Foto gemaakt door Geert Molema - De Grote Aletschgletsjer kronkelt door de bergen in Zwitserland.
Foto gemaakt door Geert MolemaDe Grote Aletschgletsjer kronkelt door de bergen in Zwitserland.
Nu

De Grote Aletschgletsjer smelt snel, maar blijft imposant

Het is de komende tijd erg warm in de zuidelijke helft van Europa en een deel van die warmte bereikt het komende weekend en in de eerste dagen van de komende week ook het Alpengebied. Daarbij stijgt het nulgradenniveau in de bergen een tijdje tot bijna 5000 meter hoogte. Dat is slecht nieuws voor de vele gletsjers in de Alpen.

Door het warme weer van eerder deze zomer, liggen veel van de gletsjers in de Alpen tot een hoogte van ongeveer 3000 meter op dit moment onbeschermd. De sneeuw is er van het ijs weggesmolten en het donkerdere ijs is er nu een speelbal van de zon. De gletsjers smelten dan ook snel. De Grote Aletschgletsjer in Zwitserland, de grootste gletsjer in de Alpen, verloor het afgelopen weekend, toen het nulgradenniveau in de Alpen op een hoogte van 4000 meter lag, ongeveer 60.000 liter aan water per seconde. Over een geheel etmaal stroomt dan ruim 5 miljard liter van de gletsjer weg. Dat gaat natuurlijk erg hard.

Foto gemaakt door Geert Molema - Een detailopname van het ijs van de Aletschgletsjer.
Foto gemaakt door Geert MolemaEen detailopname van het ijs van de Aletschgletsjer.

Snelle smelt

Met de voor het komende weekend en de eerste dagen van de nieuwe week verwachte temperaturen ligt het voor de hand dat het tempo van smelten die dagen alleen maar verder omhoog gaat. Weerwaarnemer Geert Molema van Weer.nl is op dit moment bij de Aletschgletsjer. Het valt hem op hoe de riviertjes, die van het ijs van de gletsjer komen, in de loop van de dag alleen maar hoger komen te staan. Ook de buien, die in het gebied af en toe vallen, helpen daarbij natuurlijk een beetje mee.

De Aletschgletsjer is de grootste van de Alpen en bevindt zich in Zwitserland, in het Kanton Valais. De gletsjer is het product van vier kleinere gletsjers, die op de Konkordiaplatz samenkomen en dan als één grote gletsjer verdergaan. In 2021 had de gletsjer nog een totale lengte van ongeveer 20 kilometer, alweer veel minder dan de ruim 26 kilometer die het ooit waren. Alleen al in 2006 verloor de gletsjer bijna 115 meter van zijn lengte en ook tijdens de hete zomers van de afgelopen jaren is het hard gegaan. Bij het beginpunt op Konkordiaplatz is de gletsjer nog wel zo’n 900 meter dik. Toch lijkt het erop dat de Aletschgeltsjer sinds 1870 ook gemiddeld ongeveer 300 meter van zijn dikte heeft verloren.

Foto gemaakt door Geert Molema - Een smeltwatermeertje op de gletsjer.
Foto gemaakt door Geert MolemaEen smeltwatermeertje op de gletsjer.

Zeer indrukwekkend

Ondanks al deze bedroevende getallen ziet de gletsjer er nog wel steeds zeer indrukwekkend uit. Hij begint op een hoogte van ruim 4100 meter en daalt vervolgens als een indrukwekkende ijsrivier af tot een hoogte van zo’n 1600 meter. Daar ligt zich de gletsjertong, waar de rivier Massa begint. De Massa stroomt een kilometer of 10 verderop uiteindelijk in de Rhône uit, die zich beneden in het dal bevindt.

De Aletschgletsjer is nog steeds een enorme toeristische trekpleister. Vanaf allerlei uitzichtpunten heb je er een imposante blik op. En dat zal ook nog wel even zo blijven. Want ondanks dat de gletsjer snel smelt, is hij ook nog steeds erg groot en beslaat een oppervlakte van ruim 75 vierkante kilometer. Het zal nog wel even duren voordat hij echt weg is.

Met dank aan Geert Molema.

Foto gemaakt door Geert Molema - De tong van de gletsjer.
Foto gemaakt door Geert MolemaDe tong van de gletsjer.
Reinout van den BornChef Redactie