Volgende week weer hogere temperaturen
De afgelopen dagen zagen we dat de hitte verdreven werd door een aantal stevige regen- en onweersbuien. Daar waar donderdag de temperatuur op grote schaal de tropische grens van 30 graden overschreed, is het nu ‘nog maar’ 20 tot 26 graden. Vandaag valt wederom een aantal regen- en onweersbuien en daarachter stroomt morgen nog iets minder warme lucht onze omgeving in. In de loop van volgende week gaat het kwik echter weer flink omhoog. Net als afgelopen week zou het donderdag regionaal weer 30 graden kunnen worden, maar ook dan lijkt de hitte weer van korte duur, want regen- en onweersbuien liggen op de loer.Het lijkt bijna een soort wederkerend patroon te worden, waarbij de temperatuur in de loop van de week flink oploopt en de hitte uiteindelijk wordt verdreven door een paar stevige donderbuien. Niet alleen vorige week gebeurde dit, maar ook de week ervoor, en op basis van de huidige berekeningen komende week weer.
Warmte steeds dichtbij
De warme lucht blijft steeds heel dichtbij ons in de buurt en dat betekent dat als de wind ook maar eventjes vanuit die warmere richting waait, het kwik ook bij ons snel stijgt. De heetste lucht bevindt zich momenteel boven de oostelijke helft van Europa. De scheidslijn tussen die hele warme en de relatief koelere lucht ligt over ons deel van het Europese continent. Vooral de Britse Eilanden, Noorwegen, Denemarken, de Benelux, het westen van Frankrijk en Noord-Spanje zitten steeds op de wip. Onder de juiste omstandigheden stroomt er hele warme lucht deze landen in en op het andere moment komt het kwik ineens weer een stuk lager uit.
Vanuit het oosten
Daar waar de hitte afgelopen week vooral vanuit het zuiden bij ons werd aangevoerd, lijkt de echte warmte komende week meer vanuit het oosten van Europa te komen. In de oostelijke helft van Duitsland en in Polen loopt de temperatuur al dagenlang op tot (ruim) 30 graden, terwijl het westen van Duitsland het net als wij nu moet doen met vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Met flink wat zon warmt het dan net op tot zomerse waarden.
Koufront
Vandaag trekt er een koufront van west naar oost over ons land. Deze ligt vandaag vooral nog over de westelijke helft van het land, met daar naast eerst nog wat zonneschijn vanochtend steeds meer wolkenvelden. Heel soms is die bewolking al dik genoeg om een drupje regen los te laten, maar op de meeste plaatsen blijft het vanochtend nog droog. Rond de middag komt vanuit het zuiden een actiever deel van het koufront over de westelijke helft van het land te liggen en gaan er enkele regen- en onweersbuien vallen. De oostelijke helft van het land blijft nog zo goed als droog.
Vanavond schuift het koufront geleidelijk dieper het land in en vallen er ook in de oostelijke helft van het land een paar buien, met daarbij kans op onweer. Voor het front uit warmt het met een zuidelijke wind langs de oostgrens vandaag nog op tot 25 of 26 graden, in het westen stokt het kwik met een naar west gedraaide wind rond 21 graden.
Eerst koeler
Morgen, zondag, zitten we dan achter het koufront, met nog 20 tot 23 graden. Wel is het de hele dag droog, alleen in de avond kan er in het oosten weer een buitje vallen. De zon laat zich geregeld zien en dit keer vooral in de westelijke helft van het land. Maandag komt het koufront vanuit Duitsland nog een keer onze kant op en is vooral het oosten gevoelig voor een bui. In het westen blijft het droog, met daar wederom geregeld zonneschijn.
Zomerse tot lokaal tropische waarden
Vanuit het zuidwesten begint zich op basis van de huidige berekeningen in de loop van maandag een hogedrukgebied op te bouwen richting Nederland en deze nestelt zich vanaf dinsdag boven ons land. Het koufront wordt verder naar het oosten van Duitsland geduwd, waarna het bij ons stralend weer wordt met veel zon. Met een naar oost draaiende wind stroomt dan geleidelijk die warmere lucht ons land weer in. De zomerse grens van 25 graden lijkt dan weer op steeds meer plaatsen weer overschreden te gaan worden en donderdag kan het met nog steeds veel zon lokaal alweer tropisch warm worden. Later die dag liggen echter alweer onweersbuien op de loer, waarmee de warmte wederom wordt verdreven.