Foto gemaakt door Chris Meewis - Assen - Komen we de komende weken nog voor winterse verrassingen te staan?
Foto gemaakt door Chris MeewisAssenKomen we de komende weken nog voor winterse verrassingen te staan?
Nu

30-Daagse: Wintergrens blijft dichtbij

De grens tussen koude lucht vanuit het noorden en zachte lucht vanuit het zuiden lag deze week precies boven onze omgeving en het hing er dan ook steeds om of de neerslag in de vorm van regen zou vallen of in de vorm van (natte) sneeuw. Uiteindelijk zagen een mooie variatie, waarin het afgelopen week al 3 keer tot sneeuwval kwam. Eerst was het vooral in het zuiden van het land winters, later kwam het noorden aan de beurt en daar is het momenteel op veel plaatsen nog wit. Vandaag lijkt ook het midden van het land sneeuw te krijgen. Met een eerste blik op de langere termijn kaarten lijkt de wintergrens voorlopig nog bij ons in de buurt te blijven, maar of dat ook nog winterweer bij ons gaat opleveren?

In deze tijd van het jaar zien we natuurlijk altijd weer een stijgende lijn in de temperaturen, maar zowel maart als ook april zijn allebei nog maanden waarin winterweer nog zeker niet uitgesloten is. Vorig jaar nog, kregen we begin april te maken met een prachtige winterweek.

Week 1: 13 t/m 19 maart – Kou nog dichtbij ons

In deze eerste week zien we een duidelijke verdeling van de druksystemen, met vooral boven Groenland de hogere luchtdruk en boven een groot deel van Europa relatief lage luchtdruk. Rondom dat hogedrukgebied boven Groenland wordt erg koude lucht naar het zuiden toe geblazen, maar die kou reikt maar tot in Scandinavië en het noorden van de Britse Eilanden. De rest van Europa zit in de veel warmere lucht, met soms wel een afwijking van 3 graden ten opzichte van normaal. De grens tussen die beide luchtsoorten ligt grofweg over het midden van de Britse Eilanden, de Noordzee, Denemarken tot aan de Oostzee. Nog steeds vlakbij ons in de buurt dus.

Op die begrenzing ligt een actieve neerslagzone en dat resulteert bij ons in aardig wat nattigheid en soms ook flink wat wind. Hoewel de temperaturen bij ons ook hoger dan gemiddeld uit lijken te komen, nu en dan in de dubbele cijfers, hoeft er natuurlijk maar weinig te gebeuren om een beetje van die winterkou ook nog onze kant op te laten komen. Dat zou dan kunnen betekenen dat de regen tijdelijk weer overgaat in (natte) sneeuw. Zo lijkt deze week vrij zacht te beginnen, maar al snel sijpelt de kou weer terug onze omgeving in, al lijkt dat niet van lange duur te zijn. Diverse berekeningen komen later deze week vervolgens met middagtemperaturen tussen 12 en 16 graden, maar eind van de week zakken we juist wel tot onder de norm. De windrichting is deze week dus alles bepalend.

Week 2: 20 t/m 26 maart – Hoge luchtdruk vrij noordelijk

Dezelfde drukverdeling als in week 1 zien we ook in deze tweede week van de verwachting, alleen lijkt het overgangsgebied dan iets groter te zijn en daarin bevinden wij ons. De hogere luchtdruk zit wederom vrij noordelijk, vooral boven de omgeving van Groenland en vooral het zuiden van Europa heeft te maken met relatief lage luchtdruk. Wij schommelen wederom een beetje op de grens, dus helemaal droog blijft het niet, maar het wordt ook niet bijzonder nat.

De grootste afwijkingen qua temperatuur zien we vooral in het oosten en zuiden van Europa, en boven een groot deel van Scandinavië zien we de grootste afwijkingen omlaag. Met de straalstroom pal boven onze omgeving wordt zowel op hoogte als aan de grond relatief milde lucht vanaf de oceaan bij ons aangevoerd en daarmee komen we net als voor wat betreft de neerslag ook qua temperaturen vrij normaal uit voor de tweede helft van maart, gemiddeld rond een graad of 10.

Week 3: 27 maart t/m 2 april – Westelijke aanvoer

In deze week ligt de straalstroom, de begrenzing tussen de koude lucht in het noorden en zachtere lucht in het zuiden, op hoogte weer boven onze omgeving, maar het geheel lijkt iets meer uit te waaieren over Europa. Vrijwel het hele continent heeft daardoor te maken met lagedrukinvloeden, ook wij, alleen boven de Azoren lijkt een hogedrukgebied op te bouwen. Met bij ons nog steeds een overwegend westelijke aanvoer blijft milde lucht vanaf de oceaan aangevoerd worden en daarmee schommelen de temperaturen zowel overdag als in de nachten steeds rond normaal. Af en toe zien we een uitschieter omhoog tot rond een lenteachtige 15 graden, maar bijvoorbeeld eind maart gaat een enkele berekening ook nog voor kouder weer, met op basis van die berekening dan nog maar een graad of 5.

Week 4: 3 t/m 9 april – Windrichting is bepalend

De hogere luchtdruk verplaatst zich in deze week wat meer naar Scandinavië en de hogere luchtdruk boven de Azoren wordt weer ingeruild voor lagere luchtdruk. Wij bevinden ons wederom een beetje tussen alles in. Steekt er bij ons, rondom dat hoog boven Scandinavië, een oostelijke wind op, dan zou dat (mits er in het oosten nog kou voorradig is) nog even wat lagere temperaturen kunnen opleveren, maar ook nu kan het ook de andere kant weer opgaan. Wordt de wind rondom het lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan juist zuid- tot zuidwestelijk, kan het zomaar ineens lenteachtig gaan worden, met temperaturen rond 15 graden.

Conclusie:

Al met al blijft de grens tussen de koude lucht vanuit het noorden en de zachtere lucht in het zuiden in deze hele periode dus nog bij ons in de buurt. In dit soort gevallen is de windrichting veelal bepalend. Klapt hij om naar de koudere kant, kunnen we nog voor verrassingen komen te staan, maar een zucht warmere lucht vanuit het zuiden is ook niet ondenkbaar. Eigenlijk kan het in deze hele periode dus nog alle kanten op.

Britta van GendtMeteoroloog