Foto gemaakt door Gemeente Almeria - Almeria - Overstromingen in de buitenwijken van Almeria.
Foto gemaakt door Gemeente AlmeriaAlmeriaOverstromingen in de buitenwijken van Almeria.
Nu

Overlast door regen in Zuidoost-Spanje, stuwmeren stijgen lang niet overal

Al ongeveer een week regent het in het zuiden van Spanje, dat al zo lang door droogte wordt geteisterd. Af en toe gaat het behoorlijk hard en op de natste plekken, nu in de provincie Almeria, viel gisteren zomaar plaatselijk tweehonderd millimeter. De overlast van het water in Almeria, Murcia en Alicante was vanochtend enorm. Het allerbelangrijkste blijft echter vaak nog achterwege: de stuwmeren stijgen nog lang niet overal.

De sociale media in Zuid-Spanje waren gisteren vol van de Sierra Nevada. Wat in de winter maar niet wilde lukken, gebeurde gisteren wel. Hoog op de berg sneeuwde het , hard en langdurig. Het hele skistation verdween onder de sneeuw. Maar weinigen kunnen zich herinneren dat dit zo laat in het seizoen nog gebeurde. En wie de webcams gisteren bekeek, zag ook een echt winters beeld. Hoe hoger je op de bijna 3500 meter hoge berg kwam, hoe witter de wereld. En de sneeuwvlokken bleven maar dwarrelen.

Groot buiengebied

De neerslag in de Sierra Nevada maakte deel uit van een groter gebied met stevige buien, dat een groot deel van het zuidoosten van Andalusië en stukken van de regio Murcia in de greep had. Op de natste plekken liet het vaak tussen 50 en 100 millimeter achter, onweerde het stevig en viel zoveel water dat er ook veel overlast ontstond.

Ook vanochtend hadden veel gebieden in Almeria, Murcia en Alicante met overstromingen te kampen. In tientallen plaatsen konden de kinderen door het noodweer niet naar school, straten en gebouwen stonden onder water, wegen waren afgesloten, de oogst had schade opgelopen en zo was er nog veel meer.

Een stuwmeer dat middenin het natte gebied ligt, begon ook extra water te krijgen. In de buurt van het stuwmeer viel in 24 uur tijd 200 millimeter regen. In Almeria, de provincie waarin het stuwmeer ligt, wordt al van een historische regenval gesproken.

Het bewuste stuwmeer, Cuevas de Almanzora, ligt niet ver van de kust ongeveer halverwege tussen Almeria en Cartagena in. Het is een vrij groot stuwmeer, maar doordat het in één van de droogste gebieden van Spanje ligt, staat er meestal vrijwel geen water in. Dankzij de regen van gisteren kwam er in korte tijd al zo’n vijf miljard liter aan water bij en kwam het meer langzaamvoller te staan. En de toestroom van nieuw water gaat nog steeds door.

Nauwelijks significant

Het is tot nu toe één van de weinige stuwmeren die echt van de regen heeft geprofiteerd. Voor andere meren geldt dat ze of iets langzamer zijn gaan dalen, of een minieme stijging hebben laten zien. Een stijging die zo klein was, dat ze nauwelijks significant genoemd kan worden. De droogte van de laatste jaren is zo intens geweest dat het regenwater van nu in de bodem verdwijnt en dan nergens meer heen gaat. Verder valt nog lang niet overal voldoende om in de droogtesituatie van dit moment echt een verschil te kunnen maken.

Maar niet getreurd, de regen is nog niet voorbij. Niet alleen deze, maar ook vrijwel de hele volgende week lijkt het wisselvallige weer aan te houden. Als de buiigheid in de meeste gebieden blijft doorgaan, begint het toch een beetje op te tellen en kan het haast niet uitblijven dat ook andere stuwmeren van de regen gaan profiteren. In elk geval de bodem doet dat. Die wordt minder droog, waardoor bomen, struiken en gewassen toch extra water krijgen en zich weer iets van de droogte kunnen gaan herstellen.

Hitte is even voorbij

Intussen behoort de hitte, waar Spanje een deel van april en ook aan het begin van deze maand te kampen had, even duidelijk tot het verleden. De sneeuwval in de hogere delen van de Sierra Nevada gaat in het laagland samen met temperaturen die daar in de middag tussen 16 en 22 graden uitkomen. In de vallei van de Guadalquivir werd het gisteren op de warmste plaatsen 23 of 24 graden. Een heel verschil met de bijna 39 graden van eerder.

Reinout van den BornChef Redactie