Foto gemaakt door Dorien Bouwman - woonkamer - Tweehoog-achter midden in de stad, onder een plat dak, en de hele dag de zon erop. Oef.
Foto gemaakt door Dorien BouwmanwoonkamerTweehoog-achter midden in de stad, onder een plat dak, en de hele dag de zon erop. Oef.
Nu

Zo hou je je huis koel

Daar gaan we; het wordt vandaag, en vooral morgen, ontzettend heet. Vandaag op de warmste plekken zo'n 35 graden, morgen kan het oplopen tot - jawel - 40 graden. Naast de adviezen uit het hitteplan, zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om je huis, en jezelf, koel te houden.

De ene woning is de andere niet, maar uiteraard hebben we niet allemaal airconditioning of rolluiken. Stel, je woont in een appartement op tweehoog-achter, midden in de stad, onder een plat dak, met de hele dag de zon erop, heb je misschien iets aan deze tips.

Ramen dicht

Het is misschien wat tegennatuurlijk, maar het is slim om de ramen ’s ochtends dicht te doen. Dan komt de steeds warmer wordende lucht niet je huis in. Doe ook de gordijnen dicht, zodat de zon niet naar binnen schijnt. Het koelste moment van de dag is meestal heel laat in de nacht. Maar nu de dagen erg lang zijn, en de zon al vóór half zes ‘s ochtends opkomt, begint dan de opwarming al weer. En dat gaat behoorlijk snel.

Ramen open

Wanneer het afkoelt, is het dus juist slim om de ramen weer open te doen. Doe dat in de avond. Het heetste moment van de dag is in deze tijd rond 17.00 a 18.00 uur. Dus ook in de avond zal het eerst nog behoorlijk warm zijn. Open het liefst meerdere ramen (of deuren) tegenover elkaar, zodat de koelere lucht er goed doorheen kan stromen.

Beter beneden

Warmte stijgt op, zoals je waarschijnlijk weet. Boven in je huis zal het waarschijnlijk warmer worden dan beneden. Vergeet dus niet om ook boven de ramen open te zetten als het afkoelt. En hoe lager je bed staat, hoe koeler het zal zijn. Op een erg hete dag zou je kunnen overwegen om een keer een verdieping lager te slapen, als je die hebt, of om in elk geval zo laag mogelijk te gaan liggen.

Apparaten uit

Gebruik zo min mogelijk elektrische apparaten in huis als het warm is. Al die apparaten genereren warmte. Dat geldt niet alleen voor de oven of het fornuis, maar ook de televisie, laptops en wasmachines: allemaal geven ze warmte af. Die boeuf bourguignon kun je dus beter een andere keer maken.

Breng de lucht in beweging

Hoe warm het ook is: in de meeste gevallen is je lichaamstemperatuur hoger dan die van de lucht om je heen. (Al is dat morgen op sommige plekken ook niet eens meer het geval.) De lucht die direct aan je huid grenst, wordt daarom al snel warmer. Een licht briesje, waarmee ‘verse’ lucht naar je huid komt, voelt dus koeler aan dan stilstaande lucht. Een ventilator kan de boel dus een stuk comfortabeler maken. Het wordt er feitelijk niet koeler van, de lucht wordt uitsluitend verplaatst. Maar toch zal het lekker fris voelen.

Een vergelijkbaar effect heeft fietsen op een warme dag. Zo lang je in beweging bent, zal het nog goed te doen zijn. Maar als je stopt bij een stoplicht, lijkt de warmte ineens als een deken over je heen te vallen. Maar: als het zo heet is als vandaag en morgen, kun je je beter niet te veel inspannen. Zelfs niet fietsen, misschien.

Blaas de hitte weg

Nog een goeie truc waarbij een ventilator je kan helpen om je huis sneller af te koelen: zodra het buiten afkoelt, kun je de ramen openen en een ventilator naar buiten richten. Het liefst aan de warmste kant van je huis. Open tegelijkertijd ook een raam aan de koele kant van je huis. Het lijkt misschien raar om de ventilator naar buiten te laten blazen. Maar hiermee blaas je de warmere lucht je huis uit, en trek je tegelijkertijd aan de koele kant de koeler lucht naar binnen.

Maak je eigen airco

Is het echt niet meer te harden, dan is er nog een hele simpele doe-het-zelf-oplossing om je hoofd koel te houden. Maak je eigen airco! Het enige wat je nodig hebt, is wederom een ventilator, en iets heel kouds. Bijvoorbeeld een bevroren koelelement, of gewoon een bevroren flesje water. Als je die pal voor de ventilator plaatst, zal je gelijk merken dat het briesje véél kouder is. Heerlijk!

Als dit allemaal nog niet genoeg is, troost je dan met de gedachte dat de hitte nu niet heel lang aan lijkt te houden. Woensdag trekt in de loop van de dag een koufront - wat een heerlijk woord - over het land. Daarbij gaan een paar buien vallen en zo wordt de hitte geleidelijk verdreven. Daarna zijn de temperaturen nog steeds zomers, maar een stuk behapbaarder.  

Dorien BouwmanMediameteoroloog