Foto gemaakt door Ton Wesselius - Koudekerk a/d Rijn - Een lammetje kijkt of de zon al doorbreekt
Foto gemaakt door Ton WesseliusKoudekerk a/d RijnEen lammetje kijkt of de zon al doorbreekt
Nu

De temperaturen doen wél aan lente denken

Vandaag start weliswaar de astronomische lente, maar het weer ziet er nog niet echt zo uit. Voorlopig heeft de zon het moeilijk en regent het elke dag. Maar koud is het in elk geval niet.

Ha, de lente! Lunchen in de tuin, zonder jas naar buiten, een terrasje in de zon… maar voorlopig is dat er allemaal nog niet bij. De afgelopen jaren hebben we het wel eens anders gezien; regelmatig hadden we al heel vroeg in het jaar flinke opstoten van warmte, samen met stralend zonnige dagen. Alsof de lente al in februari was begonnen, leek het wel eens. Dit jaar loopt dat anders. Hoewel de warmte-opstoten er ook deze winter wel degelijk waren – herinner je je de jaarwisseling nog? – en er over de temperatuur niet veel te klagen is, zijn we inmiddels bezig aan een kletsnatte maartmaand. Dat is niet meer wat we gewend zijn van het vroege voorjaar.

Of dat erg is, valt natuurlijk te betwijfelen. Het lijkt er bijvoorbeeld op dat we het groeiseizoen nu eens een keer niet met een dikke achterstand in gaan. De grond is goed nat. Als de zon daar bij gaat schijnen en de temperaturen verder oplopen, dan is dat een ideaal recept voor een enorme groene explosie.

Nog 50 mm erbij

Maar zo ver is het voorlopig nog niet. De komende dagen zien er vooral bewolkt uit, en ook komt de ene na de andere storing bij ons langs. De maand maart is nu al natter dan gemiddeld, en we zijn nog maar op tweederde: de komende dagen valt er nog heel wat bij. Aan het eind van deze week kunnen we er op diverse plekken zo maar weer 50 mm bij hebben gekregen.

Helemaal zonloos is het daarbij overigens niet. Vandaag heeft de zon het wel erg moeilijk, maar na vandaag moet ook dat elke dag wel weer eventjes lukken. Niet overal: morgen en overmorgen maakt vooral het westen van het land kans op wat zon. In de ochtenden is het nat, maar de storingen lijken ’s middags op tijd opzij te schuiven om nog even wat plaats te maken voor zonneschijn, al is het soms maar een glimp.

Waar is de zon

Later in de week – vanaf donderdag ongeveer – lijkt het weerbeeld sowieso wat opener te worden. De neerslag valt minder uit grote, uitgestrekte regengebieden maar dient zich meer aan in de vorm van losse buien. Tussen die buien door kan het dan af en toe mooi opklaren. Wel is het zo dat ook dat het vaakst in het westen van het land lijkt te lukken. In het oosten is het een stuk grijzer, en misschien zijn er in die regio wel plekken waar alle zonuren van deze week op één hand te tellen zijn.

Niet koud

Het element dat nog wél iets aan het lentegevoel kan doen, is de temperatuur. Vandaag komen we weliswaar wat lager uit dan de afgelopen dagen, maar morgen zijn we al weer terug op het ‘oude’ niveau en daar stabiliseert het voorlopig ook even. Dat betekent dat we bijna elke dag temperaturen van 13 of 14 graden hebben. Dat is hoger dan gemiddeld voor de tijd van het jaar. Ook de nachten zijn allesbehalve koud. Dat kun je dan nog als voordeel zien van al die bewolking: kouder dan een graad of 8 wordt het bijna nergens. Die mutsen en handschoenen, die kunnen voorlopig tenminste in de kast blijven.

Maar goed, is er dan al wel zicht op terrasweer of zonder-jasweer? Daarvoor moeten we eigenlijk naar de veel langere termijn kijken. Dan is april al een tijdje bezig. De wisselvalligheid blijft voorlopig nog wel even, al lijken de scherpe randjes er na komend weekend wat af te gaan. Maar: als je goed om je heen kijkt, is de lente overal zichtbaar. Bomen, planten, dieren: ze beginnen het allemaal op hun heupen te krijgen. De eerste knoppen lopen al uit, bloesem laat zich zien, de eerste jonge vogels kruipen uit hun ei en lammetjes springen al in het rond. Weer of geen weer: de lente komt er aan.

Dorien BouwmanMediameteoroloog