Foto gemaakt door National Park Servica - Eagle (Alaska) - Een ijsdam in de rivier veroorzaakt overstromingen in Alaska.
Foto gemaakt door National Park ServicaEagle (Alaska)Een ijsdam in de rivier veroorzaakt overstromingen in Alaska.
Nu

Eerst was er in de VS de sneeuw, nu de smelt met overstromingen

Eerst was er de sneeuw, nu de smelt. Er schuilt een grote mate van logica in dit zinnetje. Toch kijken ze er in Amerika even op een wat andere manier naar. Er is daar in de winter, vooral op enige hoogte zoveel sneeuw gevallen, dat de smelt ervan niet zonder gevaar is. Zeker deze week, nu een golf met warme lucht, die tot in het noorden recordhoge temperaturen kan brengen, over het land trekt, worden op veel plaatsen (kortdurende) overstromingen verwacht. Zeker tien staten kunnen ermee te maken krijgen.

De winter was niet alleen bij ons, maar ook in grote delen van de VS erg nat. Daar waar de Alpen in Europa vrijwel steeds buiten de zware neerslag bleven, profiteerden de berggebieden in de VS er juist volop van mee. Van de Sierra Nevada in het zuiden, via de Rocky Mountains tot aan de heuvels in het noordoosten en noorden; overal bouwde zich een sneeuwdek op. Het ligt er nog steeds en is op verschillende plaatsen (bijna) record dik.

Dreigende cocktail van weersfenomenen

Nu is er dankzij de stijgende temperaturen van de afgelopen weken al wel het een en ander (in beheersbare vorm) weggesmolten, maar de cocktail aan weersfenomenen die deze week wordt verwacht, ziet er toch wat bedreigender uit. Niet alleen schieten de temperaturen omhoog, tot in het noorden hier en daar dus tot recordwaarden aan toe, ook schijnt de zon fel en waait er een flinke wind. Dan wil de sneeuw wel smelten. Als klap op de vuurpijl wordt de warme periode door de passage van een koufront afgesloten, dat er nog eens een flinke hoeveelheid regen overheen gooit. Op dat moment komen veel rivieren wel vol, verwachten meteorologen in de VS. Op veel plaatsen wordt dan ook voor overstromingen gewaarschuwd. In de meeste gevallen kortdurend, maar soms ook voor wat langere tijd.

Met name in het noorden van de VS, waar meerdere rivieren op Canada afwateren, kan het wat langer nat worden. Daar stroomt het water het koudere Canada in, waar een deel van de rivieren nog met ijs bedekt is. In bevroren rivieren kunnen tijdens het smeltseizoen, als het ijs op het water weer in beweging komt, ijsdammen ontstaan die de rivier tijdelijk afsluiten. Al het aangevoerde water wordt dan tegengehouden, waardoor plotselinge overstromingen kunnen optreden. Die verdwijnen weer als de dam weg is.

Sierra Nevada

Ook in de Sierra Nevada in Californië, waar de afgelopen maanden zoveel sneeuw is gevallen, wordt de situatie met bijzondere aandacht gevolgd. Op sommige plaatsen is er in de hoogste delen in totaal tussen 15 en 20 meter aan sneeuw omlaag gekomen, die voor een groot deel nog moet smelten. De autoriteiten in het gebied zijn al bezig de sneeuw uit de bewoonde gebieden weg te halen en zo te plaatsen dat hij zonder al teveel gevaar kan smelten. Toch worden ook in Californië de komende tijd door de sneeuwsmelt regionaal nog overstromingen verwacht. Dit ook doordat in het laagland zoveel regen is gevallen.

In Europa valt in flinke delen van de Alpen en Pyreneeën op dit moment juist het gebrek aan sneeuw op. Daar ligt er maar weinig klaar om te smelten. Dit zal later in het seizoen ongetwijfeld van invloed zijn op de waterstanden in de rivieren, zeker als in de zomermaanden ook de regens een tijdje uitblijven. Droogte ligt al nadrukkelijk op de loer, zeker in grote delen van Italië, Spanje en Portugal. Maar ook in het zuiden van Frankrijk. In al die gebieden zijn de eerstkomende weken voor de zomer meteen ook al cruciaal.

Reinout van den BornChef Redactie