Derde tyfoon in 3 weken voor China
De Chinese provincie Fujian is nog aan het bekomen van tyfoon Doksuri en een volgende tropische storm ligt alweer op de loer, Khanun. Deze tropische storm ligt nu nog ruim ten oosten van de Filipijnen, maar trekt met een noordwestwaartse koers richting China. Naar verwachting groeit hij boven het warme zeewater in de loop van de week uit tot een tyfoon en bereikt waarschijnlijk woensdag of donderdag de Chinese kust. Dit keer lijkt de provincie Zhejiang, net ten noorden van het deze week getroffen Fujian, te maken te krijgen met veel wind en regen. Het is dan de derde tyfoon in 3 weken die China bereikt.Afgelopen vrijdag trok tyfoon Doksuri met gemiddelde windsnelheden van 185 kilometer per uur en heel veel regen de Chinese provincie Fujian in. De windstoten waren nog krachtiger en aan de kust kwam het tot enorme golven die de kust opsloegen. Op grote schaal viel er circa 100 millimeter regen, maar op sommige plekken viel ruim 2 tot 5 keer zoveel en daar kwam het tot grote overstromingen. Meer dan 400.000 mensen zijn geëvacueerd. Eerder deze week veroorzaakte Doksuri al een enorme ravage in het noorden van de Filipijnen en het zuiden van Taiwan, met ook daar veel schade en veel slachtoffers.
Tyfoon Talim
De week daarvoor was het ook al raak in het zuiden van China, in de omgeving van Hong Kong, met daar tyfoon Talim. Het was de eerste tyfoon van dit seizoen die de kust van China wist te bereiken. Ook deze tyfoon ging gepaard met veel wind en desastreuze windstoten, hoge golven aan de kust en neerslaghoeveelheden tot 300 millimeter. Regionaal kwam het tot overstromingen en werden vele waarschuwingen uitgegeven. Het openbaar vervoer kwam enige tijd stil te liggen en markten in onder andere Hong Kong werden afgeblazen.
Khanun
Inmiddels trekt een derde (bijna) tyfoon ook weer richting China. Net als Doksuri is Khanun ruim 1000 kilometer ten oosten van de Filipijnen ontstaan. Boven het warme water van de Filipijnen Zee is hij nu al uitgegroeid tot een zware tropische storm, met een gemiddelde windsnelheid van 110 kilometer per uur. Naar verwachting groeit Khanun later vandaag nog uit tot een tyfoon. Hij bevindt zich dan nog steeds boven open zeewater en vormt tot dan toe geen bedreiging.
Iets noordelijkere koers dan Doksuri
Het pad van Khanun ligt iets noordelijker dan van tyfoon Doksuri, waardoor de Filipijnen dit keer buiten schot lijken te blijven. Met een noordwestelijke koers trekt Khanun op basis van de huidige berekeningen dinsdag wel over de Zuid-Japanse eilanden, waaronder Okinawa, en vervolgt zijn pad daarna richting de Chinese kustprovincie Zhejiang. Onderweg krijgt dan ook het noorden van Taiwan weer een flinke veeg wind en veel regen mee.
Landfall
Naar verwachting trekt tyfoon Khanun woensdag of donderdag bij de stad Wenzhou de Chinese kust op, ten zuiden van Shanghai. Khanun gaat dan nog gepaard met windsnelheden van gemiddeld 175 kilometer per uur, met nog zwaardere windstoten. Ook dit keer rollen er grote golven de kust op en valt in korte tijd veel regen.
Recordhoge temperaturen in juli in China
Tropische stormen en tyfoons weten het vasteland van China vaker te bereiken, dus dat is niet ongewoon, maar in relatief korte tijd 3 tyfoons achter elkaar is wel ongebruikelijk. Net als in andere delen van de wereld is het deze maand erg warm geweest in China. Begin van de maand kwam het in het noordwesten van China zelfs tot een recordhoge temperatuur van 52,2 graden. Ook het oppervlaktewater van de Zuid-Chinese Zee is warmer dan normaal en de kans is dan ook groot dat na tyfoon Khanun nog andere tropische stormen of tyfoons o.a. China dit jaar weten te bereiken. De piek van het tyfoonseizoen is in augustus en september.