Tweede officiële storm van 2022 een feit
Tussen 11 en 12 uur werd in Vlissingen een gemiddelde windsnelheid van 9 Beaufort gemeten. Daarmee is de tweede officiële storm van 2022 een feit. In IJmuiden werd een windstoot gemeten van 104 km/u. Begin deze week hadden we te maken met de eerste officiële storm van dit jaar, die toen de naam 'Corrie' kreeg. Het is tevens de derde storm van deze winter. Normaal komt het in een jaar tot 7 stormen in ons land, waarvan 4 in de winter.De harde wind wordt veroorzaakt door een kleine randstoring die vanaf het Verenigd Koninkrijk over de Noordzee over ons land trekt. Zo'n randstoring is een heel klein lagedrukgebiedje aan de rand van een veel grotere depressie. Vooral aan de zuidkant daarvan trekt de wind flink aan. In Vlissingen is een windstoot van 102 km/h gemeten. Ook elders in het land waait het stevig en valt een flinke plens regen.
Alleen code geel, dus geen naam
In tegenstelling tot de storm van afgelopen maandag, die de naam 'Corrie' kreeg, is aan deze storm geen naam gegeven. Dit gebeurt pas wanneer er in Nederland, het VK of Ierland een code oranje wordt afgekondigd. Dat is dit keer niet het geval, want in ons land geldt alleen code geel. De volgende namen op de lijst zijn Dudley, Eunice en Franklin.
Het KNMI heeft tot en met vanavond waarschuwingen uitstaan in verband met zware windstoten. De komende uren kunnen de windstoten in het zuidwestelijk kustgebied snelheden van zo'n 100 km/h aantikken, zoals in Vlissingen al is gebeurd. Ook elders in de zuidelijke helft van het land kunnen windstoten voorkomen van (ruim) 80 km/h. Later vanmiddag neemt de wind tijdelijk iets in kracht af, maar vanavond volgen opnieuw zware windstoten wanneer buien over het land trekken. Aan de kust kunnen de windsnelheden dan opnieuw oplopen naar (ruim) 100 km/h.
Meteorologische winter telt gemiddeld 4 stormen
Veel mensen denken dat het in de herfst het vaakst stormt, maar dat is niet waar. De maanden november, december, januari en februari tellen de meeste stormen, waarvan januari de topper is. De meteorologische winter, die van december tot en met februari loopt, telt gemiddeld 4 stormen in ons land. Deze winter hadden we tot nu op 1 december en 31 januari (Corrie) ook al een storm, dat maakt de totaalsom op 3.
Afgelopen winter kwam het slechts tot één winterstorm op 27 december, deze kreeg de naam Bella. Een keer in de 7 à 8 winters blijft een winterstorm uit, voor het laatst in 2013. De winters van 1974 en 1983 telden 10 officiële dagen met storm in ons land. De winter van 1944 telde er 11 en in 1990 kwam het 12 dagen tot storm in de winter, een record. Deze eeuw was het onstuimig in 2002 (9 keer storm) en in 2020 (8 keer).