Vakantieweer: Zweten in Spanje, herfst in Noorwegen
Een ongekende hittegolf trok de afgelopen week over Europa. In Portugal werden temperaturen tot 47 graden gemeten, Frankrijk had te maken met grote bosbranden en in het Verenigd Koninkrijk bereikte de temperatuur voor het eerst de magische grens van 40 graden. Inmiddels is het in West-Europa alweer wat afgekoeld, maar de komende tijd blijft het vooral in Zuid-Europa erg heet. Voor echt koel weer kan je volgende week het beste in Scandinavië zijn, al valt daar wel regelmatig regen.Al lange tijd wordt het weer in Europa bepaalt door min of meer hetzelfde patroon. Hogedrukgebieden breiden zich van de Azoren uit naar het Verenigd Koninkrijk. Daarna trekt het hogedrukgebied richting Centraal- en Zuid-Europa. Lagedrukgebieden vinden dan hun weg boven Scandinavië. Het gevolg is dat Zuid- en Zuidwest-Europa te maken heeft met bijna onophoudelijke hitte en droogte. Bij ons schommelen de temperaturen flink, maar is het wel vaak droog en zonnig. In Noord-Europa is het daarentegen vrij koel met regelmatig regen, vooral in Noorwegen.
Hitte blijft aanwezig in Zuid-Europa
De komende week blijft de hitte aanwezig in het zuiden van Europa. In Andalusië zal de temperatuur dagelijks tussen de 40 en 45 graden uitkomen, elders in Spanje en Portugal wordt het vaak ruim 35 graden. De meeste kans op verkoeling is aan de noordkust van het Iberisch schiereiland. Verder is het vaak zonnig en droog.
Ook verder richting het oosten, bijvoorbeeld in Italië, Kroatië en Griekenland blijft het voorlopig (veel) warmer dan normaal. De komende 7 dagen is het op de meeste plekken 35 tot 40 graden, soms zelfs nog warmer. Alleen aan zee is het soms iets minder heet. Er is een kleine kans op een lokale onweersbui, met name rond en boven de bergen.
Centraal-Europa ligt tussen twee vuren in
Het centrale deel van Europa ligt de komende tijd een beetje tussen twee vuren in, zoals wel vaker deze zomer. Soms wint de hete lucht uit het zuiden de strijd, maar er zijn ook koelere dagen met af en toe wat neerslag. De komende dagen is het in het Verenigd Koninkrijk, de Benelux, Duitsland en Polen nog vrij gematigd zomerweer met temperaturen die veelal tussen de 20 en 25 graden liggen. Verder valt soms een bui.
Op zondag en maandag volgt echter een nieuwe opstoot van hele warme lucht vanuit Zuid-Europa. Zondag kan het in Nederland al 31 of 32 graden worden, in Frankrijk regionaal zelfs boven de 35 graden. Ook in Londen wordt het mogelijk weer tropisch warm. Maandag verplaatst de hitte zich dan naar het oosten met in Duitsland temperaturen van zo'n 35 graden. Daarna volgt weer een - al dan niet tijdelijke - afkoeling met kans op een bui.
Noord-Europa koel, soms ook veel regen
In Noord-Europa is het over het algemeen heel ander weer. Na een paar dagen met hoge temperaturen is het de komende tijd weer een stuk koeler. In het zuiden van Noorwegen en in Zweden ligt de temperatuur bijvoorbeeld meestal rond of iets boven de 20 graden. Langs de kust en zeker in de bergen is het vaak onder de 20 graden.
De komende dagen zijn er genoeg droge perioden met regelmatig ruimte voor de zon. Vanaf maandag krijgt Scandinavië echter te maken met wisselvallig weer, waar de Noorse kust nog wat extra gevoelig voor is. Het weer doet dan zelfs wat herfstachtig aan met vrij lage temperaturen, flink wat regen, weinig zon en soms ook vrij veel wind. Sterker nog, in het uiterste noorden kan vanaf 1.000 meter hoogte zelfs wat winterse neerslag vallen. Een groot verschil met het bloedhete Spanje.