Foto gemaakt door Joost Mooij - Alphen aan den Rijn - Gaan we een warme en droge zomer tegemoet? Als je naar de eerste verwachtingen van de grote rekenmodellen kijkt, zou dat zomaar kunnen. Maar het is nog pril.
Foto gemaakt door Joost MooijAlphen aan den RijnGaan we een warme en droge zomer tegemoet? Als je naar de eerste verwachtingen van de grote rekenmodellen kijkt, zou dat zomaar kunnen. Maar het is nog pril.
Nu

Eerste, voorzichtige blik op de zomer: opnieuw warm en droog?

Gaan we in Nederland opnieuw een warme en droge zomer tegemoet? Als je naar de eerste seizoensverwachtingen van de grote, globale rekenmodellen kijkt, zou je dat zomaar kunnen denken. Maar die eerste ontwikkelingen zijn nog pril, er kan veel veranderen.

Zowel de lange-termijnverwachting van het ECMWF als de seizoensverwachting van NOAA/NCEP (CFS) tekent ons land in de zomer aan de rand van een hogedrukgebied boven het noorden van Europa in. Het Europese model legt het centrum ervan bij Schotland en boven de Noordzee, het Amerikaanse model boven Scandinavië.

Warmer en droger dan normaal

In beide gevallen zouden de drie zomermaanden in Nederland droger dan normaal verlopen, al is er Europese model hierin wat uitgesprokener dan het Amerikaanse. En in beide gevallen ook zouden de zomertemperaturen een stuk hoger dan normaal uitkomen.

Een belangrijke verandering in het weer is het verdwijnen van La Niña, de koude zeestroom op de Grote Oceaan langs de evenaar tussen Zuid-Amerika aan de ene en Australië en Indonesië aan de andere kant. Tijdens de zomer worden eerst neutrale omstandigheden verwacht, maar is het ook steeds waarschijnlijker dat het warme broertje El Niño van La Niña op gang komt. Dat is een warme zeestroom in het eerdergenoemde gebied.

Wereldweer gaat op de schop

Als de situatie daar 180 graden draait, zien we ook de effecten die zo’n zeestroom op het wereldwijde weer heeft veranderen. In de VS merken ze het al, vooral in het zuidwesten. Was het de afgelopen jaren in Californië extreem droog, tijdens de voorbije winter is het er hard gaan regenen en die extreem natte periode houdt nog steeds aan.

Verder zien we dat het de afgelopen jaren erg natte oosten van Australië voor het eerst sinds langere tijd weer droog aan het worden is. Andere veranderingen, samenhangend met de komst van El Niño, zijn droger weer in Indonesië en het Amazonegebied (met in beide gebieden een toenemende kans op bosbranden), het onderdrukken van het Atlantische Orkaanseizoen en wellicht ook het terugkeren van de regentijd in de Hoorn van Afrika.

Een samenhang tussen El Niño en het weer in Europa is lastiger te bewijzen, omdat wij het verst bij de bron vandaan zitten. Toch werd door sommige Europese meteorologen de afgelopen jaren gesuggereerd dat de extreme droogte, als gevolg van het hardnekkig voorkomen van hogedrukgebieden boven het zuiden van Europa en het Alpengebied, toch deels aan La Niña toe te schrijven was. Als dat zo was, zou die invloed op het weer bij ons nu dus kunnen verdwijnen. Tegelijkertijd zou er ruimte kunnen vrijkomen voor de hogedrukgebieden in het noorden, zoals die door de twee grote rekenmodellen voor de komende zomer worden berekend. Het zuiden zou juist wat natter kunnen worden.

Europese verwachting voor ons het droogst

Het is de Europese verwachting die voor ons het droogste zou uitpakken. Volgens het Europese model wordt het niet alleen in Nederland, maar in grote delen van Noord-, Midden- en Centraal-Europa warmer en droger dan normaal. De natte kant van de medaille wordt aan de zuidkant van de Alpen in het nu al door droogte geteisterde Italië ingetekend. Ook het Spanje en Portugal in het zuidwesten van Europa zouden wat meer regen dan normaal kunnen verwachten, als is dat ook normaal in de zomer toch heel weinig.

Het Amerikaanse model laat het zwaartepunt van de warmte boven de noordelijke helft van Europa (inclusief Nederland) uitkomen. Dat is tevens het gebied waar minder neerslag dan normaal wordt verwacht. Natter dan normaal zou de zomer volgens de Amerikanen op de Britse eilanden, in Frankrijk, Italië en in het zuidoosten van Europa moeten verlopen. Ook het noorden van Spanje zou tijdens de zomermaanden meer regen dan normaal tegemoet kunnen zien. Frankrijk en Engeland zijn niet ver van Nederland. We zitten dan op de wip.

Definitieve verwachting laat in mei

Al met al sluit de eerste vooruitblik op de komende zomer dus min of meer aan op het weerbeeld zoals we dat de laatste jaren in onze zomers al vaak hebben gezien, waarbij de achtergronden mogelijk wel verschillen. Zoals al aangegeven, is het allemaal nog erg pril en hebben we nog een flinke tijd te gaan voordat het echt zover is. Een duidelijkere verwachting kunnen we later deze lente geven en onze definitieve zomerverwachting zullen we ergens in de laatste twee weken van mei publiceren. Nog even geduld dus.

Reinout van den BornChef Redactie