Extreme hitte in Zuid-Europa en in de VS houdt aan
De extreme hitte in het zuiden van Europa houdt aan. In Spanje, Italië, Kroatië, Servië, Bosnië-Herzegovina en in Montenegro zijn regionaal codes rood van kracht vanwege temperaturen boven 40 graden. Heel opvallend is het dat het vandaag ook in het binnenland van Mallorca plaatselijk 43 graden kan worden. En dat op een eiland.Terwijl het weer in ons deel van Europa eerder gematigd is, regeren in het zuiden zon en extreme hitte. Van Spanje in het westen tot aan Turkije in het oosten liepen de temperaturen gisteren op de warmste plaatsen tot boven 40 graden op. Spanje was daarbij de koploper met in Andujar een hoogste temperatuur van 44,8 graden, maar ook in Italië en in Turkije werden temperaturen tot 42 graden gemeten. Ook de nachten in deze gebieden zijn erg warm. De temperatuur komt er vaak niet beneden 20 graden.
Bosbranden
De gevolgen van de hitte blijven natuurlijk niet uit. De combinatie van de fel schijnende zon, hoge temperaturen en intense droogte is er de oorzaak van dat op diverse plaatsen bosbranden zijn uitgebroken. Onder meer in het binnenland van het Canarische eiland La Palma worden ze gemeld, maar ook in Griekenland en sinds gisteren in het zuidwesten van Zwitserland. Daar ondervindt de brandweer grote moeite bij het bestrijden van de brand doordat het vuur op steile hellingen woedt en er ook veel wind is.
Vandaag worden de hoogste temperaturen op Sicilië verwacht waar het kwik in het oosten plaatselijk tot 46 graden kan oplopen. In Spanje en op Mallorca worden temperaturen tot 43 graden verwacht. Later in de week lijkt de hitte op het Spaanse vasteland vanuit het noordwesten wat te worden getemperd, verder naar het oosten houdt de hitte aan. Boosdoener is de hete Saharalucht die met een westelijke tot zuidwestelijke wind door het Middellandse Zeegebied wordt geblazen. Ook een rol speelt dat het zeewater van de Middellandse Zee een steeds hogere temperatuur heeft. Het koelt nauwelijks meer af.
Extreme hitte in de VS
Extreme hitte is er ook in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Een stad als Phoenix in Arizona beleefde gisteren zijn 18de opeenvolgende dag met een maximumtemperatuur boven 43,3 graden. En die reeks houdt ook de komende dagen aan, omdat het in de stad tot en met in elk geval het weekend dagelijks boven 46 graden wordt. Daarmee wordt het record voor de langste hittereeks in Phoenix (flink) scherper gezet.
Intussen trekken vele toeristen dagelijks naar Death Valley om er de hoge temperaturen van dit moment mee te maken. Hoewel er op alle mogelijke manieren voor de extreme hitte in het gebied wordt gewaarschuwd, zoeken dagelijks toch tientallen mensen er de thermometer op het warmste punt op om de hitte te voelen en een foto te maken. Het is er deze week al ruim 53 graden geweest. Het record bleef nog onaangeraakt.
Hoogtepunt
Meer dan 90 miljoen mensen in de VS hebben met één of andere vorm van hittewaarschuwingen te maken, van wie 50 miljoen al meer dan 10 dagen achtereen. In een strook van Arizona naar Texas houdt de hitte al 38 dagen op rij aan. In die periode zijn er 1500 hitterecords verbroken. Het aantal hittedoden daarbij is al tot rond 55 opgelopen. De vraag naar elektriciteit bereikte in Arizona een hoogtepunt, doordat zoveel mensen de airco aanzetten. In een stad als Phoenix alleen zijn al 30 koelcentra ingericht waar mensen naar binnen kunnen lopen om even af te koelen. Verder kan er op 60 plaatsen water worden gedronken door mensen die in de hitte uitgedroogd raken.