Drukkend warm en vanaf halverwege de middag zware onweersbuien
Het is niet alleen warm en broeierig in Nederland, ook zijn er vanaf de tweede helft van de middag en vanavond onweerskansen. Sommige van die buien kunnen zelfs fel zijn en met hagel, zware windstoten en veel neerslag in korte tijd gepaard gaan.Tegelijkertijd is het zo dat als het vandaag met de neerslag tegenvalt, en in buiensituaties zijn er altijd gebieden waar vrijwel niets valt, de droogte nog een flinke tijd langer kan aanhouden. Nieuwe kansen op regen liggen donderdag op de loer. Een actieve regenzone., met daarin ook verscholen onweer, lijkt dan vanuit het zuidoosten het land binnen te trekken. Als het een beetje tegenzit, kunnen dan in het zuidoosten en oosten enkele tientallen millimeters regen vallen. Onzeker is nog hoe ver de regen naar het westen en noorden opdringt. Die onzekerheid is ook voor de temperaturen op donderdag van belang.
Eerste kans op regen gemist
Een eerste kans op regen had er vanochtend vroeg moeten zijn. Een gebied met regen en onweersbuien, dat gisteren in Frankrijk ontstond, besloot Nederland echter op het laatste moment te mijden en via Luxemburg naar Duitsland te trekken. Bij ons bleef het op de meeste plaatsen droog en was het – wel onder de wolken – een vrij warme nacht met temperaturen tussen 11 en 13 graden in het noorden en tussen 15 en afgerond 20 graden in de rest van het land. Er waaide hierbij een oostelijk windje.
Vandaag overdag begonnen we met wolkenvelden, inmiddels schijnt de zon volop. Bij een matige wind uit richtingen tussen zuid en oost is het broeierig warm met temperaturen die op veel plaatsen tot tussen 27 en in het zuiden plaatselijk 31 graden kunnen stijgen. Omdat de luchtvochtigheid vrij hoog is, kan het drukkend warm zijn.
Vanaf halverwege de middag felle onweersbuien
Aan het begin van de middag zijn in het grensgebied tussen België en Frankrijk de eerste onweersbuien ontstaan. Ze trekken al activerend naar het noordoosten en komen ons land vanaf de tweede helft van de middag binnen, het eerst in Zeeland. Door de grote hoeveelheid energie die in de atmosfeer aanwezig is, kunnen die buien flink uitpakken, met onweer, hagel en zware windstoten gepaard gaan en kunnen ze in korte tijd veel neerslag achterlaten. Feitelijk heel het land kan ermee te maken krijgen, maar er zijn modelberekeningen die het zwaartepunt via West-Nederland naar het noorden van het land laten trekken. Het is een kwestie van de ontwikkelingen vanavond goed in de gaten houden.
Later vanavond en in de komende nacht trekken de buien weg en komen er weer opklaringen. Het koelt op veel plaatsen dan tot ongeveer 16 graden af. Morgen is het weer op de meeste plaatsen droog en komt de zon er behoorlijk door. Er drijven ook vriendelijke stapelwolken over. De westelijke tot zuidwestelijke wind is matig, aan zee af en toe vrij krachtig en de temperaturen lopen uiteen van 23 graden aan zee en op de Wadden tot ongeveer nog 28 graden in het zuiden van Nederland.
Donderdag potentieel bijzonder nat
Donderdag ontstaat boven Frankrijk en Centraal-Europa een nieuw storing. In eerdere berekeningen leek die vanuit het zuidoosten ook tot over een groot deel van Nederland door te dringen, met potentieel grote neerslagsommen als gevolg. In de nieuwste berekeningen krijgt een groot deel van het zuiden en oosten van Nederland hier mee te maken. Het gaat om een actieve zone die bijzonder veel regen kan brengen, ook in de Ardennen en in de delen van Duitsland tegen ons land aan. We houden het de komende dagen in de gaten.
In de gebieden waar het donderdag eerst nog droog is, zien we de zon geregeld. Dat lijkt vooral ten noorden van de grote rivieren het geval te zijn. Daar kan het nog 24 tot 27 gaden worden. In de gebieden met intensieve regenval ligt de temperatuur een stuk lager.
Het zomerse weer houdt aan
Na donderdag is het vrijdag en in het weekend weer overwegend droog met flink wat zon en opnieuw oplopende temperaturen. Vaak komt het kwik tussen 25 en 28 graden uit, maar op zondag komt in het zuiden de tropische grens van 30 graden ook weer in zicht.