46-Daagse: de zomer van 2023 wordt een hele grote
Met de langste dag in zicht vindt de zomer meer en meer zijn spoor. Tot nu toe is het voornamelijk droog en zonnig geweest met een vaak noordelijke tot noordoostelijke wind, vanaf zondag lijken eindelijk ook buien zich tot over onze omgeving te kunnen uitbreiden. Het vervolg daarna is interessant. Keren de hogedrukgebieden terug en zet de zomer door, of wordt het na de langste dag toch allemaal wat anders?Op de weerkaarten zien we nog steeds een hogedrukgebied bij IJsland, met een uitloper tot over de Noordzee in de richting van onze Wadden. Lagedrukgebieden treffen we op de Oceaan en boven het oosten van Europa aan. Met name de depressie op de Oceaan maakt de komende dagen een vuist. Daardoor begint het weer vanaf zondagavond te veranderen. Storingen vanuit het zuidwesten komen in zicht en de buienkans neemt toe. Met een naar oost tot zuidoost draaiende wind kan het zondag – voor de buien uit – nog wel behoorlijk warm worden. In het binnenland zijn tropische temperaturen goed denkbaar.
Week 1: van maandag 19 juni tot en met zondag 26 juni
- Passage van enkele storingen
- Soms pittige onweersbuien
- Tussendoor veel zon en warm
Het lagedrukgebied op de Oceaan ligt er nog steeds, hogedruk zien we boven het noordwesten van Rusland, maar ook boven Frankrijk is de gemiddelde luchtdruk relatief hoog. Drie storingen trekken vanuit het zuidwesten over Nederland. Dat gebeurt in de nacht naar maandag, dinsdag overdag en later op donderdag en in de nacht naar vrijdag. In alle drie de gevallen kan het regionaal tot flinke regen- en onweersbuien komen die door de opbouw van de atmosfeer op die momenten ook behoorlijk zwaar kunnen uitpakken.
In de droge perioden tussendoor schijnt de zon behoorlijk. De wind wisselt af uit richtingen tussen oost (voor de buien uit) en zuidwest (erna) en het blijft behoorlijk warm. Bijna alle dagen wordt het wel tussen 24 en 28 graden, donderdag en zondag pakt het kwik potentieel nog wat hoger uit. Tegen het einde van de week lijkt bij ons in de buurt een nieuw hogedrukgebied te ontstaan dat mogelijk boven Midden-Europa terechtkomt. Wordt het echt een positie daar, dan zou dat de opmaat kunnen zijn naar nog meer warmte op termijn.
Week 2: van maandag 26 juni tot en met zondag 2 juli
- Opnieuw stabiel zomerweer
- Veel zon, nauwelijks buien
- Onverminderd zomers warm
Gebieden met een relatief lage luchtdruk worden boven Scandinavië en op de Oceaan ten westen van het Iberisch schiereiland ingetekend. Ertussen ligt een langgerekte zone van hogedruk ingeklemd, ook over onze omgeving. Het weerbeeld ziet er dan ook een stuk droger uit, de buien verdwijnen voor het grootste deel uit beeld. Daarvoor in de plaats laat de zon zich volop zien. De temperaturen blijven onverminderd hoog voor de tijd van het jaar. Nog steeds wordt het gemakkelijk 24 tot 28 graden en op sommige dagen misschien ook nog wel warmer. De zomer houdt onverminderd aan.
Week 3: van maandag 3 juli tot en met zondag 9 juli
- Nog steeds een oostenwind
- Veel zon en zomers warm
- In het zuiden ook een onweersbui
Het voor ons belangrijkste hogedrukgebied komt weer in de buurt van IJsland te liggen, lagedruk zien we nog steeds in de buurt van de Azoren en boven het noorden van Scandinavië. Bij ons is de wind vaak oostelijk. Hoewel buien vanuit het zuiden in de buurt komen, bereiken ze onze omgeving maar af en toe en dan maken de zuidelijke provincies daar nog de grootste kans op. In het noorden houdt het droge weer aan.
Ook in deze week houden de hoge temperaturen onverminderd aan. Overdag wordt het makkelijk 24 tot 28 graden, er kunnen een paar wat koelere nachten tussen zitten. En het is vooral het noorden dat op die aangenamere nachten kans maakt.
Week 4: van maandag 10 juli tot en met zondag 16 juli
- Droog en veel zon
- Een noordoostelijke wind
- Aanhoudend zomer warm
Het hogedrukgebied komt wat naar het zuiden, en komt in het zeegebied van Schotland naar Noorwegen te liggen. Lagedruk zien we bij de Azoren met een uitloper tot over het Iberisch schiereiland. De buien in het zuiden worden teruggedrongen en in Nederland overheersen opnieuw de droge condities.
Met een vaak noordoostelijke wind wordt nog steeds warme lucht aangevoerd. In de temperaturen verandert vrijwel niets. Nog altijd komt het kwik overdag tussen 24 en 28 graden uit, met potentie tot nog wat hoger. Omdat de aangevoerde lucht droog is, kan het in de nachten lekker afkoelen. Omdat zuidelijke winden niet in het pakket voorkomen, zit echt grote hitte er gelukkig niet aan te komen. Dit op zich is natuurlijk al droog genoeg.
Week 5 en 6: van maandag 17 tot en met zondag 30 juli
- Weinig verandering
- Veel zon en droog
- Hoge temperaturen
Het hogedrukgebied bij Schotland krijgt een uitbreiding tot over het zuiden van Scandinavië. Boven het zuidwesten van Europa blijft de luchtdruk relatief laag. He droge weer met veel zon houdt aan. De wind waait uit noordoost tot oost en in de temperaturen verandert weinig. Het wordt vaak tussen 24 en 28 graden, of moeten we 25 tot 30 graden zeggen?
Zomer van 2023 wordt zo een grote
Zo rond de langste dag vindt de zomer zijn spoor, constateerden we aan het begin van dit verhaal al. De buien die ons land vanaf zondag een aantal dagen kunnen bereiken, lijken in het verdere verloop van de verwachtingsperiode niet meer dan een soort dwaalspoor te zijn. Vanaf week 2 herstellen de hogedrukgebieden zich weer, om daarna niet meer uit de weerkaarten te verdwijnen. Het zomerse weer houdt, als dit allemaal bewaarheid wordt, hoe dan ook tot eind juli aan. Als dat echt zo is, weten we nu al één ding: de zomer van 2023 gaat zich onder de allergrootste sinds het begin van de metingen scharen. Gelukkig blijft het nog steeds het weer. Garanties zijn er niet. Verwachtingen komen nog steeds af en toe niet uit. En laten we voor de Nederlandse natuur hopen dat het ook dit keer het geval is.