Vakantieweer: grote delen van Europa blijven droog en heet
We zitten midden in de zomervakantie en de drukste zaterdag van het jaar staat voor de deur op de weg richting het zuiden. Vakantiegangers moeten zowel tijdens de route als op hun vakantiebestemming rekening houden met hitte. Als je het noordelijker opzoekt kan het af en toe regenen. Veel gebieden in Europa hebben echter te maken met extreme droogte.Hogedrukgebieden nestelen zich al lange tijd boven Zuid-Europa. Daardoor is het in de landen rond de Middellandse Zee vaak zonnig en soms ook erg heet. Regen is in sommige landen, zoals Italië, al maanden niet meer gevallen. Ook in de Alpen en West- en Centraal-Europa is het extreem droog. Het ene na het andere hogedrukgebied wisselt elkaar af, waardoor het op een enkele natte dag na meestal droog en zomers is. Liefhebbers van wat minder warm weer kunnen terecht op de Britse Eilanden en Scandinavië, daar is het koeler en wisselvalliger.
Heet op de route naar het zuiden
Wie zaterdag door Frankrijk rijdt moet rekening houden met heet zomerweer. Bekende routes zijn de A10 tussen Parijs en Bordeaux en de A7 bij Lyon (Route du Soleil). Er worden lange files verwacht. De zon staat het hele weekend te branden en het wordt volop tropisch. Zaterdag wordt het op veel plekken al zo’n 31 of 32 graden. Zondag kan het kwik nog wat verder oplopen, in Zuid-Frankrijk tot 35 graden. Na het weekend houdt de hitte aan en gaat de temperatuur in het zuiden en oosten van Frankrijk omhoog naar 35 tot 38 graden. Zit je langs de westkust, dan is het met een graad of 25 aangenaam. Zit je wat noordelijker dan Bretagne dan valt het kwik nog iets lager uit en drijven af en toe wolkenvelden over.
Ook Duitsland ronduit heet
Bij onze oosterburen is de zomer normaalgesproken wat warmer dan bij ons, maar dit jaar is het verschil wel heel groot. Op sommige plekken is het al 15 keer tropisch geweest, twee keer zo vaak als in Nederland! Dit weekend valt het nog mee. Als je zaterdag door Duitsland richting de Alpen rijdt is het bij flink wat zon, vooral in het zuiden, zo’n 25 tot 28 graden. In het oosten is kans op een bui. Zondag liggen de temperaturen wat hoger en kan het in het Rijndal in het zuidwesten alweer tropisch warm worden. De dagen na het weekend zien we in Noord-Duitsland vergelijkbare temperaturen als in Nederland, rond 26 graden. In het midden en zuiden van Duitsland begint de volgende hittegolf alweer met temperaturen tussen 30 en 37 graden! En dat terwijl het eerder deze week ook al zo extreem heet was. Ook in Berlijn wordt het snikheet.
Gedonder in de Alpen
Op de grens met de nóg hetere lucht in Zuid-Europa, ontstaan enkele onweersbuien in het Alpengebied. Mocht je de bergen ingaan dit weekend, houd dan rekening met een plotselinge weersomslag, vooral in Oostenrijk. Vanaf zondag is het alweer droog en krijgen hogedrukgebieden ook vat op het weer in de Alpen. Het wordt zonnig en heet in de dalen. In Wenen is het dit weekend nog een graad of 26. Na het weekend start ook daar de volgende hittegolf met tropische temperaturen tot wel 34 graden aan toe! In de lagere delen van Zwitserland kan het zelfs 37 of 38 graden worden.
Heet, heter, heetst
Hitteliefhebbers kunnen terecht in Spanje en Portugal. In het binnenland kan de temperatuur oplopen tot ruim 40 graden. Aan de Spaanse Costa’s en op de Balearen is het minder heet met 30-35 graden, maar de luchtvochtigheid is daar juist hoger, waardoor het drukkend is. Aan de Portugese kust wordt de 30 graden meestal net niet gehaald.
In Italië is het extreem droog en valt ook komende week geen regen. Aan zee ligt de temperatuur rond of iets boven 30 graden, maar in het binnenland kan het kwik oplopen tot 35-40 graden. Ook in Rome is het erg heet met een graad of 34 en deze temperaturen vinden we ook in Kroatië.
Griekenland en Turkije zinderen ook in de hitte, met in het binnenland temperaturen van 35 tot plaatselijk 40 graden. Aan zee is het minder heet. Zo waait op de Griekse eilanden een stevige noordenwind die geregeld windkracht 6 haalt. Deze wind brengt ook wat verkoeling, zo is het op Mykonos ‘slechts’ 29 graden.
Koel in Ierland, Schotland en Noorwegen
Wie klaar is met de hitte, moet het westelijker of noordelijker zoeken. Al de hele zomer ligt de grens van de hete en koelere lucht boven onze omgeving. Ook Engeland profiteert nog van de hogedrukinvloeden, net als in Nederland is het daar droog met geregeld zon. In Londen wordt het komende dagen zo’n 28 graden.
Ierland en Schotland krijgen regelmatig te maken met lagedrukgebieden. Zo nu en dan regent het flink, maar er is ook ruimte voor de zon. Komende dagen is het nog vrij warm met ruim 20 graden, maar vanaf zondag wordt het gevoelig frisser met hooguit 15-20 graden. Dit geldt ook voor Noorwegen en het noordelijke deel van Zweden. Het is fris en wisselvallig zomerweer met in de nachten kans op nachtvorst. Zit je in steden als Oslo, Zweden of Helsinki? Dan is het met een graad of 22 aangenaam. Zuid-Zweden en Denemarken doen een beetje mee met de hitte van het Europese vasteland. Ook daar kan het zomers warm worden met 25 graden.