Foto gemaakt door Kees Jak - Midden Beemster - De schoolvakantie verloopt tot nu toe licht wisselvallig.
Foto gemaakt door Kees JakMidden BeemsterDe schoolvakantie verloopt tot nu toe licht wisselvallig.
Nu

30-Daagse: Komt het zonnige zomerweer nog terug?

Na een veelbelovende start van het zomerseizoen, met veel zon en hoge temperaturen, is het tij inmiddels al weken gekeerd. Zon en warmte hebben plaats gemaakt voor wisselvalligheid en gematigde zomertemperaturen. Natuurlijk laat de zon zich ook nu nog geregeld zien en is het uit de wind dan erg aangenaam, maar toch moeten we ook bijna dagelijks wel rekening houden met wat nattigheid en soms flink wat wind. Voorlopig lijkt daar weinig verandering in te komen, maar op de langere termijn lijkt het toch wel weer een beetje op te gaan knappen.

De vakantiegangers die dit jaar naar het zuiden van Europa zijn getrokken, hebben met heel ander weer te maken. In de landen rondom de Middellandse Zee is het meestal stralend weer en erg warm. Toch is het er soms ook té warm, met temperaturen boven 40 graden, en vallen regionaal stevige buien, met onweer en enorme hagelstenen, zoals in het noorden van Italië.

De thuisblijvers zijn aan de ene kant blij dat ze niet in die hitte zitten, maar echt zomerweer is het hier ook niet. Het is soms zelfs echt een beetje afzien op de camping, door buien, soms veel wind en geen hele hoge temperaturen, zowel overdag als ’s nachts. De zomervakantie duurt nog even, dus de grote vraag is natuurlijk of er nog verandering in gaat komen.

Week 1: maandag 24 t/m zondag 30 juli

In deze eerste week bevinden de lagedrukgebieden zich nog steeds vooral boven het noorden en noordwesten van Europa en de hogedrukgebieden domineren vooral in de zuidelijke helft van Europa. Wij hangen steeds een beetje op de grens, maar de lagedrukgebieden winnen bij ons over het algemeen. Dagelijks trekt deze week wel een buienlijn of een regengebied over het land en daarmee is het gemiddeld natter dan normaal in deze tijd van het jaar. Ook liggen de middagtemperaturen onder de norm van 22 a 23 graden voor eind juli, met gemiddeld een graad of 20. Af en toe zit er wel een uitschieter omhoog tussen, maar een zomerse 25 graden lijkt er deze week niet in te zitten. Toch is het niet alleen maar ‘slecht’, want tussen de buien door zijn er ook geregeld (lange) droge perioden en als de zon op zo’n moment schijnt, en dat gebeurd toch ook regelmatig, is het best aangenaam buiten.

Week 2: maandag 31 juli t/m zondag 6 augustus

Ook in deze week bevinden we ons nog aan de koelere kant van de straalstroom, de grens tussen de warme lucht in zuidelijk Europa en de ‘koudere’ lucht in het noorden. Ten opzichte van week hiervoor verandert er dan ook niet zoveel. Wel lijkt de luchtdruk boven de oceaan, ten zuidwesten van ons iets omhoog te gaan, waardoor de warmere lucht wel geleidelijk wat meer naar het noorden wordt gestuwd, maar dat lijkt in deze week nog niet overtuigend te lukken. De temperaturen blijven gemiddeld aan de lage kant voor de tijd van het jaar, maar je ziet wel dat er potentie is op meer. Gemiddeld komt de maximumtemperatuur in deze week rond 20 graden uit, maar als de wind even vanuit het zuiden of zuidoosten gaat waaien, dan kan het meteen iets warmer worden, regionaal misschien wel zomers warm.

Week 3: maandag 7 t/m zondag 13 augustus

De luchtdruk lijkt deze week vanuit het zuiden iets omhoog te gaan en daarmee wordt het iets droger in onze omgeving. Er blijft wel af en toe een bui vallen, mogelijk met onweer, maar het lijkt gedurende deze week allemaal een tandje minder te worden. De zon laat zich vooral later in de week weer iets vaker zien en de wind is niet meer zo aanwezig. Begin van de week blijven de temperaturen nog wat aan de lage kant, met gemiddeld 21 graden, maar in de loop van de week lijkt het iets meer op te gaan warmen en komen we rond normaal uit, met een graad of 23, maar soms ook uitschieters omhoog. In de tweede helft van deze week is er zelfs op wat grotere schaal potentie op zomerse temperaturen, tussen 25 en 28 graden. Volgens de klimaatboeken is dit ook de warmste week van Nederland, want vanaf dit moment gaat de norm alweer iets omlaag…

Week 4: maandag 14 t/m zondag 20 augustus

In deze laatste week van de verwachting lijken hogedrukgebieden in zijn geheel weer wat meer grip op het Europese continent te gaan krijgen. Storingen weten ons minder snel te bereiken, dus het is in zijn geheel een drogere week met meer ruimte voor de zon. Tegen de klimaatboeken in, is de kans op weer iets hogere temperaturen deze week het grootst. Echt heet wordt het niet, maar enkele zomerse dagen zijn ook deze week niet uitgesloten.

Conclusie:

Voorlopig lijkt er dus nog geen einde te komen aan het licht wisselvallige en relatief koele zomerweer. Pas in de derde week van deze verwachting krijgen hogedrukgebieden weer wat grip op onze omgeving en lijkt het iets droger en warmer te worden. Echte zomerse warmte of hitte in combinatie met volop zonneschijn zit er ook dan echter niet in.

Britta van GendtMeteoroloog