel van het land. Met het binnenstromen van die koudere lucht gaat de temperatuur daar in de loop van de dag alweer afnemen. Vanmiddag is het er een graad of 4 en tegen de avond wordt in Groningen het vriespunt mogelijk al bereikt.

Vlokje natte sneeuw?

In de rest van het land is de wind zuid- tot zuidoostelijk en daar warmt het vanmiddag nog op tot 10 of 11 graden. Daarbij wisselen wolkenvelden en wat zon elkaar af, met vanochtend de meeste ruimte voor zon in het zuiden en midden van het land. Vooral in het oosten valt ook een lokale bui en vanuit het zuidwesten trekt ook alweer een volgende buienlijn het land in. Het meest actieve regengebied trekt vooral over de zuidelijke provincies en daar kan het ook even stevig doorregenen, en in de rest van het land zijn het vooral wat losse buien. In de koudere lucht in het noordoosten zou daar een vlokje natte sneeuw tussen kunnen zitten.

Vannacht regionaal lichte vorst

Ook vanavond is er vooral in Groningen en Drenthe nog kans op wat natte sneeuw, maar al snel trekken de buien zuidwaarts en klaart het er juist breed op. Die opklaringen veroveren vooral het noorden en oosten van het land en daar koelt het vannacht dan ook sterk af. Op veel plaatsen gaat het licht vriezen, tot plaatselijk -3 graden. Onder de bewolking in de rest van het land daalt het kwik naar 2 tot 6 graden. Wel kan het er aan de grond licht vriezen.

Vrij zonnig, maar koud

Morgen lijkt vervolgens een fraaie herfstdag te worden met flink wat ruimte voor de zon, maar het is wel fris. De koude lucht verovert vrijwel het hele land, met op grote schaal maximumtemperaturen van 3 of 4 graden, alleen in het uiterste zuiden komt het kwik nog iets hoger uit; in Zeeland wordt het lokaal 7 graden. Met name daar valt in de ochtend eerst nog wat regen, maar gedurende de middag wordt het ook daar droog. Verder kan er vanaf de Noordzee ’s middags ook weer een enkele, losse bui het noorden van het land intrekken, en daarbij is er daar dan wederom een kleine kans op een vlokje natte sneeuw.

Tot -7 graden

De nacht naar zondag wordt vervolgens een koude. Met nog steeds vrij helder weer en weinig wind gaat het in bijna het hele land vriezen. Over het algemeen is dat lichte vorst, maar in het noordoosten en oosten gaat het matig vriezen, met plaatselijk temperaturen tot -7 graden.

Winterse speldenprik

Lang duurt die winterse speldenprik echter niet, want hoewel de zondag nog koud begint, stroomt er met een zuidwestelijke wind alweer snel mildere lucht het land in en wordt het van noordoost naar zuidwesten 2 tot 9 graden. Die zachtere lucht wordt vergezeld door veel bewolking en regen, al kan er aan de voorzijde van die regenzone, aan de nog koudere kant, mogelijk ook nog een vlok natte sneeuw vallen. Toch eventjes wat winters dit weekend dus.

Wisselvalliger en zachter

Na het weekend liggen de middagtemperaturen rond een graad of 8 en keert het wisselvallige herfstweer terug, met dagelijks een paar buien en af en toe een stevige zuid(west)elijke wind.

Britta van GendtMeteoroloog