Foto gemaakt door Carla Versteege - Noordwijk - Gisteren ontstonden met name in het westen al enkele stevige onweersbuien, morgen gebeurt dat waarschijnlijk op meer plekken.
Foto gemaakt door Carla VersteegeNoordwijkGisteren ontstonden met name in het westen al enkele stevige onweersbuien, morgen gebeurt dat waarschijnlijk op meer plekken.
Nu

Waar en wanneer vallen vandaag de zwaarste buien?

Maandag trokken met name in het westen en noordoosten al enkele regen- en onweersbuien over het land en ook dinsdag bleef het niet overal droog. Het echte werk is echter voor vandaag bestemd. Dan kunnen plaatselijk stevige buien ontstaan met kans op onweer, windstoten en zelfs wateroverlast. Maar waar en wanneer is de kans op forse (onweers)buien eigenlijk het grootst?

Maandag hadden vooral het westen en zuidwesten van ons land te maken met lokale, maar stevige buien die lokaal wateroverlast veroorzaakten. Dinsdag begon de dag droog met regelmatig ruimte voor de zon, maar later in de middag en avond viel vooral in het zuidwesten een regen- of onweersbui. Dat was de aanloop naar een regionaal onweersachtige woensdag. Die is grofweg op te delen in drie fases.

Deel 1: de nacht vooral de kustgebieden?

De afgelopen nacht kwam een lagedrukgebied van het zuiden uit steeds dichterbij. Met name in het westen en zuidwesten - waar de lucht het vochtigst was - nam de onstabiliteit toe. Al aan het begin van de nacht ontstonden de eerste buien. Later in de nacht trok een eerste complex het zuidwesten van het land binnen.

In de omgeving van Rotterdam en Den Haag ging het even goed tekeer en is hier en daar al 25 millimeter gevallen. In de buurt van Zandvoort en ook Alkmaar viel (bijna) 30 millimeter. Badhoevedorp stond om 10 uur op ruim 47 millimeter. In de hele regio Amsterdam was op dat moment al veel gevallen. Er zijn echter ook plekken waar het tot nu toe meevalt. In het noorden en oosten blijft het sowieso eerst overwegend droog met ook enkele opklaringen.

Deel 2: vanochtend vanuit het zuiden nieuwe buien

Aan het begin van de ochtend trekken de lokale plensbuien langs de kust verder naar het noorden, waarbij ook in het oosten en noordoosten al een eerst bui kan vallen. Tegelijkertijd arriveert van het zuiden uit een nieuw gebied met buien. In de loop van de ochtend arriveren de buien in het zuiden, met de nadruk waarschijnlijk op Zeeland en Noord-Brabant. Vervolgens trekken deze verder naar het noorden tot noordwesten, waarmee vooral in de westelijke helft van het land de buienkans opnieuw toeneemt.

Net als de afgelopen nacht gaat het hierbij om plaatselijke plensbuien. Als de bui even wat langer blijft hangen, bestaat kans op wateroverlast en ook is onweer mogelijk. In het westen kan in de nacht en ochtend lokaal al tientallen millimeters zijn gevallen. Echter, omdat het gaat om lokale (onweers)buien valt op de meeste plekken een stuk minder neerslag. Sterker nog, tot de middag lijkt het in het oosten en noordoosten op de meeste plekken gewoon droog te blijven.

Deel 3: 's middags dan tóch forse buien voor het (noord)oosten?

Zoals gezegd blijft het tot de middag op veel plekken in het (noord)oosten, op de eerste bui vanochtend na, zo goed als droog, maar later op de dag kan daar wel eens verandering in komen. Vooral in Drenthe en Overijssel worden de condities in de atmosfeer steeds gunstiger voor het ontstaan van stevige onweersbuien. Het gaat om een combinatie van een front, oplopende temperaturen én vochtigere lucht.

Dankzij zulke gunstige omstandigheden kan een kleine bui razendsnel uitgroeien tot een forse onweersbui. In korte tijd kan dan een flinke hoeveelheid regen vallen, waarbij lokale wateroverlast niet is uitgesloten. Ook is kans op windstoten van mogelijk 60 à 70 km/h. Later in de middag en avond trekken de buien verder richting Friesland en Groningen. Overigens vallen 's middags ook in het westen en noordwesten nog steeds enkele forse buien met kans op onweer, al lijken ze wat minder stevig te zijn dan in het noorden.

Een samenvatting

Al met al staat er vandaag nog steeds wel wat te gebeuren op het gebied van (onweers)buien. In het westen vielen vannacht al de eerste buien en daar duurt het tot (laat) in de middag voordat het weer droog wordt. Lokaal kan met zo'n 50 millimeter misschien wel een halve maandsom vallen, al is dat lang niet overal het geval.

Het (noord)oosten moet, op een eerste bui al vanochtend na, eerst nog even geduld hebben, maar in de loop van de middag lijken juist daar wel de zwaarste onweersbuien te ontstaan. Ook daar kunnen lokaal tientallen millimeters regen vallen in korte tijd. Limburg en de achterhoek lijken momenteel de minste papieren te hebben als het gaat om regen, die juist ook daar hard nodig is.

Jelmer van der GraaffMeteoroloog