Twee tijdvakken met potentieel zwaar weer op komst
Met een straalstroom in de hoogste versnelling en twee stormdepressies die op Nederland afkomen, zijn er de komende twee dagen twee tijdsperioden met potentieel ruig weer die we goed in de gaten moeten houden. Meteen vanavond al kan het raak zijn als een felle buienlijn met veel wind vanuit het noorden het land binnentrekt. Daarna richt de aandacht zich op de tweede helft van vrijdagmiddag en de eerste helft van vrijdagavond, als de mogelijk zware storm Eunice over het land trekt. In beide tijdvakken kan als gevolg van het mogelijk ruige weer schade ontstaan.Het mogelijk zeer onrustige weer van vanavond heeft met de eerste van de twee stormdepressies te maken: Dudley. Het lagedrukgebied zelf trekt van Schotland over de Noordzee naar Noorwegen en blijft ver van ons. Wel ligt de straalstroom pal boven Nederland, met op een hoogte van 10 kilometer windsnelheden boven 300 kilometer per uur. Eronder ontstaat een actieve buienstoring die laat in de avond tussen 22 en 01 uur vanuit het noorden het land binnentrekt.
Actieve buienlijn met heel veel wind
Het lijkt een actieve lijn met buien te worden met, op het moment dat hij passeert, slagregens, hagel en ook onweer. Verder kunnen voorafgaande aan en tijdens de buien windvlagen met snelheden tot 100 á 110 kilometer per uur voorkomen, niet alleen aan zee maar ook in het binnenland. In het Waddengebied kan ook de reguliere wind tot een windkracht 9 aantrekken. Verder is de windschering, ofwel de draaiing en de snelheidsverandering van de wind met de hoogte, in het onderste deel van de atmosfeer dusdanig groot, dat het zelfs niet uit te sluiten is dat zich hier of daar een hoosachtig verschijnsel voordoet. De kans daarop is in Duitsland echter groter.
Morgen veel wind, maar ook veel zon
Aan het begin van de nacht trekken de meeste buien, die dan tot ongeveer het midden van het land zijn gevorderd, naar het (zuid)oosten weg. Het zuiden krijgt er niet of nauwelijks mee te maken. Daarna wordt het droog en komen er flinke opklaringen. Morgen overdag ziet het weer er vriendelijk uit, al waait het nog steeds door. In het binnenland kan nog steeds een windkracht 6, aan zee een windkracht 7 of 8 uit het westen waaien. In het Waddengebied is er rond het middaguur opnieuw korte tijd kans op een westerstorm, daar dan met windvlagen tot 90 kilometer per uur. Daarbij is het morgen zo goed als droog en komt vooral in de middag de zon er breeduit door. Het wordt 10 graden.
Nacht naar vrijdag rustiger
In de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend, als de tweede storm Eunice volop in ontwikkeling en op weg naar de Britse eilanden is, wordt het bij ons even rustiger, zowel op leefniveau als in de hoge atmosfeer, ver boven ons. Wel passeert vrijdagochtend het warmtefront al met regen, in de middag gevolgd door het koufront (opnieuw een smalle buienlijn met daarop al windstoten).
Vrijdag vanaf de tweede middaghelft stormweer
De echte storm komt daarna. Zeker gedurende de tweede helft van de middag neemt de dan zuidwestenwind sterk toe, aan zee tot een windracht 9, mogelijk 10, met in de kustgebieden al windvlagen tot ver boven en in het binnenland tot aan 100 kilometer per uur. Omdat de wind dan meekoppelt met de straalstroom, hoog boven ons (opnieuw meer dan 300 km/u) kan de wind ook diep in het binnenland nadrukkelijk worden gevoeld. Mogelijk lijkt de storm op die van 18 januari 2018 (die destijds ook landinwaarts veel schade aanrichtte). Omdat het hoogtepunt aan het einde van de middag en tijdens de avondspits valt, kan de overlast ervan behoorlijk groot zijn.
Waddengebied mogelijk een extra klap
In de avond steekt de kern van Eunice de Noordzee over, op weg naar Denemarken. Aan de achterzijde van de kern draait de wind naar west tot noordwest en kan dan volgens meerdere modelberekeningen op zee nog wat verder aantrekken, mogelijk tot een windkracht 11. Bij ons zijn het de Wadden die hiervan nog een extra klap mee kunnen krijgen. Gebeurt dit echt, dan kunnen de windstoten in die omgeving ’s avonds mogelijk snelheden tot 150 km/u bereiken, terwijl de wind verder naar het zuiden juist al wat afneemt. Het lijkt een zeer ruige avond te worden.
Springtij en storm: hoge waterstanden
Behalve de storm moeten we ook de waterstanden in de gaten houden. Er treedt namelijk een bijzondere combinatie op van springtij en stormweer. De zuidwesterstorm in de middaguren duwt veel water richting het deel van de Noordzee ten noorden van Nederland. Als ’s avonds aan de achterzijde van de wegtrekkende kern de wind naar west tot noordwest draait en de storm nog een tijdje aanhoudt, wordt een deel van dat water richting onze noordkust teruggeblazen en kan dan op Waddeneilanden, maar ook aan die noordkust extra hoge waterstanden veroorzaken. Afhankelijk van hoe het verloopt, kan een deel van die hoogwatergolf ook de westkust bereiken. In Harlingen is het om 23.14 uur hoogwater, in Delfzijl valt de hoogste waterstand om 01.28 uur.
Eunice potentieel een zware storm
Al met al kan er vrijdag dus heel wat gebeuren. Eunice is een storm om in de gaten te houden. De laatste, echte storm die we in Nederland hebben gehad, was Ciara op 9 februari 2020. Eunice heeft de potentie om nog een stuk zwaarder uit te pakken. Voor het binnenland was de storm van 18 januari 2018 de laatste die in de herinnering is blijven hangen, met toen bij voorbeeld ook in gebieden als de Achterhoek (ver bij zee vandaan) significante stormschade. In het binnenland zal het vrijdag van de zuidwestelijke wind moeten komen, die met de straalstroom meekoppelt en de meeste ruggengraat heeft. De westelijke tot noordwestelijke wind aan de achterzijde van de kern staat meer dwars op de straalstroom en lijkt dan ook minder diep in het binnenland door te dringen.