Foto gemaakt door Els Bax - Noordwijk
Foto gemaakt door Els BaxNoordwijk
Nu

Dit zijn de slechtste Moederdagen ooit!

Zondag is het Moederdag en het weer ziet er best goed uit. De zon schijnt flink en het wordt broeierig warm met 22 graden. Toch schieten stapelwolken de lucht in. Als je met je moeder op pad gaat, houd dan rekening met een plensbui met onweer. Gelukkig houden veel plaatsen het wel droog. Het kan nog veel slechter, soms lag de temperatuur rond 10 graden of trokken wolkbreuken over het land. Wat zijn de slechtste Moederdagen ooit? Weer.nl zoekt het uit.

Moederdag wordt in Nederland sinds 1925 gevierd op de tweede zondag van mei. Maar het weer is lang niet altijd even fraai in deze tijd van het jaar. In 2014 werd het in De Bilt niet warmer dan 11,7 graden. Daarmee was het de op 3 na koudste Moederdag ooit en de natste van deze eeuw met bijna 15 mm regen. Ook in 2005 en 2010 was het koud met maximaal 11,8 graden. In dat laatste jaar werd het op Terschelling maar 10,2 graden.

De koudste Moederdag vond plaats in 1943. Toen werd het niet warmer dan 10,4 graden in De Bilt. In 1962 was het in De Bilt een fractie minder koud, maar bleef het kwik in Den Helder steken op 8,4 graden.

Ook in de nachten kan het nog opvallend koud zijn. Zo vroor het in 1932, 1938 en 1982 met respectievelijk -1,7 graden, -1,0 graden en -1,0 graden. Moederdag 1953 verliep de nacht regionaal nog kouder met -2,0 graden in Leeuwarden en in de Achterhoek werd het lokaal nog wat kouder. In 1938 daalde het kwik in Drenthe onder -2 graden.

Vaker droog dan nat

Moederdag verliep deze eeuw in 65% van de gevallen geheel droog en dat was in de vorige eeuw ook zo. Als het regent, viel zowel deze eeuw als in de vorige eeuw ongeveer 4 millimeter. De natste Moederdag vond plaats in 1965 met maar liefst 21,4 mm in De Bilt. Op de Veluwe viel ruim 30 mm. In 1993 werd Moederdag in de zuidelijke helft van het land afgesloten door noodweer. In Limburg, Gelderland, Brabant en Zuid-Holland kwam het tot wolkbreuken en sloeg de bliksem op verschillende plekken in. In Zaandam viel 78 mm en in Aalten 48 mm.

Recent viel in 2018 in delen van Drenthe en Groningen zeer veel regen door traagtrekkende onweersbuien die vanuit Duitsland de grens overstaken. Plaatselijk viel 54 mm met wateroverlast als gevolg. Het zou zomaar kunnen dat we dit jaar op een enkele plek ook tientallen millimeters regen krijgen door stilhangende plensbuien, net als in 2018. Waar deze buien precies ontstaan, is nog niet te zeggen.

Sinds wanneer vieren we Moederdag?

Sinds 1928 bestaat Moederdag officieel in Nederland, maar de traditie begon al in 1925. We vieren Moederdag op de tweede zondag van mei en de datum verschilt van 8 tot en met 14 mei. De oorsprong van de geschiedenis van Moederdag ligt bij de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde. De feestdag werd geïntroduceerd om de bloemenverkoop in Nederland te stimuleren. Dat is gelukt! Tot op de dag van vandaag is een bos bloemen het populairste moederdagcadeau.

Lees hier meer over de mooiste Moederdagen ooit!

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator