Tweede Pacifische orkaan Blas
Eind mei ontstond iets voor de Mexicaanse zuidwest de eerste genaamde storm van het Pacifische orkaanseizoen, namelijk orkaan Agatha, en inmiddels is de tweede van het seizoen ook een feit. Orkaan Blas is op bijna dezelfde plek als Agatha ontstaan, dus iets voor de Mexicaanse zuidwestkust, maar in tegenstelling tot orkaan Agatha blijft orkaan Blas boven het open zeewater van de Pacific of Stille/Grote Oceaan.De eerste tekenen van een ontwikkelende storm werden op 7 juni al opgemerkt door het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC). Vier dagen later was het een lagedrukgebied met daar omheen talrijke buien, die zich steeds meer ging organiseren rondom de kern. Pas op 14 juni groeide het geheel verder uit tot eerst tropische storm Blas. En toen ging het ineens snel, want amper een dag later was Blas al uitgegroeid tot een categorie 1 orkaan.
In kracht toenemend
Met een gemiddelde windsnelheid van ongeveer 140 kilometer per uur trekt orkaan Blas nu boven het warme zeewater voor de kust van Mexico verder naar het noordwesten/westen. De orkaan lijkt vooral vandaag nog iets verder in kracht toe te nemen, waarbij er tot circa 30 kilometer rondom de kern van Bras nog orkaankracht windsnelheden mogelijk zijn.
Gevaarlijke golven en deining
De kern van de orkaan ligt op ongeveer 355 kilometer afstand van de badplaats Manzanillo, iets ten zuiden van het bekendere Puerto Vallarta, in Mexico. Er staan geen waarschuwingen uit voor die omgeving, maar wel moeten de badplaatsen aan de zuidwest- en westkust van Mexico de komende dagen rekening houden met deining en lokaal gevaarlijk hogere golven dan normaal.
Afzwakken door windschering
In de loop van vrijdagavond en vooral zaterdag komt de orkaan in een gebied met meer windschering, waardoor het geheel uit elkaar wordt getrokken en naar verwachting zaterdag overdag afzwakt tot nog een tropische storm. In de loop van volgende week zal de storm vervolgens overgaan in een reguliere depressie. Orkaan Blas blijft op basis van de huidige berekeningen van het National Hurricane Center boven open water en vormt op de hogere golven na verder geen gevaar voor mens en dier.
Volgende storm
Een paar honderd kilometer verder naar het zuiden, iets voor de kust van Guatemala en El Salvador, ontwikkelt zich boven het warme zeewater echter alweer een volgende mogelijke tropische storm of orkaan. De kans dat dit buiencluster binnen 48 uur verder ontwikkelt tot een genaamde storm is momenteel 70%. Het National Hurricane Center houdt dit gebied dan ook goed in de gaten. Als het verder ontwikkelt, krijgt het de derde naam op de lijst van het Pacifische bassin, dus beginnend met de letter C: Celia.
In het Atlantische bassin
Ook aan de andere kant van Midden-Amerika, boven het zuidwesten van de Caribische Zee, onderdeel van het Atlantische bassin, ontwikkelt zich nu weer een volgende storm. Het gebied met geclusterde buien dat in de gaten wordt gehouden, ligt nu nog boven Nicaragua, maar komt uiteindelijk boven het warme water van de Golf van Honduras uit en zou morgen (vrijdag) verder kunnen ontwikkelen. De kans dat dit gaat gebeuren is maar klein, ongeveer 10 procent, maar dat vooral Nicaragua, Honduras, Belize en het zuidoosten van Mexico komend weekend rekening moeten houden met zware regenval staat vast.