Toch vorst gemeten op 2 juni in diepe duinpan Egmond aan den Hoef
Eerst leek het niet te zijn gebeurd, maar nu blijkt het tijdens de koude nacht van 2 juni in één van de diepe duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet toch tot vorst op gewone waarnemingshoogte te zijn gekomen, de eerste van deze zomer.Het gaat om de duinpan bij Egmond aan den Hoef / Wimmenum. Nu de dataloggers ervan – ze hangen op 10 centimeter en op 1,5 meter hoogte – zijn uitgelezen, blijkt het op 1,5 meter hoogte 1,7 graden en op 10 centimeter hoogte 2,2 graden te hebben gevroren. Dit terwijl het in andere duinpannen niet kouder werd dan 6 of 7 graden.
Het heeft in juni weleens gevroren
Het is een temperatuur die beneden de officieel laagst gemeten temperatuur in de eerste 10 dagen van juni ligt. Die werd op 2 juni 1975 met -1,2 graden gemeten in Almen. Op 6 juni 1924 daalde de temperatuur in Winterswijk tot -1,0 graden, Deelen noteerde op 2 juni 1962 een minimumtemperatuur van -0,9 graden. Aan de grond heeft het juni natuurlijk veel vaker gevroren, onder meer in die nacht van 2 juni dit jaar.
Overigens heeft Pieter Bliek nog wel een opmerking bij de op 2 juni gemeten temperatuur. De loggers bij Egmond aan den Hoef / Wimmenum hangen niet in een weerhutje, maar in omgekeerde plastic bekertjes die bruin geverfd zijn, aan een dunne, bruine en ijzeren staaf. Dit is gedaan om ze zo onopvallend mogelijk te maken. Begin maart werd het oorspronkelijke weerstation hier nog door vandalen vernield. De nieuwe opstelling moet ervoor zorgen dat dit niet nog een keer gebeurt.
Loggers meten iets lagere temperaturen
Volgens Pieter Bliek meten de loggers, die niet in een weerhutje, maar in de open lucht zijn opgesteld, temperaturen die 0,5 tot 0,8 graden lager zijn dan de thermometers die wel in een weerhut liggen. Maar zelfs als je die correctie meeneemt, heeft het die bewuste nacht in de duinpan bij Egmond aan den Hoef / Wimmenum dus wel gevroren.
Een interessante periode voor de metingen breekt later in de zomer aan. In de periode van globaal 21 juli tot en met 20 augustus is er nog nooit vorst, ook geen vorst aan de grond gemeten. Het zou natuurlijk leuk zijn om te zien dat de metingen van Bliek en Holvoet verandering zouden aanbrengen in die leemte. We blijven het volgen.