30-Daagse (+): (vrij) warm met sterk wisselend weer
De hitteperiode, waarin we ons op dit moment bevinden, loopt nog 4 dagen door en daarna vanaf dinsdag af. Dat is inmiddels wel duidelijk. Tegelijkertijd zijn er nog steeds heel veel factoren die op een (vrij) warm vervolg van de herfst wijzen.De eerste week van september is in de Bilt met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 18,6 graden verlopen, tegen 15,8 graden normaal. Dat is een verschil van bijna 3 graden. Daarbij is het tot nu toe natuurlijk vooral zonnig geweest en droog.
Weinig tekenen van de herfst
Als je naar de drukverdeling op het noordelijk halfrond kijkt, dan vertoont die nog weinig tekenen van herfst. Een goed ontwikkelde straalstroom is er niet, er ligt een hele serie aan hogedrukgebieden rondom het poolgebied en alleen de orkanen, die ook bij de herfst horen, zijn goed op dreef. Dat geldt in mindere mate voor gewone lagedrukgebieden.
Orkaan Lee, die op het midden van de oceaan is ontstaan en inmiddels een orkaan van de vijfde categorie is, zou de komende 36 uur zelfs tot de sterkste orkaan ooit in het Atlantische gebied kunnen uitgroeien, met rond de kern windsnelheden van gemiddeld meer dan 300 kilometer per uur (1-minutengemiddelde). De orkaan trekt naar het westnoordwesten en bedreigt op dit moment nergens land. Hoewel het systeem later in de periode wat minder sterk wordt, blijft Lee de komende dagen een gevaarlijke orkaan.
Warmbloedig hogedrukgebied
Bij ons houdt het warmbloedige hogedrukgebied, waar we nu mee te maken hebben, het nog tot en met komende maandag vol. Die dag komt vanuit het westen een eerste front over ons land, dinsdag volgt een tweede. Samen verdringen ze de hete lucht. In de ervoor in de plaats komende luchtsoort wordt het later in de week nog 20 tot 22 graden. De grote vraag is dan hoe het in de periode daarna toch relatief warm blijft, want dat lijkt te gebeuren. We gaan het uitzoeken in een nieuwe aflevering van de 30-Daagse (+) verwachting.
Week 1: van maandag 11 tot en met zondag 17 september
- Omslag naar koeler weer met af en toe een bui
- Naar zuidwest draaiende wind
- Temperaturen nog wel boven normaal
Na een nog heet begin van de week met op maandag in het oosten van Nederland temperaturen tot rond 30 graden, dringt koelere lucht binnen. Dinsdag wordt het 20 tot 24 graden, vanaf woensdag 20 tot 22 graden. Er vallen een paar buien, maar de zon is ook geregeld te zien. Tegen het einde van de week krijgen we mogelijk nieuwe hogedrukinvloed en weer oplopende temperaturen, maar deze ontwikkeling is nog onzeker.
Week 2: van maandag 18 tot en zondag 24 september
- Wisselvallig weer
- Een zuidelijke tot zuidwestelijke wind
- Wisselende temperaturen, maar wel vrij warm
Op de oceaan ontstaat een westcirculatie die voor de kust van Noordwest-Europa naar het noordoosten afbuigt. In Nederland is het deze week wisselvallig en waait de wind vaak uit het zuidwesten. Ondanks de wisselvalligheid, schommelen de temperaturen op een niveau dat tussen 1 en 3 graden boven normaal ligt. Dat komt vooral doordat aan de voorzijde van storingen, die vanaf de oceaan naderbij komen, met zuidenwinden pulsgewijs warme lucht vanuit Zuid-Europa kan doordringen. Wellicht is het dus op en af met de temperaturen, met warme momenten, maar ook regen- of onweersbuien
Week 3: van 25 september tot en met 1 oktober
- Een mogelijk mooie nazomerweek
- Oostelijke winden
- Temperaturen ruim boven normaal
Boven Scandinavië worden drukstijgingen berekend, bij ons kan de wind in de oosthoek terechtkomen. Het zou een volgende periode met nazomerweer kunnen opleveren, zeker als storingen weer even uit de buurt zouden blijven. Het gebied waarin de temperaturen 1 tot 3 graden bovengemiddeld worden berekend, breidt zich in elk geval weer uit en Nederland hoort er nog steeds volop bij. Het is een periode waarin de temperaturen overdag zomaar weer rond of zelfs af en toe boven 25 graden zouden kunnen uitkomen.
Week 4: van maandag 2 tot en met zondag 8 oktober
- Weer iets wisselvalliger
- Noordelijke winden
- Lagere temperaturen
Het hogedrukgebied lijkt naar het zeegebied tussen IJsland en Schotland op te schuiven en Nederland komt op de rand van de invloedssfeer ervan te liggen. In de bovenlucht wordt de wind noordelijk, aan de achterzijde van een lagedrukgebied boven Noordoost-Europa. Al met al kan het bij ons deze week wisselvalliger en zeker ook koeler worden, al blijven de temperaturen wel iets bovengemiddeld. We komen meer op een niveau van zo tussen 17 en 20 graden uit, met geregeld zon, maar ook enkele buien.
Week 5 en 6: van 9 tot en met 22 oktober
- Verder toenemende wisselvalligheid
- Naar zuidwest draaiende wind
- Nog steeds bovengemiddelde temperaturen
Het hogedrukgebied bij IJsland trekt langzaam verder naar het westen en komt bij Groenland uit, om later richting het noorden van Canada te verdwijnen. Lagedrukgebieden zijn actief boven de Oceaan en boven het zuiden van Europa. Vooral het Atlantische deel wordt actiever en komt later naar het noorden. In de loop van deze twee weken lijkt het dan ook wisselvalliger te worden. Daarbij draait de wind geleidelijk naar richtingen tussen zuid en west en blijven de temperaturen aan de hoge kant voor de tijd van het jaar.
Samenvattend
Samenvattend heeft het er alle schijn van dat de temperaturen in Nederland, ook al lijkt het vanaf komende dinsdag met de hitte gedaan, nog steeds vaak bovengemiddeld warm uit de bus komen. Daarbij ziet het weerbeeld er wisselend uit. Fases met stabieler (nazomer)weer en wisselvalligere perioden wisselen elkaar met enige regelmaat af.
Een grote onzekerheid de komende weken is het gedrag van de orkanen op de oceaan. Ondanks de tamme verwachtingen, lijken we in een zeer actief seizoen terecht te zijn gekomen. Eenmaal op de oceaan aangekomen, hebben de restanten van de orkanen zoveel kracht dat ze het weer bij ons op de kop kunnen zetten. En dat voegt een flinke portie onzekerheid aan de verwachting toe. Maar die onzekerheid hoort bij de herfst.