Zondagavond opnieuw gladheid door ijzel
Na een koude week is dit weekend op meerdere plekken sprake van schaatspret. Weliswaar alleen op ondiepe wateren en voor niet al te grote groepen, maar toch is schaatsen op natuurijs half december best bijzonder. Volgende week loopt de temperatuur alweer op tot in de dubbele cijfers. De overgang van het koude winterweer naar een veel zachter weertype kan gepaard gaan met ijzel. Het KNMI heeft voor zondagavond en de nacht naar maandag code geel uitgegeven.De afgelopen dagen was het op sommige plekken al verraderlijk glad. Donderdagavond was op grote schaal sprake van ijzel en zelfs nu zijn sommige wegen nog één grote ijsbaan. Met name op plekken die de hele dag in de schaduw liggen is de laag ijs op het wegdek niet gesmolten en is het nog steeds spekglad. Zondagavond kan het opnieuw glad worden door ijzel en/of regen op een bevroren ondergrond. Maandagochtend lijkt de gladheid snel af te nemen.
Op hoogte zacht, aan de grond nog koud
Op hoogte stroomt morgenmiddag al snel de zachtere lucht binnen. Al aan het einde van de ochtend stijgt de temperatuur op 1.500 meter tot boven het vriespunt. Aan de grond is het dan echter nog een stuk kouder. Komende nacht gaat het op veel plaatsen matig vriezen met -5 tot -9 graden. Op plekken waar nog bewolking hangt koelt het wat minder af, maar de bewolking zou in de loop van de avond steeds verder moeten oplossen. Morgen blijft de temperatuur de hele ochtend onder het vriespunt liggen. In het zuiden loopt de temperatuur 's middags op tot iets boven nul, maar in het noorden blijft het ook dan nog rond of iets onder het vriespunt.
Als morgenavond een neerslaggebied van het zuidwesten uit komt opzetten, liggen de temperaturen op neushoogte vaak iets boven het vriespunt. De neerslag valt dan dus als regen, maar door de koude nacht en moeizame opwarming overdag kunnen de wegdektemperaturen dan nog (ruim) onder nul liggen. Dan is sprake van regen op een bevroren ondergrond. IJzel is lokaal ook mogelijk, dat is regen die valt bij luchttemperaturen onder nul. Beide vormen van neerslag kunnen verraderlijke gladheid opleveren.
Details nu nog onzeker
Het is nu nog wat vroeg om te kunnen zeggen hoe groot de overlast precies gaat zijn. Het inschatten van de wegdektemperaturen is nog lastiger dan de temperaturen op neushoogte. En een halve graad verschil kan bepalend zijn of er gladheid gaat optreden of niet. Terugblikkend op de afgelopen dagen kan wel worden gezegd dat het ook verraderlijk glad kan worden bij luchttemperaturen (net) boven nul. Dat was vooral in de kustprovincies op meerdere plekken het geval.
Het KNMI heeft alvast code geel afgekondigd voor alle provincies. Want hoewel eventuele gladheid slechts een paar uur lijkt te duren, kan het plotseling spekglad worden. Voor Zeeland - waar de neerslagzone als eerste aankomt - geldt de waarschuwing van 18.00 tot 22.00 uur. Voor Groningen is code geel actief tussen 22.00 en 02.00 uur. Moet je zondagavond de deur uit, houdt dan alvast rekening met verraderlijke gladheid.