Foto gemaakt door NOAA-NHC - Atlantische Oceaan, tussen Kaapverdië en de Canarische Eilanden - Tropische storm Hermine trekt met veel wind en regen richting de Spaanse eilanden.
Foto gemaakt door NOAA-NHCAtlantische Oceaan, tussen Kaapverdië en de Canarische EilandenTropische storm Hermine trekt met veel wind en regen richting de Spaanse eilanden.
Nu

Tropische storm Hermine richting de Canarische Eilanden

Op de Canarische Eilanden geldt momenteel de hoogste staat van paraatheid, wegens het naderen van tropische storm Hermine. De tropische storm ontstond gisteren in de buurt van Kaapverdië en trekt nu met een noordelijke koers richting de Canarische Eilanden. Op basis van de huidige berekeningen wordt op een deel van de Spaanse eilandengroep rekening gehouden met 75 tot regionaal 150 millimeter regen binnen 12 uur en veel wind.

Het Atlantische orkaanseizoen kwam dit jaar pas heel laat op gang en lijkt nu echt op stoom te komen. Momenteel zijn er maar liefst 3 tropische stormen actief, trekken de restanten van orkaan Fiona over het oosten van Canada en wordt ook nog een zogeheten ‘disturbance’ op de centrale Atlantische Oceaan in de gaten gehouden door het Amerikaanse National Hurricane Center.

Tropische storm Hermine

Tropische storm Hermine ontwikkelde zich gisteren snel in het gebied tussen de Kaapverdische Eilanden en de Canarische Eilanden. Het komende etmaal lijkt ze nog iets verder in kracht toe te nemen, maar daarna komt ze in een gebied met drogere lucht, waardoor de tropische storm in kracht zal afnemen. Ondanks dat blijft de storm dan nog gepaard gaan met veel regen en wind. De gemiddelde windsnelheden liggen nu rond 65 kilometer per uur, met nog veel zwaardere windstoten, en die kunnen tot rond 75 kilometer rondom de kern van de storm nog voorkomen.

Risico op zwaar weer

De laatste berekeningen laten Hermine nog verder noordwaarts bewegen, maar na het weekend lijkt de dan nog tropische depressie af te buigen naar het noordwesten, dus het open zeewater op en weg van de Canarische Eilanden. Goed nieuws dus, maar omdat het grote systeem relatief dicht langs de eilanden raast, moeten vooral de kleine westelijke eilanden, Tenerife en Gran Canaria alsnog rekening houden met overlast door wind, hoge golven en veel regen in korte tijd. Fuerteventura en Lanzarote zullen naar verwachting minder last hebben van het zware weer.

Bronnen: Weer.nl, National Hurricane Center, ANP

Britta van GendtMeteoroloog