Vrees voor vuurwerk in VS vanwege natuurbranden
Het is 4 juli en de Amerikanen vieren vandaag hun Onafhankelijkheidsdag. Maar met meer dan de helft van het grondgebied van de VS in een extreme droogte valt dat niet mee. Vooral het traditionele vuurwerk wordt met argusogen bekeken. Ieder jaar ontstaan er meer dan duizend natuurbranden door. Met de droogte van dit moment in het achterhoofd, willen de autoriteiten dat zoveel mogelijk voorkomen. Maar dit blijkt lastig te zijn.We hebben er de afgelopen maanden op Weer.nl al vaker over geschreven: vrijwel de gehele westelijke helft van de VS heeft met een extreme droogte te maken die al meerdere jaren aanhoudt en in veel gebieden al tot de ernstigste droogte in de laatste 1200 jaar is uitgegroeid. In diverse van de grote stuwmeren, die tientallen miljoenen mensen van drinkwater voorzien, begint de bodem in zicht te komen. En natuurbranden hebben al enorme arealen bos en natuur in vlammen op laten gaan.
Piek in branden
Uit tellingen van de Amerikaanse brandweer blijkt dat er rond de 4e juli, de dag waarop de onafhankelijkheid wordt gevierd, ieder jaar een enorme piek zit in het aantal natuurbranden dat aan het licht komt. Dat heeft alles te maken met het vuurwerk dat dan op veel plaatsen wordt afgestoken, in de natuur terechtkomt en daar branden veroorzaakt. Meestal zijn het er drie keer zoveel als op gewone dagen. Een groot verschil dus.
Met de vele uit de hand gelopen natuurbranden van de laatste jaren nog vers in het geheugen, is de autoriteiten er veel aan gelegen om het dit jaar niet weer zo ver te laten komen. Daarom zijn allerlei maatregelen genomen, wordt iedereen afgeraden om vuurwerk af te steken en worden in allerlei dorpen en steden alternatieve evenementen georganiseerd, zoals concerten, gereguleerde vuurwerkshows, lichtshows en droneshows.
Droogte en hitte houden aan
Ondertussen houden de droogte en de hitte aan, waait in een deel van de gebieden een vlagerige zuidelijke wind en kan alleen in het grensgebied met Mexico een enkele regen- of onweersbui vallen. Verder verscherpt de droogte zich alleen maar verder.
Achter de droogte in de VS zitten niet alleen de grillen van het weer; de klimaatcrisis speelt een belangrijke rol en de opeenvolgende La Niña jaren eisen hun tol. Verder is de waterbehoefte in het zuidwesten van de VS de laatste jaren alleen maar gegroeid, onder meer door bevolkingsgroei, maar ook door de droogte. Zo besteden veel Amerikanen grote hoeveelheden water aan het besproeien van hun tuinen. Omdat de watervoorraden dalen, komt op steeds meer plaatsen het water de laatste tijd op rantsoen.
Laagste stand ooit Lake Mead
Lake Mead, het grootste stuwmeer van de VS, heeft inmiddels zijn laagste stand bereikt sinds het in de jaren dertig van de vorige eeuw voor het eerst met water werd gevuld. Daarbij blijft de waterstand in het meer verder dalen. Het stroombekken van de Coloradorivier, de rivier die het stuwmeer achter de Hooverdam van water voorziet, beleeft dit jaar zijn 23e opeenvolgende te droge jaar. Volgens de beheersmaatschappij van het meer moeten drastische stappen worden genomen om het tij te keren, anders valt het meer ergens de komende jaren helemaal droog en verliest de omgeving zijn watervoorziening.
Lake Powell, dat iets verder naar het oosten ligt dan Lake Mead (net oost van Las Vegas), is de afgelopen weken wel iets gestegen door sneeuwsmelt in de bergen. Maar ook het waterniveau in Lake Powell staat nog duidelijk lager dan dat van vorig jaar om deze tijd.