Vakantieweer: megabuien houden huis, zomerweer meestal snel terug
Het was vooral hitte en droogte wat de klok sloeg de afgelopen tijd. Misschien lekker voor je strandvakantie, maar voor de actievelingen onder ons soms best pittig, laat staan voor de natuur. Inmiddels staat er in diverse vakantielanden ook af en toe wat anders op het programma, en worden de temperaturen wat behapbaarder.Zoals het vaak gaat op ons continent, krijgen veel Europese landen in meer of mindere mate met dezelfde weersystemen te maken. Fronten met buien kunnen enorm langgerekt zijn en er dagen over doen om helemaal over te trekken. Dat zien we komende week ook: veel landen krijgen ergens in de komende dagen te maken met (hevige) buien. Over het algemeen tempert dat de hitte eventjes, en wordt de droogte ietsje verlicht. Niet alle landen profiteren, en bovendien lijkt zonnig zomerweer op veel plaatsen snel terug te keren.
Lagedrukgebieden
Na een lange periode waarin hogedrukgebieden de boventoon voerden, zijn het nu juist lagedrukgebieden die opvallen. De ene ligt in de buurt van IJsland – een vertrouwde plek – en zorgt vooral in (Noord-)West-Europa voor wat wisselvalliger weer. Een volgende lagedrukgebied nestelt zich over een paar dagen op ongeveer dezelfde plek om hetzelfde te doen. Op het moment valt vooral de depressie vanaf de Middellandse Zee in de buurt van Italië op.
Artikel gaat verder onder de video.
Italië en Alpenregio
De buien die hier vallen, zijn soms gigantisch. Zwaar onweer, enorm veel regen en verwoestende windstoten hebben op Corsica al voor veel schade gezorgd. Ook zijn er zeker 3 mensen bij om het leven gekomen, melden Franse media. De komende tijd blijven deze megabuien de omgeving nog even teisteren. De noordelijke helft van Italië, maar ook Zwitserland en Oostenrijk moeten rekening houden met intense regen- en onweersbuien. In het weekend bevinden die buien zich voornamelijk nog in de noordelijke Alpen. In Italië is het zonnige, vaak strakblauwe weer dan weer een tijdje terug, na het weekend geldt dat ook voor Zwitserland en Oostenrijk, al komt daar ook af en toe wat bewolking voor. De onderkant van ‘de laars’ lijkt sowieso helemaal aan de buien te ontkomen.
Centraal-Europa
De buien trekken dan verder in noordoostelijke richting. Dat betekent dat het zuidoosten van Duitsland en ook Tsjechië daar nog mee te maken krijgen in het weekend. Het buiencomplex lijkt dan min of meer samen te gaan met een langgerekt koufront (dat morgen bij ons overtrekt), wat een fikse buienlijn oplevert van Noord-Zweden tot in Griekenland. Er kan daarachter nog wel een enkele losse bui vallen, maar naarmate die lijn steeds oostelijker komen is het zonnige weer op de populairdere vakantiebestemmingen dan snel terug. De ergste hitte is dan bovendien even verdreven door die buien, maar al snel kom je volgende week toch weer uit tussen 25 en 30 graden.
Frankrijk
De zuidoosthoek van Frankrijk doet eerst nog goed mee met de Alpenbuien, maar al snel moet je je in Frankrijk naar het noordwesten richten. Daarvandaan komt een storing (weer dat koufront) die ook voor de nodige buien gaat zorgen. De meeste neerslag lijkt morgen en overmorgen in de noordelijke helft van Frankrijk te vallen, elders blijft het bij een lokale bui uit dit front. Ook maandag is er nog wat nattigheid in het noorden, maar daarna keert het zonovergoten zomerweer in het hele land al weer terug. In Zuid-Frankrijk is dat na vandaag sowieso bijna onveranderd het geval, met hier hoogstens wat vaker wolkenvelden. Dertig-plus temperaturen verdwijnen hier, op vandaag na, eigenlijk geen moment uit de kaarten, maar ook hier worden de warmte even wat minder extreem.
Spanje en Portugal: mispoes
Waar van regen al bijna helemaal geen sprake is, is op het Iberisch Schiereiland. Al die storingen, stortbuien en andere nattigheid kunnen Spanje en Portugal niet bereiken. Hier blijft het onverminderd zonnig, alleen langs de noordkust zou een enkel buitje geproduceerd kunnen worden. De temperaturen worden ook hier eventjes wat minder extreem, maar maxima boven de 35 graden blijven aan de orde van de dag.
Noordwest-Europa
Dit is, zoals eerder genoemd, de komende week het domein van lagedrukgebieden. Dat maakt het weerbeeld op de Britse eilanden weer vertrouwd wisselvallig. Engeland, en dan met name het zuiden, komt er nog het zonnigst vanaf. Met een klein buitje op zijn tijd en een temperatuur die toch regelmatig rond 25 graden uit blijft komen, is het hier toch nog behoorlijk aangenaam te noemen.
Voor Scandinavië geldt min of meer hetzelfde: hier kunnen de buien de eerstkomende dagen nog behoorlijk pittig uitpakken, maar daarna is het ook hier een afwisseling van flinke zonnige perioden en af en toe wat regen of een bui. De temperaturen lijken de komende week ietsje naar beneden te gaan, maar in de zuidelijke delen kun je echt nog wel rekenen op een graadje of 22.