Foto gemaakt door Ilse Kootkar - Den Helder - Zondagavond en maandag trekken (zeer) lokaal een paar plensbuien over, maar er zijn ook genoeg plekken waar het droog blijft.
Foto gemaakt door Ilse KootkarDen HelderZondagavond en maandag trekken (zeer) lokaal een paar plensbuien over, maar er zijn ook genoeg plekken waar het droog blijft.
Nu

Zondagavond en maandag (zeer) lokale plensbuien

Na de natste start van april sinds 1994 is de afgelopen anderhalve week nauwelijks neerslag gevallen. Sterker nog, er is inmiddels alweer sprake van een neerslagtekort. Zondagavond en maandag kunnen wel weer een paar flinke plensbuien overtrekken, misschien ook wel met een klap onweer. Omdat de buien erg klein zijn in omvang en bovendien maar langzaam verder trekken zullen de verschillen van plaats tot plaats echter erg groot zijn.

In de loop van zondag komt een bel met koude lucht op hoogte vanaf de Oostzee via Duitsland onze kant op. In de nacht naar maandag ligt deze zogenaamde 'koudeput' dan precies boven ons land. Op 5,5 kilometer hoogte kunnen de temperaturen zelfs dalen tot -30 graden. Door het grote verschil in temperatuur tussen het oppervlak en op hoogte kunnen gemakkelijk stevige buien ontstaan en zijn zelfs een paar klappen onweer mogelijk.

Voorkeursgebieden

Zoals altijd met lokale (onweers)buien is het lastig om aan te geven waar deze precies gaan ontstaan. Wel is het vaak mogelijk om een regio of gebied aan te wijzen waar de kans op een (onweers)bui het grootst is. Voor zondagavond en de nacht naar maandag is dat met name het zuidoosten van ons land. Daar trekt namelijk de kern van het hoogtelaag over. Naast het zuidoosten is ook elders een zeer lokale, maar pittige bui niet uitgesloten. In gebieden met wat hoogteverschillen (bijvoorbeeld de Utrechtse Heuvelrug, Veluwe en rond Nijmegen) is de kans daarop net wat groter dan elders.

Maandag overdag lijkt de focus meer op het hele zuiden te liggen in plaats van het zuidoosten. Maar opnieuw geldt, dit soort buien blijven onvoorspelbaar en dus kan ook elders toch een stevige bui ontstaan. Maandagavond verdwijnen de buien of trekken weg naar België.

Lage treksnelheid, dus grote verschillen

De treksnelheid van de buien die ontstaan is erg laag. Zeker in het binnenland verplaatsen de buien zich soms met minder dan 10 kilometer per uur. Het gevolg is dat de kleine buien lang op dezelfde plek blijven hangen. Daardoor kan op de ene plek een flinke hoeveelheid neerslag vallen, terwijl het even verderop droog blijft.

Het is niet ondenkbaar dat op een enkele plek in totaal 20 of 30 millimeter regen kan vallen. Dat is dan gelijk net zo veel neerslag als normaal in een halve aprilmaand valt, maar een paar kilometer verderop kan het beeld helemaal anders zijn. De lage treksnelheid is overigens wel een voordeel voor de mensen die op maandag alsnog naar buiten willen, want als je een donkere wolk aan ziet komen heb je vaak nog genoeg tijd om even een droge plek te vinden.

Jelmer van der GraaffMeteoroloog