Foto gemaakt door NOAA - Caribische Zee - Het verwachte pad van wat mogelijk tropische storm Hermine wordt
Foto gemaakt door NOAACaribische ZeeHet verwachte pad van wat mogelijk tropische storm Hermine wordt
Nu

Tropische storm rond ABC-eilanden?

Ze heten niet voor niets de benedenwindse eilanden, maar er is een gerede kans dat zich de komende dagen toch een tropische storm ontwikkelt rond Aruba, Bonaire en Curaçao.

Het orkaanseizoen in het Caribisch gebied loopt van juni tot november, en verliep vooral aan het begin behoorlijk rustig. Inmiddels – en het hoogtepunt zou eigenlijk al voorbij moeten zijn - is het seizoen wel op stoom gekomen en zijn er al diverse tropische stormen geweest. De laatste dagen was dat Fiona, die rond Puerto Rico en de Dominicaanse republiek al flink wat schade en overlast veroorzaakte.

Hermine in ontwikkeling

Midden op de Oceaan ligt op dit moment de storm Gaston. Die lijkt voorlopig niet veel gevaar op te leveren, al zal het op de Azoren wel even flink kunnen spoken. Een systeem dat meer problemen kan gaan opleveren, bevindt zich voor de kust van Venezuela. Het Amerikaanse instituut NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) monitort alle storm-activiteit en geeft op dit moment een kans van 90% dat dit systeem zich de komende 5 dagen ontwikkelt tot een tropische storm (‘cyclone’). De kans dat het binnen 48 uur gebeurt, is 70%. Beiden hoog, dus. Als dat gebeurt zou de storm de naam Hermine krijgen.

Ook de verwachte richting waarin de storm gaat bewegen, is reden tot zorg. Het ziet ernaar uit dat Hermine langzaam naar west-noordwestelijke richting gaat bewegen. In dat geval zou de storm onder andere precies over de ABC-eilanden trekken: Aruba, Bonaire en Curaçao. Dat zou vanaf vrijdag kunnen gebeuren. Daar moet men dus serieus rekening houden met zeer hoge windsnelheden en heel erg veel regen. De eerste regen uit dit systeem heeft inmiddels Bonaire al bereikt.

Benedenwindse eilanden?!

Veel Nederlanders kennen deze eilanden als plaatsen waar het bijna altijd prachtig weer is, een enkele tropenbui in de middag daargelaten. Dat is ook niet voor niets: de zogenoemde ‘benedenwindse’ eilanden liggen op een plek die meestal gespaard blijft van het tropische stormgeweld.

Gemiddeld trekt er eens in de twee jaar op minder dan 150 kilometer een orkaan langs deze eilanden, weet het KNMI, dat ook voor Caribisch Nederland de weerbewaking doet. Voor Bonaire is die kans nog veel kleiner: daar moet je denken aan slechts eens in de 10 jaar. De orkaan Matthew die in 2016 vlak langs Bonaire trok was een vrij uitzonderlijke gebeurtenis.

Impuls

Nu lijkt het dus toch te gebeuren. Ook als het systeem zich niet genoeg ontwikkelt om het stempel tropische storm te krijgen, is er alsnog heel zwaar weer op komst in de regio. Want ook op de rest van de route zijn nog gevaren. Als deze depressie na de tocht over de Caribische Zee ook de Golf van Mexico bereikt, is de kans groot dat hij zich nog verder ontwikkelt, door het warme zeewater dat de boel een extra impuls kan geven.

Bovendien is de verwachting dat vervolgens ook de Amerikaanse kust bereikt wordt, zo tegen het eind van volgende week. De Verenigde Staten krijgen het vaak behoorlijk te verduren tijdens het orkaanseizoen, maar dit jaar is dat nog nauwelijks gebeurd. Sommige mensen zijn bang dat de aandacht ervoor ondertussen een beetje verslapt is.

Dorien BouwmanMediameteoroloog