Foto gemaakt door Rob Beckers - Venray - Met de omslag naar wisselvalliger weer, die zich nu afspeelt, lijkt het einde van de zomer een feit. Er komen kansen voor de nazomer, zien we in de 30-daagse.
Foto gemaakt door Rob BeckersVenrayMet de omslag naar wisselvalliger weer, die zich nu afspeelt, lijkt het einde van de zomer een feit. Er komen kansen voor de nazomer, zien we in de 30-daagse.
Nu

30-Daagse (+): licht wisselvallig, later meer hogedrukinvloed

Nu de warmte Nederland is uitgezet, lijkt het met de meteorologische zomer van 2023 gedaan. Met nog een kleine week te gaan, koerst de augustusmaand op een gemiddelde temperatuur van 17,7 graden af, wat een tiende van een graad lager dan normaal is. De zomer stevent op een gemiddelde van 18,4 graden af; een graad hoger dan normaal. Dat zou goed zijn voor een zevende plaats op de ranglijst van warmste zomers ooit.

Dat de zomer een warme is geworden, hebben we helemaal aan de junimaand te danken die met een gemiddelde temperatuur van 19,4 graden niet alleen 3,2 graden warmer dan normaal was, maar ook met afstand de allerwarmste junimaand ooit. Juli en augustus kwamen vervolgens voor wat de temperaturen betreft als ongeveer normale maanden uit de bus. Daarbij verliepen beide maanden ook nog eens relatief nat.

Warmbloedige hogedrukgebieden

Terwijl de zomer ten einde gaat, is er wereldwijd in de drukverdeling, zoals we die gedurende de zomermaanden lange tijd hebben gekend, nog steeds niet veel veranderd. We zien warmbloedige hogedrukgebieden boven de zuidelijke helft van de VS en de zuidelijke helft van Europa. Verder is het nog steeds erg warm in het centrale deel van Siberië. Nieuw is een zeer sterk warmbloedig hogedrukgebied boven Groenland. Het brengt er relatief erg warm weer. Het dooide gisteren dan ook op een groot deel van de ijskap.

Bij ons in Europa staat het Groenlandse hogedrukgebied aan de basis van het geleidelijk aflopen van de huidige periode met warm zomerweer, die grote delen van Europa eerst nog in de greep heeft, maar de komende dagen steeds verder wordt teruggedrongen. Uiteindelijk, en dan hebben we het over halverwege volgende week, zit alleen Turkije in de nog echt hete lucht. In de rest van Europa, Portugal, Spanje, Italië en de Balkanlanden incluis, zal het tegen die tijd behoorlijk zijn afgekoeld en ook wisselvalliger zijn geworden.

Middellandse Zee

Voor de weersituatie op het centrale deel van de Middellandse Zee en in het met name het noorden van Italië moeten we de eerstkomende dagen goed in de gaten houden. Daar ontstaat een actief lagedrukgebied dat – met hulp van het erg warme water van de Middellandse Zee – niet alleen erg zware buien op de rails kan zetten, maar later in de Italiaanse Alpen ook erg veel wind kan brengen. En daar is al zoveel gebeurd.

Week 1: van 28 augustus tot en met 3 september

  • Licht wisselvallig
  • Een vaak westelijke wind
  • Iets onder normale temperaturen

Het hogedrukgebied, eerst boven Groenland, schuift langzaam wat naar het oosten op en wordt in die regio vervangen door een lagedrukgebied. Wij in Nederland blijven tot en met het einde van de week nog onder invloed van de bovenluchttrog, die zich aan de oostflank van het zich verplaatsende hogedrukgebied bevindt. Het weerbeeld in Nederland is licht wisselvallig. Dagelijks wisselen de zon en stapelwolken elkaar af. Vooral in de middag ontstaan een paar buien, soms met onweer. Er zullen ook genoeg plekken zijn waar het een groot deel van de tijd droog blijft. In de nachten daalt de temperatuur tijdens opklaringen tot om en nabij 12 graden, overdag wordt het meestal rond 20 graden.

Week 2: van maandag 4 tot en met zondag 10 september

  • Een wat meer zuidwestelijke wind
  • Nog steeds licht wisselvallig
  • Hogere temperaturen

Het hogedrukgebied zak terug naar de Azoren, op de Oceaan stelt zich en westcirculatie in, die in de buurt van Europa aangekomen wat naar het noordoosten afbuigt. Door deze bocht in de straalstroom kan zich boven Centraal-Europa nu en dan een hogedrukgebied ontwikkelen. Dat zou de wind bij vaak in de zuid- tot zuidwesthoek brengen en de temperaturen weer wat omhoog duwen. Gemiddeld komen we boven normaal uit met temperaturen tussen 20 en 25 graden, maar af en toe kan ook weleens een puls met nog wat warmere lucht meekomen. Verder is het niet helemaal droog, maar hebben storingen van de Oceaan het wel lastiger om tot onze omgeving door te dringen.

Week 3: van maandag 11 tot en met zondag 17 september

  • Wind opnieuw westelijk
  • Licht wisselvallig weer
  • Normale temperaturen

Op de Oceaan ontstaat een nieuw hogedrukgebied dat langzaam naar het oosten beweegt. Het westen van Europa komt opnieuw in een noordwestelijke bovenstroming terecht waarin storingen de kans krijgen. Het lijkt dan ook op een (licht) wisselvallige week uit te draaien met een afwisseling van wolken en zon, maar ook af en toe buien, zeker als zo’n storing eens in de buurt komt en de boel wat aanwakkert. De temperaturen zijn ongeveer normaal voor de tijd van het jaar en komen tussen 18 en 21 graden uit.

Week 4: van 18 tot en met 24 september

  • Meer hogedrukinvloed
  • Afnemende wisselvalligheid
  • Iets hogere temperaturen

Het hogedrukgebied op de Oceaan komt nog wat dichterbij en slaagt er met een beetje geluk in een uitloper tot boven Nederland te brengen. Lukt dat inderdaad, dan wordt het wat rustiger in onze omgeving, verdwijnen de buien meer uit zicht en kunnen de temperaturen overdag weer een fractie omhoog. In de nachten zou het juist een beetje koeler kunnen worden en nemen de kansen op mist in zo’n situatie toe.

Komt de uitloper er niet, of ligt hij op een iets andere plaats, dan kunnen storingen onze omgeving ook nog bereiken. En dan is ook de wisselvalligheid nog niet helemaal voorbij. Door de nabijheid van de hogedruk ligt de wind wel vaak aan banden.

Week 5 en 6: van 25 september tot en met 8 oktober

  • Hogedrukgebied dichtbij
  • Veel droge dagen
  • Boven normale temperaturen

Het hogedrukgebied trekt verder naar het oosten en komt uiteindelijk, in de loop van week 6, boven Centraal-Europa uit. Komt zo’n ontwikkeling er inderdaad, dan kan de wind weer wat vaster in de zuid tot zuidwesthoek terechtkomen en gaat de deur open voor het binnenstromen van warmere lucht vanuit Zuid-Europa. We zitten dan wel helemaal aan het einde van de periode. Het voordeel van deze ontwikkeling is dat het hogedrukgebied mogelijk ook nog een tijdje boven onze omgeving terechtkomt. Het ziet er dan ook niet onverdeeld slecht uit met geregeld zon, weinig neerslag en temperaturen die in het algemeen toch weer een fractie boven normaal zullen uitkomen.

Samenvattend:

Al met al lijkt de komende periode dus in grote lijnen licht wisselvallig en met ongeveer normale temperaturen te verlopen. De echt warme lucht vanuit het zuiden maakt niet echt de kans, omdat hogedrukgebieden vaak ten westen van Nederland de wind bij ons uit richtingen tussen zuidwest en noordwest laten waaien. Daarbij wisselen stapelwolken en de zon elkaar vaak af en kan steeds weer eens een bui vallen.

Het wordt alleen beter als halverwege de periode een rug van hogedruk boven ons land zou kunnen komen te liggen en – laat in de periode – een hogedrukgebied vanuit het westen passeert, op weg naar het binnenland van Europa. Stormen maken evenmin een kans. Daarvoor is de invloed van het hogedrukgebied meestal weer te sterk.

Reinout van den BornChef Redactie