30-Daagse: warmer, droger en meer zonneschijn
Na een aantal weken met wisselvallig en fris zomerweer lijkt er nu eindelijk verbetering aan te komen. Een hogedrukgebied krijgt de komende tijd meer invloed op ons land en deze houdt lagedrukgebieden met bijbehorende fronten en buiengebieden voorlopig op afstand. En dat is goed nieuws voor de vakantiegangers in eigen land.De hele maand juli verliep dit jaar relatief koel en kletsnat. Normaalgesproken valt in de hele maand juli landelijk 80 millimeter en daar zaten we de afgelopen julimaand ruim boven, met 105 millimeter. Ook de eerste dagen van augustus verliepen tot nu toe nat, met op alle dagen een aantal (onweers)buien of een overtrekkend neerslaggebied. De teller staat op sommige plekken in de Achterhoek nu al op bijna 70 millimeter en in de rest van het land schommelt hij grofweg tussen 15 en 40 millimeter. Een natte start van augustus dus en daar komt vooral dit weekend nog een flinke plens bij, maar na het weekend lijkt het dus droger te worden.
Week 1: maandag 7 t/m zondag 13 augustus
En meteen deze week wordt dat al duidelijk. Hoewel de week nog (licht) wisselvallig en vrij fris van start gaat, zien we halverwege de week een omslag. Het lagedrukgebied dat dit weekend over ons land trekt, schuift volgende week op naar het oosten en daar hebben we tot en met woensdag nog een beetje de nasleep van. Er vallen dan nog een paar buien en het blijft aan de frisse kant voor de tijd van het jaar, maar daarachter begint zich vanuit het zuidwesten een hogedrukgebied op te bouwen en die lijkt de aanvoer van lagedrukgebieden vanaf de oceaan even een halt toe te roepen. Vanaf dat moment zien we een strook van hogere luchtdruk van Groenland, over IJsland en onze omgeving tot in het Middellandse Zeegebied liggen. Boven de Atlantische Oceaan en boven een deel van Scandinavië is de luchtdruk juist lager. Onder invloed van die hogere luchtdruk wordt het bij ons een stuk droger en ondanks de paar buien aan het begin van de week wordt het in totaal dan toch een drogere week dan gemiddeld. De afwijking voor wat betreft de temperatuur is door die eerst nog lagere temperaturen aan het begin van deze week juist zo’n 1 tot 3 graden lager dan normaal. Toch zijn er in de tweede helft van de week signalen dat het regionaal zomers warm kan worden, met (ruim) 25 graden.
Week 2: maandag 14 t/m zondag 20 augustus
In deze tweede week van de verwachting schuift de eerdergenoemde hogedrukzone wat meer naar het oosten toe en dan komen wij op de grens te liggen van de hogere luchtdruk ten oosten van ons en de lagere luchtdruk ten westen van ons. De stroming draait daardoor bij ons wat meer naar het zuidwesten tot zuiden. De temperatuur komt dan rond of met een zuidelijke wind zelfs 1 tot 3 graden boven normaal uit, met wederom kans op een zomerse 25 graden of meer. Tussen die beide systemen in, trekt wel ook weer af en toe een storing over onze omgeving, maar voor wat betreft de neerslag zien we geen grote afwijkingen deze week.
Week 3: maandag 21 t/m zondag 27 augustus
In week 3 komt de straalstroom weer iets meer boven onze omgeving te liggen, met de hoge luchtdruk vooral in het zuiden en oosten van Europa en de lagere luchtdruk boven het westen en noorden van het continent. Wij zitten daar dan precies tussen en daarmee is de stroming vanuit het zuidwesten volgens deze berekening weer terug. Storingen weten ons af en toe weer te bereiken, maar het is niet veel natter dan normaal in deze tijd van het jaar en de warmte zit nog dichtbij. Gemiddeld komen we rond een normale 23 graden uit, maar als de wind ook maar even naar het zuiden of zelfs zuidoosten draait, is er zeker potentie op meer.
Week 4: maandag 28 augustus t/m zondag 3 september
De laatste week van deze periode zien we de klimatologisch gemiddelde temperatuur alweer op zijn retour, met dan nog maar 21 graden. Daarmee wordt duidelijk dat we alweer richting het einde van de zomerperiode gaan. Voor wat betreft de luchtdrukverdeling zien we deze week geen hele grote verschillen met de week hiervoor, dus dan hebben we te maken met normaal Hollands zomerweer, met geregeld zon, maar soms ook een bui. De temperatuur blijft rond 23 graden uitkomen, maar ok nu zien we vooral aan het begin van deze week soms nog potentie op meer.
Conclusie:
We lijken dus wel degelijk een weersverbetering tegemoet te gaan, maar echt volop zomers, met zon en langdurige warmte wordt het voorlopig niet. Wel zien we dat het stabieler wordt – vooral in de eerste week - dus droger met ook weer vaker ruimte voor de zon, en het wordt ook warmer, met af en toe een zomerse dag tussendoor. Later in deze periode gaan we weer richting normaal, met naast zon ook weer af en toe een bui of wat regen, en daarbij dan weer vrij gemiddelde temperaturen voor eind augustus, rond 23 graden. De warmte blijft echter wel dichtbij, dus als de wind ook maar even naar het zuiden draait, profiteren we daarvan.