Foto gemaakt door Sytse Schoustra (Archief) - Terschelling
Foto gemaakt door Sytse Schoustra (Archief)Terschelling
Nu

Beter weer precies op tijd voor jaarlijkse sterrenregen

Dit weekend is de grootste sterrenregen van het jaar. Tijdens de Perseïden kun je soms elke minuut wel een vallende ster zien, als je geluk hebt. Hebben we dat?

Een vallende ster is niet echt een ster, maar een brok steen of ijs dat door onze atmosfeer heen beweegt, en daar verbrandt. Vandaar de lichtflits. Elk jaar trekt de aarde rond deze tijd door een hele zwerm van dat soort brokken: de Perseïden. Het hoogtepunt van die 'meteorenregen' vindt meestal plaats op 13 augustus, zo ook dit jaar. Ook in de nachten om die zondag heen zullen er vallende sterren te zien zijn. Mits het weer een beetje meewerkt, natuurlijk. En dat lijkt nu net te gaan gebeuren.

Elke minuut een ster

Gelukkig maar, want het zal niet de beste editie van de Perseïden worden dit jaar. Het echte hoogtepunt valt namelijk midden op de dag, wanneer wij natuurlijk geen sterren zien. Het beste moment om ze wel te kunnen zien, is in de nacht van zaterdag op zondag, rond 3.45 uur. Er zijn dan bij ons ieder uur ongeveer 40 a 50 meteoren van deze zwerm zichtbaar. Samen met meteoren van andere zwermen, zijn er bij een donkere, heldere hemel zo’n beetje 50 tot 65 ‘vallende sterren’ per uur te zien. Ongeveer elke minuut een dus. Daarbij is de maan maar voor 10% verlicht die nacht, dus die stoort nauwelijks.

Ook in de nachten voor en na de 13e zijn er veel meteoren waar te nemen. Wel is iedere dag die je eerder voor het maximum, of later na het maximum waarneemt het aantal meteoren dat zichtbaar is ongeveer 40% kleiner. Alsnog zijn er bijvoorbeeld in de nacht van vrijdag op zaterdag dus zo’n 20 vallende sterren per uur te zien. De Perseïden zijn overigens niet je enige kans, er zijn door het jaar heen meerdere zwermen waarbij veel vallende sterren te zien zijn.

Gunstige omstandigheden?

Om de meteoren te kunnen zien, moet het 's nachts natuurlijk helder zijn. Het lijkt er vanochtend misschien niet op, maar later vandaag gaat het behoorlijk opklaren. Komende avond en nacht is het behoorlijk helder, maar er kan hier en daar nog wel wat dunne sluierbewolking het zicht belemmeren. Het ziet er dus redelijk goed uit, maar je moet nog steeds een beetje mazzel hebben.

Hoe zijn de meteoren het best te zien?

Om vallende sterren te zien, kun je zelf ook nog het een en ander doen om je kansen te vergroten. Hoe donkerder, hoe beter, is het devies bij sterren kijken. Lichtbronnen maakt het, moeilijker om meteoren te zien. De meeste lichtvervuiling vindt plaats in en rondom grote steden. Het beste is dus om buiten stedelijk gebied naar de hemel te staren; je ziet dan soms wel drie keer zoveel meteoren dan in dichtbevolkte gebieden.

Mocht dat niet mogelijk zijn, probeer dan in ieder geval uit het centrum van een stad of dorp te blijven en zorg dat er niet precies een lantaarnpaal of andere lichtbron staat op de plek waar jij naar de hemel kijkt. Ten slotte is de meeste meteoor-activiteit te zien in het noordoosten, dus kijk vooral in die richting.

Wat zijn meteoren eigenlijk?

Vallende sterren, ofwel meteoren, zijn niet echt sterren die vallen. Het zijn stukken materie, zoals rots en ijs die door ons zonnestelsel bewegen. Soms komen die rotsblokken in onze atmosfeer terecht. De meteoren bewegen met hele hoge snelheid en door wrijving met deeltjes in onze atmosfeer verbanden/verdampen die stukken materie dan. Daardoor is er een korte, felle lichtflits te zien, die we aanduiden als een vallende ster.

Dorien BouwmanMediameteoroloog