Foto gemaakt door National Hurricane Center - Miami - Het noordwesten van de Amerikaanse staat Florida zet zich vanochtend schrap voor de komst van orkaan Idalia, een orkaan van de vierde categorie.
Foto gemaakt door National Hurricane CenterMiamiHet noordwesten van de Amerikaanse staat Florida zet zich vanochtend schrap voor de komst van orkaan Idalia, een orkaan van de vierde categorie.
Nu

Florida zet zich schrap voor komst superorkaan Idalia

Het noordwesten van de Amerikaanse staat Florida zet zich vanochtend schrap voor de komst van orkaan Idalia. Op het moment dat de kern van de orkaan aan land komt, en dat is in Florida rond het middaguur, wordt verwacht dat Idalia tot een orkaan van de vierde categorie zal zijn uitgegroeid. Rond de kern worden dan windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur verwacht, met nog zwaardere windvlagen.

Op veel plaatsen in het gebied dat door de orkaan wordt bedreigd, zijn verplichte evacuaties aan de gang. Omdat ziekenhuizen hun dienstverlening stilleggen en hulpverleners er straks niet meer bij kunnen, moet iedereen weg. Toch zijn er mensen die hun huizen niet willen verlaten. Voor hen is er tijdens de passage van de orkaan geen hulp meer.

Enorme schade verwacht

Omdat Idalia zo’n sterke orkaan is, wordt enorme schade verwacht, niet alleen door de wind, maar ook door het water. De laaggelegen delen van het orkaangebied zullen onder water komen te staan, doordat zeewater naar binnen stroomt. In tegenstelling tot bij ons in Nederland is er in de Verenigde Staten van zeewering nauwelijks sprake. Daar waar het water niet binnenstroomt, is het de zware regenval die overstromingen brengt. Hier en daar kan 2 tot 3 meter aan water komen te staan.

De overlast van de storm, die over het noorden van Florida verder naar het noordoosten trekt, strekt zich uit tot over delen van Georgia en South-Carolina. Hoewel Idalia daar aan kracht zal hebben ingeboet, is de orkaan nog steeds sterk genoeg om grote schade aan te richten. Na die twee staten trekt Idalia de Atlantische Oceaan op.

Snel sterker

Vanochtend rond 5 uur lag de kern van de storm nog op de Golf van Mexico, voor de westkust van Florida. Op dat moment was het nog een orkaan van de tweede categorie, met rond de kern een windsnelheid van ongeveer 150 kilometer per uur. Uit waarnemingen van satellieten en uit gegevens van een verkenningsvlucht met een onderzoeksvliegtuig in de kern van de orkaan bleek wel dat het systeem snel sterker werd. Dat kwam vooral door de explosieve groei van de gebieden met onweersbuien rond de kern. De storm bevond zich boven bijzonder warm water waarin erg veel energie aanwezig was.

Voor het noordwesten van Florida is Idalia één van de zwaarste stormen die het gebied ooit heeft aangedaan. Niet alleen het water van de Golf van Mexico, maar ook dat van de Caribische Zee en grote delen van de Atlantische Oceaan is op dit moment recordwarm. Ondanks de El Niño van dit moment, die de activiteit van de orkanen in de Atlantische sector normaalgesproken zou moeten onderdrukken, wordt toch een actief seizoen verwacht. En de cijfers tot nu toe lijken de verwachting te ondersteunen.

Orkaan Franklin

Behalve op de Golf van Mexico is ook op het westelijke deel van de oceaan een orkaan actief: Franklin. Franklin is nu nog een orkaan van de derde categorie met rond de kern windsnelheden van zo’n 160 kilometer per uur en zwaardere windvlagen. Terwijl de orkaan steeds sneller naar het noordoosten trekt, neemt de kracht ervan de komende dagen af. Later kan het restant van Franklin in Europa meehelpen om een hogedrukgebied op de rails te krijgen dat ons vervolgens een periode van nazomerachtig weer kan brengen.

Verder treffen we op het midden van de oceaan nog een tropische depressie aan, nummer 11. Van dit systeem wordt geen verder ontwikkeling verwacht. Daarnaast houden de experts van het Hurricane Center in Miami nog twee groepen buien in de gaten. De cluster in de buurt van Kaapverdische eilanden, op het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan, kan later in de periode tot een tropische depressie uitgroeien.

Reinout van den BornChef Redactie