Foto gemaakt door Aad Hogenboom - Roelofarendsveen - Terwijl zich op de weerkaarten de komende tijd flinke veranderingen aftekenen, lijkt het zomerse weer in Nederland gewoon aan te houden. De nieuwe 46-daagse.
Foto gemaakt door Aad HogenboomRoelofarendsveenTerwijl zich op de weerkaarten de komende tijd flinke veranderingen aftekenen, lijkt het zomerse weer in Nederland gewoon aan te houden. De nieuwe 46-daagse.
Nu

46-Daagse: weerkaarten veranderen, en toch blijft het zomers

We zitten in Nederland middenin een langdurige droge periode met veel zon en gevoelsmatig hoge temperaturen. Toch is de eerste week van juni helemaal niet bijzonder warm verlopen. Alleen in Limburg was de gemiddelde temperatuur een fractie hoger dan normaal, de rest van het land noteerde negatieve afwijkingen. Die waren in het noorden van het land zelfs behoorlijk groot. Nieuw-Beerta zat 1,7 graden onder normaal.

Dit resultaat past goed bij het weerbeeld zoals we dat de afgelopen weken in Nederland hebben gezien. Met een vaak noordelijke component in de wind waren de verschillen tussen het noorden en zuiden van het land behoorlijk groot. Daar waar de Wadden nog steeds op hun eerste dag met een temperatuur van 20 graden of hoger in het nieuwe seizoen wachten, heeft een station als Arcen al vier zomerse achter de rug. Overal in het land waren de temperaturen in de nachten de laatste tijd steeds behoorlijk gematigd en dat verklaart waarom de eerste week van juni, hoewel het gevoel bij veel mensen anders zal zijn geweest, voor wat de temperaturen betreft toch relatief koel is verlopen.

Hogedrukgebieden

Hogedrukgebieden maken op het noordelijk halfrond de dienst uit. Eén ervan ligt boven Canada en brengt daar droog en zeer warm weer. Het bosbrandseizoen is er veel sneller dan in andere jaren op gang gekomen. Deze week nog zat het noordoosten van de VS bijkans in het duister, door de rook die door de branden in de Canadese deelstaat Quebec werd gegenereerd. Het tweede hogedrukgebied ligt boven de Oeral en het derde bij Europa, de laatste tijd steeds in de buurt van IJsland. Het voerde met een noordelijke wind relatief koele lucht aan, waarin bij ons de zon vaak scheen, maar het noorden ook weer met wolken van de Noordzee te maken kregen. Het zuiden van Europa was steeds wisselvallig.

Sturende factor achter deze drukverdeling zijn de twee straalstromen die we al een tijdje op de weerkaarten zien. Eén ervan omcirkelt het poolgebied in de regio rond 70 graden noord, de tweede ligt een stuk zuidelijker rond 40 graden noord. Het is deze straalstroom die de afgelopen tijd een wisselvallig weerbeeld in het zuiden van Europa bracht. De grote afwezige op de weerkaart is het Azorenhogedrukgebied, dat een stuk noordelijker ligt. Op de plek ervan komen lagedrukgebieden voor. Onder meer Madeira kreeg er veel regen van.

Noordelijke straalstroom verdwijnt

Als we naar de ontwikkelingen van de komende tijd kijken, dan valt op dat de noordelijke straalstroom geleidelijk van de weerkaarten verdwijnt. Die in het zuiden blijft, maar gaat bijvoorbeeld boven de Atlantische Oceaan een wat noordelijkere positie innemen. Door deze ontwikkeling lijken de hogedrukgebieden boven Canada (waar het later in de periode een stuk kouder wordt) en dat boven de Oeral van de weerkaarten te verdwijnen. Ook in Siberië lijkt het daardoor op veel plaatsen een stukje kouder te worden.

Het hogedrukgebied in de buurt van Groenland en IJsland overleeft de veranderingen waarschijnlijk wel, maar krijgt later in de periode mogelijk wel concurrentie van het hogedrukgebied bij de Azoren, dat weer op zijn plek lijkt terug te keren. Daarmee groeit de drukverdeling in onze omgeving de komende twee weken geleidelijk toe naar een situatie zoals we die in voorgaande zomers ook vaak hebben gehad. Een bijkomende ontwikkeling is dat de temperaturen hierdoor in Europa omhoog gaan. Dit weekend al.

Week 1: van maandag 12 tot en met zondag 18 juni

  • Veel zon
  • Hoge temperaturen tussen 25 en 30 graden
  • Later in de week in het noordwesten koeler

Het hogedrukgebied, dat een groot deel van de week in de buurt van of boven Scandinavië ligt, komt rond het weekend weer in de buurt van IJsland terecht. Tot en met vrijdag is de wind noordoostelijk genoeg om een groot deel van het land in het gebied temperaturen tussen 27 en 30 graden te houden. Wel komen de Wadden en het noordwesten van het land geleidelijk meer onder de invloed van de koudere Noordzee, met daar in de loop van de werkweek al een langzame daling van de temperatuur. In het weekend kunnen andere delen van het land ook volgen, al is dat nog lang niet zeker. Verder lijkt het een zonovergoten week te worden, met pas rond het weekend een toenemende kans op wolkenvelden.

Week 2: van maandag 19 tot en met zondag 25 juni

  • Aanhoudend warm
  • Mogelijk flinke temperatuurschommelingen
  • Toenemende kans op onweersbui

Door de eerder op de weerkaarten geschetste ontwikkelingen, wordt het weersverloop in deze tweede week van de verwachting onzekerder. Ineens zien we voor wat de windrichtingen betreft veel meer mogelijkheden dan we van de laatste tijd gewend waren. Ook neemt de wisselvalligheid toe, met name in het tweede deel van deze week. In de temperatuurverwachting zit een grote spreiding. Daar waar de mediaan nog wat daalt, maar wel maxima tussen 23 en 27 graden mogelijk blijft maken, zien we aan de bovenkant enkele zeer hete oplossingen het pakket binnensluipen. Dat komt doordat zuidelijke winden ineens niet meer helemaal taboe zijn, zoals tot nu toe wel steeds.

Week 3: van maandag 26 juni tot en met zondag 2 juli

  • Nog steeds warm, met mogelijke temperatuurschommelingen
  • Niet helemaal stabiel, lokaal een (onweers)bui
  • Wind uit richtingen tussen oost en zuid

Het hogedrukgebied bij IJsland wordt nog steeds berekend, maar er is ook een brede zone waarin de luchtdruk relatief laag is. Die strekt zich van de Oceaan tot over Frankrijk, onze omgeving en Polen uit. Terwijl de wind nog vaak uit richtingen tussen zuid en oost waait, lijkt het niet meer zo stabiel als nu. Er is duidelijk ruimte voor af en toe een regen- of onweersbui, waarbij de kansen daarop in het zuiden wat groter zijn dan in het noorden. Verder blijven de temperaturen onverminderd hoog voor de tijd van het jaar en liggen oprispingen van warmte nog steeds op de loer, als de wind even uit het zuiden waait.

Week 4: van maandag 3 tot en met zondag 9 juli

  • Opnieuw veel zon en nauwelijks buien
  • Nog steeds warm en zomers
  • Een noodoostelijke wind

Het hogedrukgebied in het noorden lijkt weer wat sterker te worden, lagedrukimpulsen zien we in de buurt van Portugal en boven Frankrijk. In Nederland kan de wind onder invloed van dit alles weer vaker noordoostelijk worden. Terwijl de buien vanuit het zuiden wel dichtbij komen, hebben ze door de hogedruk in het noorden moeite om ons land te bereiken. Verder blijft het warm voor de tijd van het jaar, al kunnen de Wadden en het noordwesten opnieuw last krijgen van de koelere Noordzee in het noorden.

Week 5 en 6: van 10 tot en met 23 juli

  • Hogedruk blijft aan zet
  • Neerslagkansen klein
  • Aanhoudend warm

Het hogedrukgebied bij IJsland lijkt wat minder sterk te worden, een ander hogedrukgebied trekt vanuit het zuidwesten van Europa naar het .noorden en komt in week 6 bij Denemarken uit. Per saldo blijft het aan de droge kant en komt de zon er goed door. De temperaturen zijn ook nog steeds hoog voor de tijd van het jaar en het zomerse weer houdt gewoon aan. Het kan al met al een erg lange periode met zomers weer worden.

Samenvattend:

Samenvattend zien we op de weerkaarten de komende twee weken grote veranderingen, zonder dat die op het weer bij ons meteen veel invloed hebben. Bij ons blijven de hogedrukgebieden namelijk aan zet. Wel wordt de temperatuur wat springeriger, al houdt het warmere dan normale weer wel steeds aan. Verder is het nog vaak stabiel met veel zon, maar kunnen af en toe ook een paar regen- en onweersbuien opduiken.

Reinout van den BornChef Redactie