Foto gemaakt door Gieny Westra - Katwijk - Het wordt vandaag heet in Nederland. Tegelijkertijd komt vanuit het zuiden een storing naderbij. Daarmee neemt de kans op onweer toe. Hoe zwaar wordt het?
Foto gemaakt door Gieny WestraKatwijkHet wordt vandaag heet in Nederland. Tegelijkertijd komt vanuit het zuiden een storing naderbij. Daarmee neemt de kans op onweer toe. Hoe zwaar wordt het?
Nu

Waar en hoe zwaar gaat het de komende dagen onweren?

Het wordt vandaag heet in Nederland. Tegelijkertijd komt vanuit het zuiden een storing naderbij. Daarmee neemt de kans op onweer toe, in de loop van de middag als eerste in het zuiden van het land. Omdat de storing een tijdje in de buurt van Nederland blijft hangen, kan het de komende dagen tot meer uitbarstingen van onweersbuien komen.

De buien zijn al enkele dagen boven Frankrijk aanwezig. Af en toe drongen restanten ervan in de vorm van bewolking ook al tot het zuiden van ons land door. Ze horen bij een lagedrukgebied in de hogere delen van de atmosfeer dat zich al een tijdje bij het noordwesten van Spanje en Portugal ophoudt. Hoog in de lucht hoort daar een bel met koudere lucht bij, die de atmosfeer in combinatie met het warme weer onderin onstabiel maakt. Daardoor ontstaan steeds weer nieuwe gebieden met (flinke) buien.

Koufront

Omdat de storing nu in beweging komt en naar het noorden trekt, krijgen we er ook in Nederland geleidelijk mee te maken. Voert een zuidelijke tot zuidoostelijke wind aan de voorzijde erg warme lucht naar het noorden, meer naar het zuidwesten dringt koelere lucht op. De twee luchtsoorten worden van elkaar gescheiden door een koufront en het is dit koufront dat langere tijd in onze omgeving blijft zwabberen.

Vandaag zitten we nog aan de warme kant ervan in een oostelijke tot zuidoostelijke wind. Er is veel zon en het wordt in het binnenland tropisch, met temperaturen die tot tussen 30 en 32 graden kunnen oplopen. Tegelijkertijd nadert vanuit het zuiden de overgang met de koelere lucht. In het zuiden komt vanmiddag dan ook bewolking opzetten en daaruit kan al een eerste bui vallen. Het is niet helemaal duidelijk of de zwaarste buien daarbij in Zeeland, op de storing zelf, of juist in Limburg – waar de hoogste temperaturen voorkomen – vallen. De modelberekeningen vallen wat dit betreft in twee kampen uiteen.

Warme nacht

Heel zwaar lijken de buien van vanavond nog niet te zijn, al weet je het nooit. Bij het verder naar het noorden trekken, zakken ze ook in en doven uiteindelijk uit. Later vanavond en vannacht is het vervolgens een tijdje droog. Het blijft wel warm en de temperaturen hebben moeite om beneden 20 graden ut te komen. In de tweede helft van de nacht, het koufront ligt dan van noordwest naar zuidoost over ons land, lijkt vanuit het zuidoosten een nieuw gebied met (dan wel forse) regen- en onweersbuien het land binnen te komen. Het breidt zich snel naar het noordwesten uit. De kans bestaat dat Zeeland en het uiterste noordoosten van het land hierbij in eerste instantie worden overgeslagen.

Deze buien kunnen flink uitpakken. Er is kans op veel regen, het kan plaatselijk tot hagel komen en er kunnen windvlagen met snelheden tot zo’n 60 kilometer per uur optreden. In de gebieden waar het buiencomplex langer blijft hangen, kunnen de regenhoeveelheden behoorlijk oplopen en kan het lang bliksemen en donderen.

Morgen westen het best

Morgen lijken de buien, horend bij dit tweede complex, nog een tijd boven het noordoosten en oosten van het land aanwezig te blijven en maar langzaam naar het noordoosten weg te trekken. In het westen wordt het een tijdje droog en met name daar kan de zon ook af en toe schijnen. In het zuiden komen later in de middag nieuwe buien opzetten. Omdat de wind overal naar het zuidwesten draait, komen de temperaturen lager uit dan vandaag. Toch is het met 22 tot 24 graden nog steeds behoorlijk warm en ook benauwd.

In het weekend ligt het koufront net ten oosten van Nederland boven Duitsland. Het is erg lang en strekt zich helemaal via Frankrijk tot over het noorden van Spanje uit. Omdat het begint te golven, komen vanuit Frankrijk steeds weer nieuwe gebieden met regen- en onweersbuien naar het noorden.

Zaterdag westen buien, zondag oosten

Zaterdag lijkt het westen later op de dag met zo’n buiencomplex te maken te krijgen, zondag en maandag is de kans op regen- en onweersbuien het grootst in het oosten van het land. Op plekken waar de buien niet komen, wisselen wolken en de zon elkaar af.

Verder blijft de wind de eerste dagen zuidwestelijk, om pas op maandag naar noordwestelijke richtingen te draaien. Is het zaterdag met temperaturen tussen 22 en 27 graden nog behoorlijk warm, vanaf zondag komt het kwik op een iets lager niveau uit. Toch wordt het ook dan de meeste dagen nog tussen 20 en 24 graden.

Golfbeweging

Ondertussen houdt de golfbeweging in het weer, die steeds ongeveer een week duurt, gewoon aan. In de tweede helft van de nieuwe week schieten de temperaturen weer omhoog en komen we opnieuw bij de tropische waarden rond 30 graden uit. Daarbij neemt tegen het einde van die nieuwe week ook de onweerskans weer toe.

Reinout van den BornChef Redactie