Foto gemaakt door Ilse Kootkar - Den Helder - Zware buien, onweer, hagel en veel wind: we hadden een onrustige donderdag. Hier en daar werd schade aangericht en ook boven land was het erg onrustig.
Foto gemaakt door Ilse KootkarDen HelderZware buien, onweer, hagel en veel wind: we hadden een onrustige donderdag. Hier en daar werd schade aangericht en ook boven land was het erg onrustig.
Nu

Zware buien, onweer, hagel en veel wind: we hadden een onrustige donderdag

Hoewel het vanaf vandaag allemaal weer rustiger wordt in Nederland, hebben we wel een bijzonder onstuimige donderdag achter de rug. Vooral in de middag haalde de wind fors uit, kwam het hier en daar kortdurend tot storm en vielen vooral de windvlagen op. Niet alleen in de kustgebieden, maar ook in het binnenland werden af en toe schuivers met snelheden boven 100 kilometer per uur gemeten. Lokale schade was het gevolg.

De meeste wind werd in de omgeving van Rotterdam gemeten, waar de windvlagen tijdens buien snelheden van tussen 100 en 120 kilometer per uur bereikten. Opvallend waren verder de windstoot van 111 kilometer per uur in het Limburgse Ell, de windvlagen van respectievelijk 102 en 105 kilometer per uur in het Gelderse Herwijnen en het Utrechtse Cabauw en de windstoten van 102 en 103 kilometer per uur in Leeuwarden en op Terschelling. Hoek van Holland, Houtribribdijk en Nieuw-Beerta haalden 10-minutengmiddelden van een windkracht 9 – storm en ook de windkracht 8, gemeten in Cabauw, op Schiphol, in Lelystad en in Leeuwarden. viel op.

Actief lagedrukgebied

Het weer stond onder invloed van een actief lagedrukgebied, dat over de Noordzee naar het oosten, in de richting van het zuiden van Zweden trok. In de vroege ochtend stuurde het eerst een randstoring over ons heen. Het was een actief gebied met regen, waarin een felle buienlijn zat ingebed. Vooral tijdens de passage daarvan schoot de natuur uit zijn slof. Het regende korte tijd tropisch, hier en daar kwam het tot forse hagel en de wind haalde even flink uit. Tijdens de buienlijn daalde de temperatuur in korte tijd van 9 of 10 graden tot een graad of 3, om daarna weer langzaam op te lopen. In een strook van Noord-Holland via het IJsselmeergebied naar Drenthe viel in korte tijd 15 tot 20 millimeter, hier en daar zelfs nog iets meer. In andere delen van het land waren de hoeveelheden kleiner.

Foto gemaakt door Ton de Brabander - Renkum - Zware buien brachten ook in het binnenland af en toe zware tot zeer zware windstoten teweeg.
Foto gemaakt door Ton de BrabanderRenkumZware buien brachten ook in het binnenland af en toe zware tot zeer zware windstoten teweeg.

Tijdens de passage van de buienlijn ontstond in het Drentse Erica schade aan een kassencomplex. In een lijn, met een breedte van ongeveer 20 meter, sprongen vrijwel alle ruiten. De schade is groot. De eigenaar van de kassen onderzoekt nog of de constructie ervan beschadigd is. Omwonenden denken dat het hier mogelijk om een windhoos is gegaan. Gezien de structuur van de buienlijn, waarbij van één ononderbroken lijn sprake was, ligt een windhoos echter niet voor de hand. Een zware windstoot, met de plaatselijke schade tot gevolg, lijkt waarschijnlijker. Voor de gevolgen maakt het overigens niet uit.

Nieuwe buien

Nadat de regen via het zuidoosten het land had verlaten, scheen even de zon en nam ook de wind tijdelijk af. Lang duurde dit niet. Rond het middaguur al trokken nieuwe buien het noorden van het land binnen en nam ook de wind weer toe. Een zeer onrustige middag volgde. De buien werden alleen maar zwaarder en gingen opnieuw met af en toe zware regenval, onweer en hagel gepaard. En brachten dus – ook in het binnenland – zware tot zeer zware windstoten met zich mee. Het verkeer had er flink last van. Hier en daar waaiden vrachtwagens om, of kwamen in de wegberm terecht.

Foto gemaakt door Fas Vermeulen - Een mandarijneend in de regen.
Foto gemaakt door Fas VermeulenEen mandarijneend in de regen.

De neerslaghoeveelheden liepen op. De meeste neerslag viel in een brede west-oost georiënteerde strook over het midden en noorden van het land – vaak tussen 15 en 25 millimeter. In Overijssel en in Drenthe liepen de neerslagtotalen plaatselijk tot boven 30 millimeter op. In het zuiden en in het uiterste noorden viel in het algemeen minder. Later in de avond en gedurende de afgelopen nacht werd het rustiger.

Hogedrukgebied

Inmiddels lijkt het erop dat aan de moesson van de afgelopen week een einde komt. Een hogedrukgebied krijgt invloed op het weer. Het trekt in het weekend over Frankrijk naar het oosten en komt volgende week boven Centraal-Europa aan. Vallen bij ons vandaag en morgen nog een paar buien, vanaf zondag lijkt het enkele dagen op de meeste plaatsen droog te blijven. Eerst is het nog vrij koud, met in de nachten plaatselijk lichte vorst, maar vanaf zondag wordt het warmer. Maandag kan het al 11 tot 16 graden worden, en vanaf dinsdag is in delen van het land 20 graden mogelijk. Het weerbeeld wordt dan een stuk groeizamer, ook omdat op de langere termijn toch licht wisselvallig blijft.

Reinout van den BornChef Redactie