Foto gemaakt door Kamchatka via Freepik - Ter illustratie - Het is extreem heet en droog in Marokko.
Foto gemaakt door Kamchatka via FreepikTer illustratieHet is extreem heet en droog in Marokko.
Nu

Extreme hitte en droogte in Marokko

Al weken lang is er sprake van een hittegolf in Marokko. Het land kampt met de ergste droogte in 30 jaar en het is er bloedheet. Overdag stijgt de temperatuur vaak tot (ruim) boven 40 graden, soms tot zelfs 46 of 47 graden, en ook in de nachten koelt het nauwelijks af. Deze week is het met temperaturen tussen 35 en 40 graden even wat ‘minder heet’, maar volgende week lijkt het kwik opnieuw op te gaan stijgen tot rond 45 graden.

De ongewoon zware hittegolf teistert het land nu al weken en het is dus nog niet voorbij. Op basis van de huidige berekeningen wordt het in Marrakech volgende week 40 tot 45 graden en in Taroudant, iets ten zuidwesten van Marrakech, stijgt het kwik bijna dagelijks tot 47 graden. Nu is het voor een Marokkaanse zomer niet gek dat het rond 40 graden wordt, maar dit soort temperaturen zijn ook voor die omgeving wel erg hoog. De Marokkaanse weerdienst DMN heeft dan ook code oranje uitgegeven voor de extreme hitte die er opnieuw aan komt.

Aanvoer hete en droge lucht vanuit Sahara

De hittegolf werd de afgelopen weken veroorzaakt door een standvastig hogedrukgebied boven het noorden van Afrika. Daar rond omheen werd vanuit de Sahara hele hete en droge lucht naar Marokko gevoerd, waardoor het op grote schaal tot ruime veertigers kwam. Nu ligt er tijdelijk een lagedrukgebied boven de Sahara en de hogere luchtdruk bevindt zich vooral boven de Atlantische Oceaan. Momenteel wordt er met een meer noordelijke wind dus iets minder warme lucht aangevoerd, maar alsnog stijgt het kwik daarmee naar 35 tot 40 graden.

Ruim boven 45 graden

Volgende week kruipt het hogedrukgebied steeds verder naar het oosten en een uitloper ervan komt dan tot boven het westelijke Middellandse Zeegebied te liggen. De wind draait dan in Marokko weer terug naar het hete oosten, waarna de temperaturen vaak weer tot (ruim) boven 45 graden gaan stijgen. Daarbij is het volop zonnig en is en blijft het kurkdroog.

Bodem van stuwmeren in zicht

De droogte en hitte versterken elkaar, net als in bijvoorbeeld Spanje, maar ook Algerije en Tunesië. Er is in al deze landen nauwelijks neerslag gevallen. In Marokko viel eind juni een beetje regen, maar verder was het er zonnig en heet. De bodem van de stuwmeren is in al deze landen dan ook in zicht.

Al eerder hittegolven dit jaar

Ook in het voorjaar werd Marokko al getroffen door een hittegolf, met temperaturen ruim boven 40 graden. Eind april werd het er op meerdere dagen achter elkaar al 37 tot 41 graden en dat was erg warm voor de tijd van het jaar. In april hoort het er gemiddeld zo’n 24 graden te zijn en in mei een graad of 28. De gemiddelde maximumtemperatuur voor juni is er 32 graden, en juli en augustus zijn de warmste maanden, met dan gemiddeld 36 graden. Dat het er in het voorjaar en begin van de zomer al zo heet is, is dus wel bijzonder en extreem.

Vorig jaar recordwarm

Ook vorig jaar was in Marokko een uitzonderlijk warm jaar. Het was zelfs het warmste jaar ooit sinds het begin van de metingen, met een gemiddelde temperatuur die 1,63 graden hoger lag dan normaal. Maar liefst 80% van de dagen lagen er afgelopen jaar boven de norm en op 10 juli werd in Smara de absolute piek van 49,1 graden gehaald. Deze verstikkende hitte resulteerde in veel problemen; niet alleen voor de mens, maar ook in o.a. de landbouwsector. Ook kwam het tot een enorm aantal bos- en natuurbranden. In het hele land ging er in 2022 bijna 23.000 hectare natuur verloren, een stijging van 700% ten opzichte van de jaren ervoor.

Britta van GendtMeteoroloog