Foto gemaakt door Sytse Schoustra - Terschelling - Aan de kust vallen de meeste en actiefste buien.
Foto gemaakt door Sytse SchoustraTerschellingAan de kust vallen de meeste en actiefste buien.
Nu

Veel regen, het meeste in de kustregio’s

Het is herfst en dat zullen we weten. De komende dagen staan in het teken van regen en/of buien, soms flink wat wind en vrij lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Vooral aan zee kan het er soms even stevig aan toe gaan, met wind, windstoten en grote neerslagsommen. Landinwaarts is het iets rustiger, met minder grote neerslaghoeveelheden en minder wind.

Een actief lagedrukgebied schuift vanuit het noorden, via de Noorse Zee en de Noordzee, Europa in en blijft vervolgens boven onze omgeving hangen. Het lagedrukgebied is vooral hoger in de atmosfeer gevuld met koude lucht en in deze onstabiele situatie, met de koude lucht op hoogte en de warmere lucht aan de grond, spelen buien deze week de hoofdrol.

Onstabiele lucht

Warme lucht is lichter dan koude lucht en stijgt dus op. Warme lucht kan ook meer vocht bevatten dan koude lucht, en naarmate de lucht stijgt en dus in een koudere omgeving terecht komt, condenseert het vocht en ontstaan (buien)wolken. Hierbij zien we in deze tijd van het jaar echter vaak wel een verschil tussen de kustgebieden en het binnenland. Dat zit ‘m in het feit dat we nu in een periode zitten waarin de temperaturen van de lucht boven zee lager liggen dan die van het zeewater eronder. De luchtmassa boven het zeewater wordt daardoor aan de onderkant een beetje opgewarmd, in plaats van afgekoeld, waardoor je boven zee stijgbewegingen in de lucht krijgt. Onder de juiste omstandigheden ontstaan dan niet alleen overdag, maar ook ’s nachts buien boven zee en vooral ook in de kustregio’s. In het binnenland doven de buien ’s nachts vaak uit, omdat het aardoppervlak daar wel afkoelt.

Kustconvergentie

Ook zijn de buien aan de kust in het herfstseizoen vaak steviger dan landinwaarts. De wind is boven zee vaak krachtiger, omdat boven het zeeoppervlak minder wrijving is dan op het landoppervlak, waar bomen, gebouwen en hoogteverschillen de wind wat afremmen. De lucht van zee ‘botst’ als het ware op de langzamer stromende lucht boven land, waardoor de lucht wordt gedwongen op te stijgen en de buien daar nog een extra impuls krijgen.

Het verhaal gaat verder onder de video

Flinke neerslagsommen en fris

En dit zien we de komende dagen ook steeds terug. Verspreid over het land vallen buien, waarvan de meeste en de stevigste in de kustregio’s. Alleen vandaag al kan er daar lokaal 10 tot 20 millimeter regen vallen, mogelijk nog iets meer, terwijl er in het binnenland maar zo’n 5 tot 10 millimeter wordt verwacht. Vanaf vanavond wordt de neerslag meer buiig en kan er ook hagel en onweer bij de buien voorkomen. Landinwaarts wordt het iets droger, maar morgen overdag worden de buien ook daar weer talrijker. Er is nauwelijks ruimte voor de zon en het is morgen erg fris voor de tijd van het jaar. Normaalgesproken hoort het nu zo’n 18 graden te worden, maar daar komen we met 11 tot 13 graden ruimschoots onder uit.

Gaatje voor de zon

Vanaf woensdag krijgen we de zon weer iets vaker te zien, maar er blijven ook buien vallen. Met iets meer zon warmt het ook weer iets verder op naar 13 tot 15 graden en die stijging zet ook in de tweede helft van de week door, met in het weekend uiteindelijk 16 tot 18 graden. Wel blijft het tot die tijd wisselvallig, met buien, soms wat zon en vooral aan zee veel wind.

Britta van GendtMeteoroloog