Vanaf het weekend warmer, dinsdag wellicht recordheet?
Is het vandaag nog relatief koel in Nederland, vanaf morgen zet de opwarming weer in en maandag en vooral dinsdag lijken snikhete dagen te worden. Op dinsdag zijn op veel plaatsen temperaturen tussen 35 en 40 graden mogelijk en er is een kans dat het zelfs nog warmer wordt. Als dat zo is, dan komt het hitterecord van 25 juli 2019 in het gedrang.Het weer staat vandaag nog onder invloed van een hogedrukgebied dat ten zuidwesten van Ierland ligt. Het heeft een uitloper tot over België. Aan de noordflank hiervan is de wind bij ons westelijk en worden vooral in de noordelijke provincies wolkenvelden van de Noordzee aangevoerd. Daar kan ook een lokale bui vallen.
Verder naar het zuiden komt de zon er beter door, maar ontstaan vanmiddag ook stapelwolken. In de zuidelijke helft lijkt het overal droog te blijven. Bij dit alles waait er een matige en soms wat vlagerige westelijke wind, in het Waddengebied kan de wind af en toe vrij krachtig worden, windkracht 5. De temperaturen lopen uiteen van 18 of 19 graden op de Wadden tot 23 en lokaal 24 graden in het zuiden.
Tweede storing
Vanavond en de komende nacht scheert een tweede storing over het noorden naar het oosten. Er zijn dan wolkenvelden en in het noorden kan een beetje regen vallen. Aan weerszijden van de storing komen ook opklaringen voor. Daarin kan het lokaal tot 10 graden afkoelen, maar dat is minder koud dan de afgelopen nacht, toen het kwik op de vliegbasis Twenthe bij Enschede tot 5,8 graden en aan de grond zelfs tot 1,3 graden daalde. Omdat het zo droog is, koelt het in de nachten op dit moment makkelijk af.
Mogen komt het hogedrukgebied in beweging en nadert ons vanuit het westen. De wind draait dan naar het noordwesten en neemt in kracht af. Vooral in de ochtend kan in het noorden nog wat bewolking overdrijven, in de rest van het land is het zonnig en ontstaan hooguit een paar platte stapelwolken. Het blijft droog en het wordt al iets warmer. Van noord naar zuid komt het kwik tussen 20 en 25 graden uit.
Zondag fraai zomerweer
Zondag ligt het hogedrukgebied boven ons. Er is dan vrijwel geen wind en de laatste bewolking lijkt te verdwijnen. In de nacht levert dat een scherpe daling van de temperaturen op. In het binnenland kan het kwik op de koudste plaatsen opnieuw tot tussen 5 en 8 graden dalen. Overdag schijnt de zon volop en wordt het bij een zwakke tot matige, veranderlijke wind in het noorden tussen 20 en 24 graden en in het zuiden tussen 25 en 28 graden. We kunnen dan van een bijzonder fraaie zomerdag spreken.
Maandag en dinsdag verscherpt de situatie verder. Doordat het hogedrukgebied over Duitsland naar het oosten trekt en een lagedrukgebied, dat de afgelopen dagen op de Oceaan ten westen van Portugal lag, naar het noorden beweegt en boven de Britse eilanden aankomt, kan de hete lucht vanuit Zuid-Europa onze omgeving bereiken. Met de dag ziet dat beeld er dreigender uit. De lucht die eraan komt, is echt heel warm.
Maandag wordt het in het noorden tussen 27 en 30 graden. In het zuiden kan het kwik tot ruim boven 35 graden oplopen. Dit gebeurt na een nog wel een aangenaam koele nacht met minimumtemperaturen tussen 10 en 14 graden. De nacht naar dinsdag verloopt wat warmer met tussen 12 graden op de koudste plekken en 20 graden in Zeeland.
Dinsdag het klapstuk van de hitte
Het klapstuk van de warmte volgt dinsdag. Ook die dag schijnt de zon onafgebroken en waait er een vrij sterke zuidoostenwind. Zeewind maakt onder die omstandigheden eigenlijk geen kans. De temperaturen lijken dan ook in het hele land uitzonderlijk hoog te worden. Maximumtemperaturen tussen 35 en 40 graden liggen op veel plaatsen voor de hand en er is een kans dat het nog wat warmer wordt. Als dat zo is, komt het nog redelijk verse hitterecord voor Nederland, stammend van 25 juli 2019, alweer in het gedrang. De dinsdag lijkt al met al echt een snikhete dag te worden. Het is zaak de verwachtingen voor die dag, ook met het oog op allerlei buitenactiviteiten, goed te blijven volgen.
Woensdag lijkt de warmste lucht vanuit het westen te worden verdreven. Na een extreem warme nacht, waarin het kwik niet onder de 20 tot 25 graden lijken te komen, warmt het in de ochtend vooral in het oosten nog een keer op tot rond of iets boven 30 graden. In het westen draait de wind al naar het zuidwesten en stroomt minder warme lucht binnen. En het is die koelere lucht die zich later op de dag ook tot over het oosten van het land uitbreidt. Op de overgang kan een lokale regen- of onweersbui ontstaan.
Zomers, maar niet meer zo heet
In de dagen na woensdag lijken de temperaturen weer naar een niveau van tussen 20 en 26 graden terug te vallen. Het is dan nog steeds zomers, maar niet meer zo heet. Stapelwolken en de zon wisselen elkaar af en er kan een lokale regen- of onweersbui vallen.