Extreme winterhitte in Chili en Argentinië
We hebben het de laatste tijd, als het om hitterecords gaat, steeds over het noordelijk halfrond gehad, over het zuiden van de VS, Zuid-Europa en over Zuidoost-Azië en China. Maar wat er op dit moment in Chili gebeurt, slaat echt alles.Midden in de winter, want winter is het er, is daar een hittegolf aan de gang die het bevattingsvermogen toch enigszins tart. In veel (hooggelegen) plaatsen steeg de temperatuur er gisteren tot tussen 35 en 40 graden. Op de warmste plekken werd bijna 39 graden aangetekend. Ook in het laagland was het warm en kwam het kwik op diverse plaatsen ruim boven 20 graden uit. Daar waren de uitslagen wel minder groot.
35 tot 40 graden
Opvallend was dat het vrijwel alleen om stations ging die op een hoogte van tussen 1000 en 1500 meter liggen. Ook bijzonder was de grote dagelijkse gang in de temperaturen. In de plaats Vicuña steeg de temperatuur, na in de nacht tot 3,9 graden gedaald te zijn, overdag tot 38,7 graden. Dat is een dagelijkse gang van net geen 35 graden. Bij Monte Patria-Chilecito steeg het kwik van 0,0 graden in de nacht tot 35,7 graden overdag.
Ook aan de andere kant van de grens, in Argentinië was het extreem warm. Op 9 stations kwam het kwik er boven 35 graden uit, 44 stations tekenden een maximumtemperatuur boven 30 graden aan. En ook Buenos Aires hoorde daar bij.
Droog en zonnig
De extreme hitte in Zuid-Amerika, en dat middenin de winter, maakt de tongen wel los. De mensen weten niet goed wat ze meemaken. Zowel in de noordelijke heft van Chili als in Argentinië gaat de hitte met extreem droog en zonnig weer gepaard.
De hoge temperaturen zitten hem in de aanwezigheid van een zeer sterk hogedrukgebied, dat tot op grote hoogte met extreem warme lucht is gevuld. Op een hoogte van 1500 meter vind je in de Andes in de modelberekeningen temperaturen tot 30 graden terug, zeer uitzonderlijk voor de tijd van het jaar. Als je de weerkaart voor die gebieden nu bekijkt, dan zie je eigenlijk aan niets dat het er op dit moment winter is.
Zelfs jaarrecords
Doordat de hitte zich vooral op grotere hoogte afspeelt, zitten er zelfs stations (Coquimbo) tussen die hun hitterecord voor het jaar, middenin de winter, hebben verbroken. Ook wordt er op nieuwssites op gewezen dat het in gebieden op aarde, waar het nu zomer is, op dezelfde hoogte als in de Andes nu vaak minder warm is dan in Chili en Argentinië, waar de dagen veel korter zijn. Het geeft maar aan hoe extreem de situatie daar nu is.
Volgens de weerkaarten van dit moment houdt de hitte in de noordelijke helft van Chili en in grote delen van Argentinië de rest van deze week aan. Verder naar het zuiden wordt vanuit het zuidpoolgebied wel koudere lucht aangevoerd en is de situatie een stuk normaler.