Foto gemaakt door Jno. Skinner - Austin (Texas) - Terwijl het noordoosten van de VS bijkomt van de sneeuw van de afgelopen dagen, ontstaat verder landinwaarts een nieuw, duizenden kilometers lang winterfront.
Foto gemaakt door Jno. SkinnerAustin (Texas)Terwijl het noordoosten van de VS bijkomt van de sneeuw van de afgelopen dagen, ontstaat verder landinwaarts een nieuw, duizenden kilometers lang winterfront.
Nu

Winterweer VS spitst zich toe langs duizenden kilometers lange lijn

Na de zware sneeuwstorm van het afgelopen weekend, die in het noordoosten van de VS in 24 uur tijd plaatselijk rond 75 centimeter sneeuw bracht, spitst het winterweer in de VS zich de komende dagen opnieuw toe. Maar nu gebeurt dat verder landinwaarts. Op de grens van koude Arctische lucht, die nu al vanuit het noordwesten naar het zuidoosten opdringt, en veel warmere, vanuit de Golf van Mexico onderweg naar het uiterste noordoosten van de VS, ontstaat vanaf morgen een zeer langgerekt winterfront. Het krijgt een lengte van om en nabij 5000 kilometer, helemaal vanaf Texas in het zuidwesten richting de Canadese grens, in het uiterste noordoosten van de VS. Op die wintergrens gaat het regenen, komt het in uitgestrekte gebieden mogelijk ook tot ijzel en kan het – als het koud genoeg is – hard sneeuwen.

Verschillen soms megagroot

Zodra er eenmaal een wintergrens over de VS ligt, zijn de weersverschillen van plaats tot plaats soms megagroot. Daar waar de lucht aan de warme zijde vaak niet zomaar warm is, maar ook echt warm, kun je van de koude lucht aan de koude kant van de grens zeggen dat die meteen ook echt koud is. Temperatuurverschillen met meerdere tientallen graden tussen de koude en de warme kant van het front kunnen optreden. Dergelijke grote verschillen hebben invloed op de weersverschijnselen die op de overgangszone optreden. Ze gaan van regen, ijzel en sneeuw naar onweer en storm. Het is dan ook niet voor niets dat die winterfronten me argusogen in de gaten worden gehouden.

Omdat er in de VS, als je van noord naar zuid kijkt, weinig fysieke barrières zijn die het oprukken van kou vanuit het in de winter bijna altijd koude Canada tegenhouden, kan arctische lucht heel ver zuidelijk komen, soms tot in het grensgebied met Mexico aan toe. In Texas bij voorbeeld kwam het vorig jaar in februari tot een winterweek die nu als ‘the Big Freeze’ bekend staat. Vorst, ijs en sneeuw leidden tot een energiecrisis die zijn weerga niet kende. Veel mensen kwamen zonder verwarming in ijskoude huizen te zitten en de ellende was dagenlang niet van de lucht.

Koude lucht bereikt ook Texas

Ook nu lijkt koude lucht, afkomstig vanuit Canada Texas te bereiken, maar het is nog de vraag of de kou-uitbraak van de komende dagen net zo lang duurt als die van vorig jaar en even ingrijpend zal zijn. Zoals de kaarten er nu voorstaan, is dat niet het geval.

Wel maakt het winterfront er even een pas op de plaats, evenals in andere gebieden op die eerdergenoemde lijn, helemaal naar het noordoosten van de VS. Vooral in de periode vanaf morgen tot en met vrijdagochtend spitst de situatie zich een aantal keren toe, als lagedrukgebieden door de overgangszone heen naar het noordoosten trekken en de activiteit van het front enkele keren een flinke impuls geven. We blijven de situatie de komende dagen in de gaten houden. Ook natuurlijk bij gebrek aan winterweer in onze eigen omgeving.

Noordoosten van de VS komt bij van de sneeuw

Intussen komt het noordoosten van de VS bij van de sneeuwval van de afgelopen dagen. Het is er nog steeds koud met temperaturen beneden het vriespunt en dus blijft de sneeuw mooi liggen. Hier en daar is in 24 uur meer dan 75 centimeter sneeuw gevallen. Een stad als Boston evenaarde met 60 centimeter de grootste sneeuwhoeveelheid ooit in een etmaal gevallen. De plaatjes vanuit het gebied zien er mooi uit, met een dikke laag sneeuw onder een Arctisch blauwe hemel.

Op nadering van het nieuwe winterfront vanuit het westen, dringt in het noordoosten van de VS de komende dagen eerst juist zachtere lucht binnen. De temperaturen gaan er dan ook flink omhoog en de machtige sneeuwlaag begint te dooien. Later in de week, als de overgang met de koude lucht weer dichterbij komt, neemt de kans op winterse neerslag opnieuw toe. Uiteindelijk gaan de temperaturen ook weer omlaag en lijkt een volgende periode met winterweer te beginnen.

Reinout van den BornChef Redactie