Foto gemaakt door Weer.nl - Het verwachte sneeuwdek in Griekenland tot en met woensdagavond. Op meerdere plekken worden meerdere decimeters aan sneeuw verwacht, zeer lokaal kan er in totaal zelfs tot meer dan 50 cm vallen in de bergen.
Foto gemaakt door Weer.nlHet verwachte sneeuwdek in Griekenland tot en met woensdagavond. Op meerdere plekken worden meerdere decimeters aan sneeuw verwacht, zeer lokaal kan er in totaal zelfs tot meer dan 50 cm vallen in de bergen.
Nu

Weeralarm Griekenland: sneeuwval, kou en storm

In Griekenland staan vandaag en morgen in verschillende regio's de weercodes oranje en rood uitgegeven. Er is namelijk een weeralarm afgekondigd voor een heuse winterinval: er wordt gewaarschuwd voor zeer lage temperaturen, veel sneeuwval en een stormachtige wind. De kou deed gisteren al zijn intrede in het land, maar de meeste sneeuwval is voor de komende dagen weggelegd.

Vandaag (zondag) staat code rood uitgegeven voor de provincie West-Macedonië, code oranje geldt voor bijna alle overige provincies. Vandaag zijn de waarschuwingen nog overwegend voor zeer lage temperaturen, al staat er in sommige provincies naast de code oranje ook code geel voor wind en sneeuwval. De maximumtemperatuur komt op veel plekken niet boven de 2-3 graden uit, wat voor Griekenland zeer laag is. De minima liggen ruim onder het vriespunt en in de bergen komt het lokaal zelfs tot meer dan 10 graden vorst.

Zware sneeuwval, zelfs op Kreta!

Morgen (maandag) staat code rood uitgegeven voor de oostelijke provincies, West-Macedonië en Kreta en geldt code oranje voor bijna alle andere provincies. Sneeuw is dan de voornaamste reden van waarschuwen, al zijn wind en de lage temperaturen dan ook risicofactoren.

De uitgegeven waarschuwing is geen verrassing, omdat een gebied met zware sneeuwval boven de hele Egeïsche Zee zich komende nacht uitbreidt naar het vasteland. De sneeuwval intensiveert en vooral in de bergen in de oostelijke helft van het vasteland en in de bergen op Kreta gaat het stevig sneeuwen met soms zelfs een intensiteit van 5 centimeter per uur. De sneeuwvalgrens daalt tijdens de meest intensieve neerslag richting het zeeniveau, al ligt de sneeuwvalgrens op Kreta soms wat hoger. Daar zal de meeste sneeuw boven de 800-1000 meter vallen, al kan tijdens de meest intense sneeuwval de sneeuwvalgrens soms zelfs tot onder de 500 meter dalen.

Na morgen is het nog niet gedaan met de sneeuwval, want op dinsdag en woensdag kan het, vooral in het zuidoosten en op Kreta, van tijd tot tijd nog flink doorsneeuwen. Uiteindelijk valt er (voornamelijk in de berggebieden) in totaal enkele decimeters aan verse sneeuw, in de bergen kan de sneeuwhoogte lokaal zelfs tot 40 of 50 centimeter oplopen. Door de felle wind, windkracht 8 (stormachtig) tot 9 (storm), kan de sneeuw flink verstuiven. Er kunnen zich flinke sneeuwduinen vormen en het zich zal zeer beperkt zijn. Met de toch al intensive sneeuwval zal het verkeer daardoor grotendeels stil komen te liggen.

Oorzaak: Arctische uitbraak en warm zeewater

De winterinval in Griekenland wordt veroorzaakt door verschillende factoren. De afgelopen week was er vaak een hogedrukgebied aanwezig boven de Atlantische Oceaan, waardoor koude lucht via Scandinavië naar het zuiden afzakte. Dat hogedrukgebied bewoog later richting West- en Centraal Europa, waardoor er boven Zuidoost-Europa een noordelijke stroming kwam te staan en de Arctische lucht verder richting Griekenland af kon zakken.

Foto gemaakt door National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) HYSPLIT model (https://www.ready.noaa.gov/HYSPLIT_traj.php) - De koude luchtmassa vindt zijn oorsprong diep in het Arctisch gebied, en heeft onder andere Spitsbergen gepasseerd op zijn weg naar Griekenland.
Foto gemaakt door National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) HYSPLIT model (https://www.ready.noaa.gov/HYSPLIT_traj.php)De koude luchtmassa vindt zijn oorsprong diep in het Arctisch gebied, en heeft onder andere Spitsbergen gepasseerd op zijn weg naar Griekenland.

De luchtmassa is zo koud, dat de temperatuur op het 850 hPa-vlak, zo'n 1450 meter hoogte, op -9 tot -13 graden ligt. Op het 500 hPa-vlak, in dit geval zo'n 5300 meter hoogte, ligt de temperatuur zelfs ruim onder de -40. De 5300 meter is een vrij lage hoogte voor het 500 hPa-vlak, dus eigenlijk is er sprake van een lagedrukgebiedje in bovenlucht. Dit noemen we ook wel een hoogtelaag.

Foto gemaakt door Weer.nl - De temperatuur in de bovenlucht ligt zeer laag in Oost- en Zuidoost-Europa de komende dagen.
Foto gemaakt door Weer.nlDe temperatuur in de bovenlucht ligt zeer laag in Oost- en Zuidoost-Europa de komende dagen.

Daarbij is de zeewatertemperatuur in de Egeïsche Zee nog relatief hoog, zo'n 12 tot 17 graden. De relatief warme, vochtige lucht is een stuk lichter dan de koude lucht hoger in de atmosfeer, en kan daardoor rap opstijgen. Hierdoor komt deze warme vochtige lucht in een koudere luchtlaag terecht en gaat de waterdamp in de lucht condenseren. Zo vormen zich grote (buien)wolken. In combinatie met het hoogtelaag kan zo een sterk buiencomplex tot ontwikkeling komen. De grote luchtdrukgradiënt aan de grond zorgt daarbij nog eens voor veel wind.

Daan van den BroekMeteoroloog