De zon komt helemaal terug
Vandaag is voorlopig de laatste overwegend grijze dag. Vanaf morgen krijgt de zon weer volop de ruimte en zelfs de hele komende week ziet er stralend uit. Er zijn een paar kleine mitsen en maren, maar er kan weer flink vitamine D getankt worden.Helemaal afwezig was de zon natuurlijk ook weer niet de afgelopen dagen, maar erg veel blauwe lucht was er niet. Vandaag zien we ook nog wel een glimp van de zon hier en daar, maar er valt ook wat regen en de hoofdmoot is toch vooral grijs. Maar vanaf morgen gaat het helemaal anders worden.
Komende nacht komt nog één keer een storinkje over met wat regen, maar die is zondagochtend snel het land uit. In het oosten kan het nog een kleine beetje nadruppelen in de ochtend, en daar blijft ook nog wat bewolking hangen, maar vanuit het westen gaat de zon uitbundig doorbreken. Ook in het oosten gaat dat uiteindelijk lukken, zij het iets later op de dag.
Het enige wat dan nog ‘weggewerkt’ moet worden om aan de stralende week te beginnen, is een vrij stevige wind die zondag waait. Vanuit het noorden tot noordwesten komt er een windkracht 6 te staan aan de kust, en ook verder landinwaarts komt het eerst nog tot een vrij krachtige bries (5 Beaufort). In de loop van zondagmiddag neemt die wind al geleidelijk af; dan begint een hogedrukgebied steeds meer over onze omgeving te schuiven, en breekt een veel rustigere periode aan.
Blok van hogedruk
Vervolgens zijn hogedrukgebieden vrijwel de hele week aan zet, zo lijkt het nu. Vrijwel de hele noordelijke helft van Europa heeft er mee te maken. Vanaf de oceaan zie je soms flinke storingen een poging doen om het vasteland te bereiken, maar ze krijgen geen kans; de hogedrukzones weten alles wat in de buurt komt flink te verzwakken, of volledig te doen verdwijnen. We krijgen er hoogstens af en toe wat bewolking van mee.
En over bewolking gesproken: daar gaan we de komende week niet zo veel van zien. Er komt – eindelijk – weer eens volop ruimte voor uitgestrekte blauwe luchten en veel zonneschijn. Voor dinsdag, woensdag én donderdag staan er nu soms 9 zonuren op de planning. Het is lang geleden dat we die aantallen hadden; de daglichtperiode begint nu ook al weer lekker uit te breiden.
Mistkansen
Negen zonuren, dat betekent dus een strakblauwe dag. Zo zal het niet de hele tijd gaan. Er zal heus wel wat bewolking langsdrijven af en toe. Daarbij moeten we ook nog rekening houden met de kansen op mistvorming in de nachten. Als het helder is, en er weinig wind staat, kan het goed afkoelen, en dan zou er gemakkelijk mist kunnen ontstaan. Bij zo’n gebrek aan wind zie je ook nog wel eens dat die mist lang blijft hangen, en het allemaal nog wat tegen kan vallen. Maar zeker in de loop van de week zal de aangevoerde lucht daar misschien wel te droog voor zijn.
Hoe koud?
Over hoe koud het onder die heldere luchten precies wordt, is afgelopen dagen al flink gespeculeerd. Sommige modellen gingen voor regelrechte winterkou, anderen kozen een meer gematigde route. Het meest recente oordeel is dat het zeker wat kouder wordt dan op het moment het geval is, maar niet al te extreem. Een paar graadjes vorst in de nachten, dat wel, maar overdag telkens vrij gemiddelde temperaturen, van zo’n 5 a 6 graden. En bovendien lijkt dat alles tot en met volgend weekend aan te houden. Met al die zonneschijn en nauwelijks wind, lijkt dat een flinke serie heerlijke dagen te worden.