Foto gemaakt door George Koronaios - Athene - In Athene wordt het vanaf donderdag wat minder heet.
Foto gemaakt door George KoronaiosAtheneIn Athene wordt het vanaf donderdag wat minder heet.
Nu

Extreme hitte in het zuiden op z’n retour

De extreme hitte in de landen rond het Middellandse Zeegebied lijkt de komende dagen geleidelijk op z’n retour. Wordt het dinsdag in het zuiden van Italië nog op een enkele plaats 40 graden, woensdag gebeurt dat voor de voorlopig laatste keer in Griekenland en na donderdag is het ook in Turkije met de veertigers even gedaan.

Het binnendringen van de wat minder warme lucht gebeurt aan de achterzijde van een lagedrukgebied, dat vanaf het westelijke deel van de Middellandse Zee de komende dagen via het noorden van Italië naar het oostnoordoosten trekt. Zodra het voorbij is, draait de wind naar het noordwesten en kan de minder hete lucht binnendringen.

Forse onweersbuien

Waar het noorden van Italië in de loop van de avond, komende nacht en morgen kans maakt op enkele zeer forse onweersbuien, blijft het op andere plaatsen rond de Middellandse Zee droog en houdt het zonnige weer aan. Verder blijft het op de Griekse eilanden Rhodos, Corfu en Evia flink waaien. Alleen woensdag en donderdag zou de wind er een tijdje wat af kunnen zwakken, wat zou kunnen helpen bij het bestrijden van het vuur.

Het was een hogedrukgebied boven de Sahara dat de hete woestijnlucht de afgelopen tijd via het westen van het Middellandse Zeegebied naar Spanje, Italië, Griekenland en Turkije liet stromen. De hoogste temperaturen werden daarin gisteren in Tunesië gemeten, waar het kwik tot plaatselijk 49 graden opliep. Aan de andere kant van de Middellandse Zee was het op Sicilië plaatselijk bij 46 graden. Ook in Grienland en in Turkije werden op diverse plaatsen nog temperaturen van tussen 40 en 45 graden bereikt. In Spanje was het vliegveld van Granada nog de enige plaatsen waar het kik op net 40 graden uitkwam.

Tijdelijk minder warm

Hoewel het de komende dagen dus overal in elk geval tijdelijk minder warm wordt, betekent dit nog geen einde aan de overlast. Het blijft zonnig en droog en een einde aan de droogte in de Middellandse Zeelanden is nog niet in zicht. Ook zijn de watertemperaturen er inmiddels tot grote hoogten gestegen. Vooral in de nachten koelt het daardoor moeilijk af.

Vanaf het komende weekend doemt in het zuiden een nieuwe golf met Saharahitte op die het zuidoosten van Spanje opnieuw zou kunnen bereiken. De andere regio’s blijven nog buiten schot, maar vanaf dat moment kan het natuurlijk snel gaan. En zolang de augustusmaand nog niet voorbij is, blijft de potentie voor extreme hitte bestaan. Daarna nemen de kansen door het korter worden van de dagen geleidelijk af.

Hete herfst?

Interessant om te volgen zal zijn welke invloed het zeer warme water van de Middellandse Zee later in de herfst heeft als storingen hun invloed weer tot over het Middellandse Zeegebied kunnen uitbreiden. Het is de afgelopen jaren al vaker gebeurd dat de combinatie van het warme zeewater aan het aardoppervlak en koudere lucht daarboven regionaal tot intense buiensituaties aanleiding gaf met soms grote overstromingen als gevolg. Ook waren in de afgelopen jaren diverse medicanes actief. Dat zijn kleine, orkaanachtige systemen met soms een oog. Ze kunnen erg veel regen in korte tijd en ook heel veel wind brengen. Dit jaar lijkt het zeewater nog warmer dan in andere jaren. Daardoor wordt ook de herfst in het Middellandse Zeegebied dit jaar met enige spanning tegemoet gezien.

Reinout van den BornChef Redactie