Weer opleving van restanten orkaan Agatha?
De eerste orkaan in het Pacifische bassin is een feit. Afgelopen weekend groeide orkaan Agatha ten zuidwesten van Mexico uit tot een orkaan in de tweede categorie op de schaal van Saffir Simpson. Inmiddels is Agatha boven land gekomen en sterk afgezwakt, maar nog steeds valt in het zuiden van Mexico regionaal veel regen en is er risico op overstromingen. De restanten van orkaan Agatha trekken op basis van de huidige weerkaarten later deze week het warme water van de Golf van Mexico of de Caribische Zee op en lijken dan weer te gaan activeren. De kans daarop is momenteel ongeveer fiftyfifty. Dit zou dan ook meteen de eerste storm van het Atlantische seizoen kunnen worden.Het zuiden van Mexico is momenteel nog volop in de ban van de orkaan. Agatha kwam als een categorie 2 orkaan aan land en is inmiddels verder afgezwakt tot een tropische storm. Later vandaag trekt het geheel over bergachtig gebied en blijft er niet veel meer dan een reguliere depressie over. Ondanks de snelle afzwakking kan er alsnog wel heel veel regen in korte tijd vallen en kan het regionaal ook nog behoorlijk stevig waaien, met windsnelheden tot rond 110 kilometer per uur en nog zwaardere windstoten. Er wordt dan ook nog steeds gewaarschuwd voor zwaar weer in het bergachtige zuiden en zuidoosten van Mexico, waarbij het tot in de late avond nog tot mogelijke overstromingen of modderstromen kan komen.
Landfall
Deze eerste orkaan van het Pacifische orkaanseizoen groeide sneller dan verwacht en werd dan ook zwaarder dan eerder gedacht. Sinds de start van de metingen in 1949 is dit meteen de zwaarste orkaan die in mei de Mexicaanse Pacifische kust wist te bereiken. Gevaarlijke omstandigheden dus voor de Mexicaanse zuidwestkust, waar het hele jaar door ook erg veel toeristen vertoeven. Zondagavond kreeg de kust al te maken met zware regen en veel wind en het afgelopen etmaal kwam de kern van de orkaan net ten westen van Puerto Angel aan land, gelegen in de zuidelijke Mexicaanse staat Oaxaca. Er werden toen nog gemiddelde windsnelheden gemeten van circa 175 kilometer per uur, heel veel regen en hoge golven. Op de natste plekken zijn nog steeds neerslaghoeveelheden van 300 tot 400 millimeter mogelijk.
Rondom Yucatan
De restanten van Agatha trekken momenteel en ook de komende dagen nog over het zuiden van Mexico, over het schiereiland Yucatan, Guatemala en Belize. Ook daar kan regionaal nog veel regen vallen en kan het nog stevig waaien. Rondom de kern van de storm komen nog steeds windsnelheden tot 75 kilometer per uur voor en windstoten tot circa 95 km/uur. Het lagedrukgebied lijkt vervolgens de Caribische Zee of de Golf van Mexico op te trekken, ergens rondom het schiereiland Yucatan, en boven het warme water is de kans aanwezig dat het geheel opnieuw gaat activeren. De kans dat dit gaat gebeuren, is volgens het Amerikaanse National Hurricane Center (NOAA-NHC) ongeveer vijftig procent. Als dit gebeurt, zou het mogelijk ook meteen de eerste genaamde storm van het Atlantische orkaanseizoen kunnen worden. De eerste naam op de lijst van het Atlantische bassin is Alex.